Cosmopolis 2020: Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε, τι θα ζήσουμε από Ιούλιο μέχρι… Δεκέμβριο [βίντεο-φωτογραφίες]

Διαβάστε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης που, παρά τον κορονοϊό, επιστρέφει ανανεωμένη και «απλώνεται» τόσο γεωγραφικά όσο και χρονικά - Βίντεο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες

To πρωί της Πέμπτης 28 Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκε στην ανακαινισμένη Μεγάλη Λέσχη η επίσημη παρουσίαση του Cosmopolis 2020 από τον Δήμαρχο Καβάλας Θόδωρο Μουριάδη, τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ Τάκη Αγγελίδη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του φεστιβάλ Άλκη Ζοπόγλου.




Το Cosmopolis, το οποίο –λόγω της πανδημίας του κορονοϊού– ανασχεδιάστηκε πάνω από δύο φορές, κατάφερε να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα εκδηλώσεων που ξεκινάει στις 16 Ιουλίου και εκτείνεται μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου 2020, με συναυλίες, masterclasses, κινηματογραφικές προβολές, δράσεις για μικρούς και μεγάλους και πρωτότυπες προτάσεις, χωρισμένες σε 3 βασικές ενότητες: CosmoHome, CosmoWorld, CosmoClassical.

Διαβάστε το πλήρες πρόγραμμα του Cosmopolis 2020

Καβάλα, μια μαγευτική πόλη

Από όποια πλευρά και αν την δεις, την ερωτεύεσαι σαν να είναι η πρώτη φορά που τη βλέπεις. Μια πόλη της οποίας το παρελθόν είναι άρρηκτα συνδεδεµένο µε το µέλλον της. Ένα σταυροδρόµι πολιτισµών που φιλοξένησε πλήθος λαών (Ιταλοί, Φράγκοι, Ούγγροι, Αυστριακοί, Εβραίοι, Τούρκοι κ.ά.) των οποίων οι κουλτούρες έχουν περιδιαβεί τα στενά της και έχουν αφοµοιωθεί από τους κατοίκους της.

Μια πόλη µε τη δική της ιστορία, µε τα θέατρά της, τα πλακόστρωτα στενά της, τις όµορφες γωνιές της και µε τα αρχοντικά καπνοµάγαζα παντού φυτεµένα να θυµίζουν το έντονο παρελθόν της.

Χτισµένη γύρω από την ιστορική χερσόνησο της Παναγίας, σηµείο αναφοράς της µακρόχρονης ιστορίας της πόλης και µε τα γραφικά ψαροκάικα να στολίζουν το επιβλητικό και κοµβικής σηµασίας λιµάνι της, προσκαλεί µε κάθε ευκαιρία τόσο τους ντόπιους όσο και τους επισκέπτες της να την περιδιαβούν και να γνωρίσουν την απαράµιλλη οµοφιά της.

To Cosmopolis αποτελεί µοναδική ευκαιρία για όλους να ζήσουµε τη γοητεία της µαγευτικής αυτής πόλης, να τη δούµε ακόµη πιο όµορφη να γιορτάζει και να εκπλήσσει ακόµη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη, στέλνοντας το δικό της στίγµα πολιτισµού σε όλο τον κόσµο.

Θόδωρος Μουριάδης
Δήμαρχος Καβάλας

Ένα φεστιβάλ μοναδικό, όπως όλοι μας

Cosmopolis. Mια διοργάνωση του ∆ήµου Καβάλας που ξεκίνησε το 2000. Mια γιορτή της µουσικής, των τεχνών, της γνωριµίας, του αλληλοσεβασµού και της συµµετοχικότητας που έχει ως σκοπό να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά.

Κατά τη διάρκεια του Cosmopolis, η Καβάλα είναι οµορφότερη. Γεµίζει ζωή και κάθε στενό της, κάθε γωνιά της αποκτά ενδιαφέρον. Οι άνθρωποι που το επισκέπτονται, ζυµώνονται µε άλλες κουλτούρες, µακρινών λαών και αφοµοιώνουν την έννοια της ανθρώπινης µοναδικότητας. Παρακολουθούν συναυλίες που θα έπρεπε να κάνουν χιλιόµετρα για να τις δουν.

Η πολυπολιτισµικότητα, η εξωστρέφεια και η αίσθηση της χαράς και του γλεντιού διαχέονται µέσα στην πόλη. Ένα από τα µεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια έχει βάλει δυναµικά το στίγµα του στον χάρτη της περιοχής.

