Καβάλα: Ανακοινώθηκαν οι νικητές του Διαγωνισμού Παραμυθιού [βίντεο-φωτογραφίες]

Παραμυθάδες, Δημοτική Βιβλιοθήκη και Δήμαρχος Καβάλας «παρέδωσαν» διαδικτυακά τα βραβεία και τις διακρίσεις για έναν διαγωνισμό που ξεπέρασε κάθε προσδοκία συμμετοχής

Σε ζωντανή μετάδοση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 15 Μαΐου 2020, η Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιούοι «Οι Παραμυθάδες» και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» ανακοίνωσαν τα παραμύθια και τους δημιουργούς τους που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού.

Τη μετάδοση πραγματοποίησαν από το Αναγνωστήριο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας η προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης Κατερίνα Κουμανίδου, ο γραμματέας του ΔΣ της Ομάδας των Παραμυθάδων Χρήστος Τσίρκας με τη συνδρομή της Αντιπροέδρου του ΔΣ, Αδελαΐδας Ράπτη και ο ίδιος ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης.

Κατηγορία Ανήλικων Δημιουργών

Πρώτο βραβείο: «Σταγόνες και παιδιά» της Ιωάννας – Μαρίας Ζαρκινού. Μαθήτριας γυμνασίου από την Καβάλα.

Δεύτερο βραβείο: «Η μαγική ράβδος» της Ευθυμίας Ριμπίδου. Μαθήτριας δημοτικού από την Καβάλα.

Τρίτο βραβείο: «Αιώνιοι μαχητές» Δήμητρας Παράσχου. Μαθήτριας γυμνασίου από την Θεσσαλονίκη.

Κατηγορία Ενήλικων Δημιουργών

Πρώτο βραβείο: «Τα εννέα βασιλόπουλα» της Καλλιόπης Σωτηρέλη  από την Καβάλα.

Δεύτερο βραβείο: «Μια ηλιαχτίδα ουρανός» της Ζαμπίας Λαζανάκη από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Τρίτο βραβείο: «Η πόλη των ευτυχισμένων παιδιών» της Κατερίνας Μαρκάκη από το Ηράκλειο της Κρήτης.

Κατηγορία Ομάδας Δημιουργών

Πρώτο βραβείο: «Το μυστήριο του παράξενου σπιτιού» της Αθηνάς και Αγάθης Σολωμού και Μαργαρίτας Αναστασίου από την Λευκωσία της Κύπρου

Δεύτερο βραβείο: «Η Κορονοκοκκινιά» από μαθητές του 1ου Δημοτικού σχολείου Μουρικίου

Τρίτο βραβείο: «Οι ζωγραφιές που σώζουν τον πλανήτη: Τα παιδιά σώζουν τον πλανήτη γη!» από μαθητές της Ε1 τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.

Ειδικό βραβείο

Κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού, αίσθηση προκάλεσε στους διοργανωτές το νηπιαγωγείο του Μουρικίου το οποίο με συντονίστρια τη νηπιαγωγό τους Ευγενία Κατσάλη, υπερέβαλε πέραν αυτών που ζητούσαν οι διοργανωτές.

Ευαισθητοποιήθηκαν μικροί και μεγάλοι προκειμένου να δώσουν ζωή στο παραμύθι τους. Το εικονογραφήσανε, το αφηγηθήκανε -γονείς με παιδιά- μέχρι και στίχους για τραγούδι γράψανε που το μελοποιήσανε και το τραγουδήσανε! Ως εκ τούτου, δημιουργήθηκε μια ξεχωριστή κατηγορία, εκτός κριτικής επιτροπής και από κοινού αποφασίστηκε (Παραμυθάδες και Δημοτική Βιβλιοθήκη) η Ειδική Βράβευση του Νηπιαγωγείου Μουρικίου.

Ο διαγωνισμός

Ο διαγωνισμός γεννήθηκε εν μέσω πανδημίας και στόχο είχε τη δημιουργική ενασχόληση μικρών και μεγάλων με αφορμή του «εγκλεισμού» μας στα σπίτια. Το γεγονός ότι περισσότεροι από 100 άνθρωποι, έσκυψαν και αγκάλιασαν το εγχείρημα αυτό στην πρώτη του προσπάθεια, γεμίζει τους διοργανωτές με αισιοδοξία και ελπίδα για τη συνέχισή του.

