Είναι οριστικό: Το Cosmopolis Festival 2020 θα πραγματοποιηθεί

Δόθηκε το "ok" για τα ζωντανά δρώμενα του καλοκαιριού μόνον σε ανοιχτούς χώρους-Πώς θα γίνονται οι συναυλίες και οι παραστάσεις-«Υπό κατασκευή» η νέα αναδιαμορφωμένη καλλιτεχνική πρόταση του Cosmopolis-Τι θα γίνει με τα ΔΗΠΕΘΕ και το Φεστιβάλ Φιλίππων

Ο Πολιτισμός ετοιμάζεται να βγει από την «καραντίνα»: Οι αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν στις 18 Μαΐου, την ίδια ημερομηνία που ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, ενώ τα θερινά σινεμά ανοίγουν την 1η Ιουνίου, τα μουσεία στις 15 Ιουνίου και τα πολιτιστικά δρώμενα σε ανοιχτούς χώρους αρχίζουν από τις 15 Ιουλίου, όπως ενημέρωσε αναλυτικότερα το μεσημέρι της Πέμπτης 7 Μαΐου 2020 η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, κατά την παρουσίαση της εξειδίκευσης των μέτρων στήριξης στον χώρο του Πολιτισμού.

«Θέλουμε ενεργό πολιτισμό με ιδιαίτερη προσοχή. Όλα εξαρτώνται από τα επιδημιολογικά δεδομένα και από την πορεία της επιδημιολογικής καμπύλης. Και εδώ η ατομική ευθύνη είναι καθοριστικής σημασίας», τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Πώς θα γίνονται συναυλίες και θεατρικές παραστάσεις

Ειδικότερα, ως προς τα ζωντανά θεάματα και δρώμενα, θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Ιουλίου, μόνον σε ανοικτούς χώρους και προβλέπονται μεταξύ άλλων τα εξής μέτρα:

  • Τα άτομα -με μη ιατρική μάσκα- που μπορούν να βρίσκονται στη σκηνή πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες αποστάσεις, τουλάχιστον 1,5 μέτρου μεταξύ τους
  • Το όριο πληρότητας θεατών θα είναι 40%, ώστε να τηρούνται οι ανάλογες αποστάσεις
  • Η σκηνή θα πρέπει να απέχει τουλάχιστον 3 μέτρα από την πρώτη σειρά καθισμάτων
  • Σε περίπτωση εκδήλωσης όπου το κοινό είναι όρθιο θα πρέπει να τηρείται η απόσταση του 1,5 μέτρου
  • Επίσης, ισχύουν και εδώ η σύσταση χρήσης προστατευτικής μάσκας και αλκοολούχου αντισηπτικού διαλύματος για το κοινό, οι ειδικοί κανόνες για τους χώρους υγιεινής και όλοι οι υπόλοιποι κανόνες υγιεινής

Τι θα γίνει με τα ΔΗΠΕΘΕ

«Οι κρατικές σκηνές και ορχήστρες, καθώς και τα ΔΗΠΕΘΕ, δηλαδή οι φορείς που επιδοτούνται από το κράτος, καλούνται φέτος να διαδραματίσουν ουσιαστικό ρόλο στο να παραμείνει ο πολιτισμός ενεργός αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε η κ. Μενδώνη.

Το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου θα προσαρμόσει τις δράσεις του αναλόγως και θα εστιάσει στις παραγωγές των κρατικών πολιτιστικών φορέων, ενώ θα αξιοποιήσει και τις νέες τεχνολογίες.

Επίσης, το ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με τους εποπτευόμενους φορείς του θα διοργανώσει από 15 Ιουλίου ως το τέλος Αυγούστου σε αρχαιολογικούς χώρους, 200 «μικρά» πολιτιστικά δρώμενα, τα οποία αποτιμώνται περίπου σε 2 εκατομμύρια ευρώ.

Με πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ, δημοτικοί πολιτιστικοί χώροι θα παραχωρούνται δωρεάν προκειμένου να διευκολύνονται όσοι επαγγελματίες του πολιτισμού θελήσουν να διοργανώσουν εκδηλώσεις στους χώρους αυτούς.

Όσον αφορά το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και το Φεστιβάλ Φιλίππων 2020, προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί κάτι επίσημο, όμως σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, θα υπάρξει δράση κατά τον Αύγουστο. Το επόμενο διάστημα θα δοθούν λεπτομέρειες, σε «συμπόρευση» και με τις σχετικές ανακοινώσεις του υπουργείου Πολιτισμού.

Το Cosmopolis Festival «ορτσάρει» για το καλοκαίρι

Το μόνο σίγουρο είναι το Cosmopolis Festival θα πραγματοποιηθεί και φέτος στην Καβάλα, έστω και προσαρμοσμένο στα νέα, μετά κορονοϊού δεδομένα και πρωτόκολλα, με αναπροσαρμογή του προγράμματός του η οποία ήδη έχει ξεκινήσει.

Άλλωστε δεν θα μπορούσε να γίνει κι αλλιώς, καθώς, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Φεστιβάλ, «ο πολιτισμός είναι κίνηση, όχι μια στατική κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι. Αυτό το ταξίδι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε μαζί σας αυτό το καλοκαίρι, στην πόλη μας την Καβάλα».

Η ανακοίνωση του Φεστιβάλ

Το Cosmopolis Festival θα πραγματοποιηθεί και εμείς συνεχίζουμε την προετοιμασία.

Μετά τις σημερινές ανακοινώσεις της υπουργού Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, που έθεσαν τους όρους για την ασφαλή διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων, θα παρουσιάσουμε σύντομα το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του Cosmopolis Festival.

Με τις δυνάμεις της τέχνης του τόπου μας και αισιοδοξία, αντιμετωπίσαμε τις δύσκολες ώρες της πανδημίας. Μας δώσατε ελπίδα και οργανώνουμε την νέα αναδιαμορφωμένη καλλιτεχνική μας πρόταση. Σας ευχαριστούμε για τη στήριξη και τα μηνύματα αγάπης. Το Cosmopolis Festival επιστρέφει πιο δυνατό από ποτέ.

Ο πολιτισμός είναι κίνηση, όχι μια στατική κατάσταση. Είναι ένα ταξίδι, όχι ένα λιμάνι. Αυτό το ταξίδι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε μαζί σας αυτό το καλοκαίρι, στην πόλη μας την Καβάλα.