To Cosmopolis 2020 ανανεώνεται, ενώ παράλληλα ενηλικιώνεται. Μεγαλώνει σε διάρκεια, ανοίγει τις δράσεις του και σε άλλα σηµεία της πόλης, δίνει χώρο σε περισσότερους καλλιτέχνες από την ελληνική αλλά και τη διεθνή σκηνή και αγκαλιάζει τους νέους. Σας προσκαλούµε να το ζήσετε!

Άλκης Ζοπόγλου
Καλλιτεχνικός ∆ιευθυντής Cosmopolis Festival

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Cosmopolis 2020.


Mordana Project ||| 16 Ιουλίου 2020 @21:30

To Mordana Project είναι το αποτέλεσµα της συνάντησης τριών µουσικών µε έδρα τη Θεσσαλονίκη που αποφάσισαν να συµπράξουν και να δηµιουργήσουν από κοινού νέους µουσικούς ορίζοντες εµπνευσµένους από την παράδοση του τόπου τους. Το όνοµά προέρχεται από µία ιδιότυπη οικειοποίηση του όρου «mordent» που στην µουσική ορολογία µεταφράζεται ως «τσάκισµα» και αναφέρεται στον στολιδισµό της µελωδικής γραµµής.

Το ρεπερτόριό τους βασίζεται σε προσωπικές τους συνθέσεις και στην διασκευή παραδοσιακών τραγουδιών και σκοπών της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Μεσογείου. . Η αυτοσχεδιαστική τους διάθεση εµπνευσµένη από τα ταξίδια της ανατολής, τον ελεύθερο αυτοσχεδιασµό και την jazz κερδίζει τον δικό της χώρο µέσα στο περίπλοκο παιχνίδι ρυθµικών και µελωδικών µοτίβων.

«Κυπαρίσσι» | Ιουστινιανού 32 | Παναγία

Παίζουν
Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά Νέι, τραγούδι
Βαγγέλης Βραχνός Κοντραμπάσο
Περικλής Βραχνός Πολίτικο λαούτο, κρουστά


Στράτος Εμμανουηλίδης ||| 16 Ιουλίου 2020 @21:30

Νόστιµον ήµαρ. Ηµέρα της επιστροφής. Έτσι ονόµασε ο Όµηρος τη µέρα εκείνη που ο πολύπαθος Οδυσσέας θα επέστρεφε στο πατρικό του χώµα έπειτα από δέκα χρόνια ανείπωτης περιπλάνησης. Τι να σκέφτεται κανείς όταν αποχαιρετάει την αυλή του σπιτιού του; Τι του υπόσχονται οι ελιές και τα κύµατα; Θα βρει τη ροδιά ανθισµένη και πάλι; Έχει δίκιο κανείς να φεύγει; Κι έχει δίκιο να ονειρεύεται πως γυρίζει; Πόσο ζυγίζει επιτέλους µια δεκάκιλη βαλίτσα;

Ο Στράτος Εµµανουηλίδης παρουσιάζει µέσα από την κλασική κιθάρα απόσπασµα από την πρώτη του δισκογραφική δηµιουργία µε τίτλο “νόστιµον ήµαρ”, µια µουσική αφήγηση των δευτερολέπτων εκείνων, όταν έξω από την πόρτα του σπιτιού του στέκεται κανείς µετέωρος στον δρόµο για µια νέα πατρίδα.

Αυλή Άννας | Α΄ Πάροδος Ισιδώρου 12 | Παναγία

Παίζει ο
Στράτος Εμμανουηλίδης Κλασική κιθάρα


DaMa IN DUET ||| 16 Ιουλίου 2020 @21:30

Οι DaMα παρουσιάζουν µια µουσική παράσταση βασισµένη σε συνθέσεις ανατολικής τροπικής µουσικής (σύγχρονων συνθετών καθώς και δικών τους), εξερευνώντας ταυτόχρονα τις δυνατότητες, τον ήχο και τα όρια ενός «παραδοσιακού» ντουέτου.

Εκκινώντας από έργα συνθετών του 20ού αιώνα, µε αναφορές στην ευρεία και πολυδιάστατη µουσική παράδοση της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, καταλήγουν στις δικές τους συνθέσεις, περιγράφοντας έτσι και το ταξίδι τους σ’ αυτήν τη µουσική.