«Μικροί φίλοι με καλπάζουσα φαντασία… Μεγάλοι φίλοι που θέλησαν να θυμηθούν τα παιδικά τους χρόνια… Ομάδες παιδιών, τάξεις σχολείων, αλλά και συνεργασίες μικρών με μεγάλους… Αυτή είναι η δυναμική του διαγωνισμού μας και σας ευχαριστούμε πολύ για την συμμετοχή», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι Παραμυθάδες.

Τα βραβεία

Στον διαγωνισμό δεν υπήρχε υπόσχεση κάποιου δώρου για αυτούς που θα διακριθούν και παρόλα αυτά η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Μετά όμως από συζήτηση μεταξύ των συνδιοργανωτών και με την πλήρη στήριξη του Δήμου Καβάλας, ανακοινώθηκε δια στόματος του ίδιου του Δημάρχου ότι θα υπάρξει έκδοση των παραμυθιών που διακρίθηκαν σε έναν συλλογικό τόμο. Όσο για τους τρεις πρώτους, θα υπάρξουν οι καθιερωμένες πλακέτες βράβευσης.

Παρουσίαση του διαγωνισμού

«Είναι κρίμα που όλη αυτή η προσπάθεια πραγματοποιείται με την εξ αποστάσεως παρακολούθηση. Ευελπιστούμε ότι μόλις οι συγκυρίες το επιτρέψουν θα πραγματοποιήσουμε μια ανοιχτή γιορτή για την βράβευση όλων όσων διακρίθηκαν», αναφέρουν οι Παραμυθάδες της Καβάλας.

Από τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσει η δημοσίευση όλων των παραμυθιών που συμμετείχαν στον διαγωνισμό μας μέσα από τις σελίδες μας. Την αρχή θα κάνουν τα παραμύθια που διακρίθηκαν και αμέσως μετά θα ακολουθήσουν τα υπόλοιπα με αλφαβητική σειρά στον τίτλο του παραμυθιού. Μείνετε συντονισμένοι για να τα απολαύσετε.

Η κριτική επιτροπή

Το δύσκολο έργο της αξιολόγησης και βαθμολόγησης των παραμυθιών ανέλαβαν οι:

  • Κιοσσές Σπύρος
  • Χουσνή Έλενα
  • Βλαστάρης Κωνσταντίνος
  • Μπούρα Νένα
  • Ταβανλή Χρύσα-Μαρία
  • Φανερωμένου Ευδοκία

Ο χαιρετισμός του Δημάρχου Καβάλας

«Ο κόσμος αλλάζει και κυρίως αλλάζει με γρήγορους ρυθμούς. Αυτή η αλλαγή, η απότομη και βίαιη, μας αναγκάζει να βρίσκουμε νέες μορφές επικοινωνίας. Να ερχόμαστε κοντά, ακόμα κι αν είμαστε μακριά. Αλλά το σημαντικό είναι το ΚΟΝΤΑ.

Η Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες» οργάνωσε με πολλή μεγάλη, ομολογουμένως, επιτυχία Διαγωνισμό Συγγραφής Παραμυθιού με θέμα: Τα παιδιά σώζουν τον πλανήτη γη. Άξιος συμπαραστάτης στο διαγωνιστικό αυτό ταξίδι υπήρξε η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός». Η βιβλιοθήκη του Δήμου μας, η οποία ανέλαβε το φορτίο να κάνει την κρίση ευκαιρία.

Η συνεργασία μεταξύ τους, για ακόμα μια φορά, έφερε εξαιρετικά αποτελέσματα. Ως Δήμαρχος Καβάλας είμαι πολύ περήφανος που βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση σήμερα να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα του Διαγωνισμού.




Κάποιοι διακρίθηκαν και κάποιοι όχι. Αλλά, φίλοι μου, η αξία της συμμετοχής σε ένα διαγωνισμό, με τόσο σύγχρονο και φλέγον περιεχόμενο, είναι αυτή που μετράει. Άλλωστε, σημασία έχει το ταξίδι και όχι ο προορισμός.

Κλείνοντας, να δώσω πολλά συγχαρητήρια στην ομάδα των Παραμυθάδων και στα στελέχη της Δημοτικής Βιβλιοθήκης για την οργάνωση και την υλοποίηση αυτής της δράσης. Αλλά κυρίως πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συμμετέχοντες, δηλαδή σε εσάς.

Ευχή μου να ξανανταμώσουμε από κοντά με μια νέα, πρωτοπόρα και εκπαιδευτική δράση».

Ο χαιρετισμός της προϊσταμένης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας

«Συνοδοιπόροι λοιπόν σε ένα ακόμη όμορφο ταξίδι. Ίσως το πιο διαφορετικό μιας και είχε να κάνει με την όχι δια ζώσης επαφή. Ένα ταξίδι, που παρά την ανακοίνωση των καλύτερων παραμυθιών θεωρώ πως δεν τελείωσε ακόμη. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γι αυτή τη συνεργασία, μιας και καταφέραμε, σε αυτές τις πρωτόγνωρες ημέρες για όλους μας, να παρακινήσουμε πάνω από 100 ανθρώπους να ασχοληθούν με την συγγραφή. Προσωπικά για μένα, σημασία δεν έχει το αποτέλεσμα και ας τολμήσω να πω η ποιότητα των παραμυθιών. Για μένα είναι όλες οι συμμετοχές ξεχωριστές, γιατί πολύ απλά είναι συμμετοχές.

Τι να πω για την ομάδα των αγαπημένων μας παραμυθάδων… η συνεργασία μας αριθμεί πολλά πολλά χρόνια κι αυτό το γνωρίζετε όσοι ζείτε στην Καβάλα. Ίσως τα μέλη της ομάδας να είναι οι πρώτοι άνθρωποι που έδωσαν το φωτεινό παράδειγμα του εθελοντισμού στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και στα παιδικά παραρτήματα αυτής. Είναι οι πρώτοι που ασχολήθηκαν με εθελοντικές δράσεις δημιουργώντας μικρές ομάδες παιδιών. Χρόνια απολαμβάνουν οι λιλιπούτιοι αναγνώστες μας, αφηγήσεις λαϊκών παραμυθιών, δραματοποιήσεις, θεματικές δράσεις και άλλα πολλά.

Τους ευχαριστώ για άλλη μια φορά μέσα από την καρδιά μου.

Η πρόταση για συνεργασία σε ένα  Διαγωνισμό συγγραφής παραμυθιού με θέμα «Τα παιδιά σώζουν τον πλανήτη γη»  ήταν κάτι που δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη τη Δημοτική μας Βιβλιοθήκη. Αν και ήταν κάτι που επιχειρούσαμε για πρώτη φορά, το ΝΑΙ της Βιβλιοθήκης μας ήταν μεγάλο.

Ωστόσο για την υλοποίηση του εγχειρήματος μας χρειαστήκαμε τη βοήθεια ανθρώπων που ασχολούνται με τη συγγραφή και όχι μόνο. Χωρίς κανέναν ενδοιασμό τα μέλη της κριτικής μας επιτροπής, από την πρώτη στιγμή, αγκάλιασαν την ιδέα και έδωσαν απλόχερα τη βοήθειά τους.

  • Σπύρο Κιοσσέ
  • Κωνσταντίνε Βλαστάρη
  • Νένα Μπούρα
  • Χρύσα Ταβανλή
  • Ευδοκία Φανερωμένου
  • Έλενα Χουσνή και
  • Παραμυθάδες

Η συμβολή σας ήταν καθοριστική, μιας και γίνατε συνοδοιπόροι μας σε αυτό το όμορφο ταξίδι.  Ως προϊσταμένη της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», θέλω να σας ευχαριστήσω εγκάρδια κάνοντας μία ευχή. Να ακολουθήσουν και άλλοι το παράδειγμά σας.