«Καρυδιά» | Φειδίου 24 | Παναγία

Παίζουν
Δανάη Λουκίδη Βιολί, τραγούδι
Μαρίνα Λιόντου-Μωχάμεντ Ούτι, λάφτα, φωνή


Κιορ Τοπάλ ||| 23 Ιουλίου 2020 @21:30

Ένα τρίο που δηµιουργήθηκε αναβιώνοντας µια παλιά µπάντα Ελλήνων µουσικών της Καππαδοκίας οι οποίοι µετέφεραν την πολύ µεγάλη και ιδιαίτερη µουσική τους παράδοση στη νέα τους πατρίδα. Οι σκοποί και τα τραγούδια που ερµηνεύουν είναι αποτέλεσµα βιωµατικής σχέσης και καταγραφής. Η µουσική τους µας έρχεται από τα υψίπεδα και τις υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας, από τις ιστορικές πόλεις του ∆υτικού Πόντου και από τα προσφυγικά χωριά της Βόρειας Ελλάδας.

Το καλοκαίρι του 2019 οι Κιορ Τοπάλ κυκλοφόρησαν το πρώτους album «Τραγούδια και σκοποί της Καππαδοκίας» µε 16 από τα πιο δηµοφιλείς καππαδοκικές µελωδίες. Μέχρι το τέλος του 2020 θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο album τους µε µουσική βασισµένη αποκλειστικά στην καταγραφή προσφύγων πρώτης γενιάς από την Καρβάλη (Gelveri) της Καππαδοκίας, της ιδιαίτερης πατρίδας των «Κιορ Τοπάλ».

«Μπακαλάκια» | Πάροδος Βυζαντίου 18 | Παναγία

Παίζουν
Ζαφείρης Ευθυμιάδης Κεμανές, τραγούδι
Σωτήρης Τσουλουφίδης Ούτι
Κώστας Αποκατανίδης Κρουστά


Ένα βιολί και ένα νέι ||| 23 Ιουλίου 2020 @21:30

Ένα βιολί και ένα νέι. ∆ύο όργανα µε συνεχή ήχο και αυτοσχεδιαστική διάθεση, εκφραστές δύο διαφορετικών µουσικών κόσµων. Από τη µία το βιολί, πρωταγωνιστής σε µουσικές παραδόσεις του ελλαδικού χώρου και από την άλλη το νέι, εκφραστής της οθωµανικής µουσικής παράδοσης, αναζητούν κοινές ρίζες ανατρέχοντας στο παρελθόν.

Ο Μάκης Μπακλατζής στο βιολί και η Ανδριάνα Αχιτζάνοβα στο νέι µας ταξιδεύουν πίσω το χρόνο. Ξεκινώντας µε συνθέσεις Ελλήνων, Αρµένιων και Τούρκων που έδρασαν κατά τους οθωµανικούς χρόνους, φτάνουν σε παραδοσιακούς σκοπούς του σήµερα επαναφέροντας ακούσµατα, αρώµατα, µνήµες και συναισθήµατα σε µια νοητή γραµµή όπου τα όρια µεταξύ νέου και παλιού δεν είναι διακριτά.

Αυλή Χριστίνας | Μεσολογγίου 14 | Παναγία

Παίζουν
Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά Νέι, τραγούδι
Μάκης Μπακλατζής Βιολί, τραγούδι


Μιχάλης Πρεπόνης & Λοξάτοι Πετεινοί Trio ||| 23 Ιουλίου 2020 @21:30

Ο πολυοργανίστας και συνθέτης Μιχάλης Πρεπόνης «συστήθηκε» στο ευρύ κοινό µε την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του «Η νύχτα µε συµφέρει» [Κάπα Εκδοτική, 2017] µε µελοποιηµένη ποίηση του Νίκου Καρούζου. Τα 16 τραγούδια του album έχουν ως πυρήνα την τζαζ αρµονική ατµόσφαιρά και οι ρυθµοί τους είναι «πρόγονοι» ή… «απόγονοι» της τζαζ: µπλουζ, φανκ, σουίνγκ, ρέγγε, ατµοσφαιρικό µπιτ εναλλάσσονται ακόµα και στο… ίδιο κοµµάτι!

Επιµένοντας στην ποίηση, ο Μιχάλης Πρεπόνης παρουσιάζει µε µία «µικρή», ακουστική έκδοση της ορχήστρας του «Λοξάτοι πετεινοί» ακυκλοφόρητα ακόµη τραγούδια του βασισµένα σε ποιήµατα του Κ.Π. Καβάφη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, της Κικής Δηµουλά, του Νίκου Καρούζου κ.ά.