Θα ήταν μεγάλη παράληψη να μη σταθώ σε όλους εσάς, ενήλικες και παιδιά που σε αυτές τις δύσκολες ημέρες που πέρασε και περνάει η ανθρωπότητα, ευαισθητοποιηθήκατε και χωρίς να διστάσετε, πήρατε μολύβι και χαρτί γιατί πιστέψατε πως τα παιδιά μπορούν να σώσουν τον πλανήτη γη.

Να σας πω την αλήθεια μου;  κι εγώ το πίστεψα από την αρχή. Μόνο τα παιδιά μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτό που εμείς οι μεγάλοι δεν καταφέραμε ακόμη.

Τελειώνοντας θέλω να κάνω μία ευχή. Να τελειώσουν γρήγορα αυτές οι παράξενες ημέρες και να μπορέσουμε όλοι μαζί, εδώ στη βιβλιοθήκη μας, να γιορτάσουμε  μία έκδοση που να περιλαμβάνει όλα τα παραμύθια σας.

ΣΑΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ»!

Ο χαιρετισμός του εκπροσώπου της ομάδας «Οι Παραμυθάδες»

«Από το ξεκίνημά μας ως ομάδα ενδιαφερθήκαμε να προσεγγίσουμε παιδιά. Να αγγίξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες ψυχικές χορδές και να τις ακούσουμε να παράγουν ήχο. Οπότε η συνεργασία και οι δράσεις με την Δημοτική βιβλιοθήκη Καβάλας ήταν ηθική μας υποχρέωση.

Για καλή μας τύχη, το ίδιο ενδιαφέρον έδειξε και η τότε προϊσταμένη της βιβλιοθήκης, η Άννα Σοφιανού και κάπως έτσι ξεκίνησε το κοινό μας ταξίδι.

Στην πορεία του ταξιδιού όμως η βιβλιοθήκη άλλαξε κυβερνήτη στο σκάφος και το πηδάλιο πήρε η αγαπημένη μας – όπως αποδείχθηκε μετά – Κατερίνα Κουμανίδου. Με υπερβάλλοντα ζήλο για την δουλειά της, αμέτρητες φορές υπερβαίνει ακόμα και τον εαυτό της προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα και η βιβλιοθήκη να πάει ακόμα πιο ψηλά.

Οι βιβλιοθήκες έχασαν ευτυχώς την ψυχρή εικόνα που είχαν κάποτε, δηλαδή της απλής παρουσίας με τον δανεισμό ή της προσφοράς σε επιτόπια ανάγνωση και έρευνα.

Πλέον, πολλές από αυτές έχουν μετατραπεί σε κοιτίδες παραγωγής πολιτισμικών δράσεων. Σε εστίες επιμόρφωσης παιδιών αλλά και διαμόρφωσης χαρακτήρων και συνειδήσεων. Και είναι χαρά μας γιατί και η βιβλιοθήκη της Καβάλας μας συγκαταλέγεται σε αυτές.

Δεν θέλω να μιλήσω άλλο και να γίνω κουραστικός πλέκοντας το εγκώμιο της βιβλιοθήκης ή το δικό μας. Θέλω μόνο να υποσχεθώ ότι όσο θα υπάρχουν άνθρωποι σαν την Άννα και την Κατερίνα, με αγάπη και εξωστρέφεια, εμείς θα μπορούμε να υπάρχουμε σε αυτόν τον χώρο, στο ναό της γνώσης και της ψυχαγωγίας και να τοποθετούμε το λιθαράκι μας.

Δεν πρέπει όμως να παραλείψουμε και την συνδρομή του δήμου Καβάλας. Όλες αυτές οι διοικήσεις των τελευταίων ετών που υπάρχουμε κι εμείς, υπήρξαν αρωγοί και ένθερμοι υποστηρικτές μας και τους ευχαριστούμε στο πρόσωπο του Δημάρχου μας του Θόδωρου Μουριάδη.

Ο λαϊκός πολιτισμός και η προφορική μας παράδοση είναι οι αξίες μας, είναι το ήθος μας, είναι ο καθρέφτης του αύριο για όλους εμάς. Σας ευχαριστούμε πολύ όλους από την καρδιά μας. Ας συνεχίσουμε το έργο μας έχοντας υπόψη ότι απευθυνόμαστε σε ανθρώπινες ψυχές. Καλή συνέχεια σε όλους».