Προαύλιο Φυλακής Φρουρίου Καβάλας | Ισιδώρου 28 | Παναγία

Παίζουν
Μιχάλης Πρεπόνης Λαούτο, κλαρίνο, τραγούδι
Απόστολος Πρεπόνης Γιαλί ταμπούρ, κεμεντζές
Ιωάννης Τσίγκας Άταστη, κλασική κιθάρα, μαντολίνο


Tales From the Box ||| 30 Ιουλίου 2020 @21:30

Ένα βιολοντσέλο και ένα ακορντεόν. ∆ύο όργανα που είναι πολύ κοντά στην ανθρώπινη φωνή και παράλληλα τα συναντάµε σε πολλά και διαφορετικά είδη µουσικής. ∆ύο µουσικοί που τους αρέσει να παίζουν πολλά είδη µουσικής και να τα αναµειγνύουν δηµιουργώντας ιστορίες. Ιστορίες που φέρνουν στο νου έργα κλασικά, παλιό ραδιόφωνο, διεθνή και ελληνικό κινηµατογράφο αλλά και ακούσµατα από προηγούµενες δεκαετίες.

Οι Tales from the Box µέσα από τις µουσικές που επιλέγουν, µας παρουσιάζουν ένα καλειδοσκόπιο εικόνων, ήχων, αναµνήσεων και βιωµάτων. Μουσικές ιστορίες βγαλµένες µέσα απ’ το κουτί που κουβαλάει ο καθένας µας και συνθέτουν το soundtrack της ζωής του.

«Καρυδιά» | Φειδίου 24 | Παναγία

Παίζουν
Στέλλα Τέμπρελη Βιολοντσέλο
Θάνος Σταυρίδης Ακορντεόν


Βαρέα & Ανθυγιεινά ||| 30 Ιουλίου 2020 @21:30

∆υο αδέρφια που ζουν και εργάζονται στην Καβάλα δηµιούργησαν το 2015 τα «Βαρέα & Ανθυγιεινά». Το συγκρότηµα προέκυψε ταυτόχρονα µε την ανάγκη να παρουσιάσουν τα τραγούδια τους. Η ενασχόληση για αυτούς µε τη µουσική αλλά και µε οποιαδήποτε µορφή τέχνης είναι µια ανάγκη. Ανάγκη όχι µε τον βάρβαρο χαρακτήρα της, αλλά µε τη ζωτική της σηµασία. Όπως η ανάγκη για οξυγόνο. Είναι µια καλή µέθοδος να παραµείνει ο άνθρωπος αυτό που θέλει, όταν όλα γύρω του προσπαθούν για το αντίθετο.

Ο Βασίλης και ο Δηµήτρης Ευφροσυνίδης θα παρουσιάσουν µε λιτή ενορχήστρωση τραγούδια και µουσικές από τις δύο δισκογραφικές τους δουλειές «Βαρέα & Ανθυγιεινά» (2015) και «Επαρχιακά µπλουζ νόστου & ερώτων» (2018), καθώς και νέα ακυκλοφόρητα τραγούδια.

«Παλιά Μουσική» | Μεχμέτ Αλή & Ανθεμίου | Παναγία

Παίζουν
Αναστασία Χατζηαποστολίδου Τραγούδι
Βασίλης Ευφροσυνίδης Κλασική Κιθάρα, τραγούδι
Δημήτρης Ευφροσυνίδης Ακουστική κιθάρα


Τρίηχο ||| 30 Ιουλίου 2020 @21:30

Η Σοφία Νεοχωρίτου, από οικογένεια µε έντονη µουσική κουλτούρα, συνεχίζει την παράδοση αφήνοντας έντονο το στίγµα της στη µουσική πραγµατικότητα της Ελλάδος και όχι µόνο. Με την ιδιαίτερη και πολύ χαρακτηριστική φωνή της έχει κερδίσει την αγάπη και την εκτίµηση των φίλων της ποιοτικής µουσικής. Με το Τρίηχο υπόσχεται να µας οδηγήσει σε µουσικά µονοπάτια που µοσχοβολούν… Ελλάδα!

Το µουσικό σχήµα Τρίηχο θα παρουσιάσει τραγούδια που γράφτηκαν από εξαιρετικούς στιχουργούς και συνθέτες και τα οποία αγαπήθηκαν τα τελευταία 100 χρόνια στην Ελλάδα.

Φάρος Καβάλας | Θεοδώρου Πουλίδου 71 | Παναγία

Παίζουν
Σοφία Νεοχωρίτου Τραγούδι
Σωτήρης Μπέης Πιάνο
Θανάσης Κουλεντιανός Κανονάκι


Περίπατος στα σοκάκια του Buenos Aires ||| 6 Αυγούστου 2020 @21:30

Ένα εκρηκτικό dueto µάς συναρπάζει µε τις µελωδίες του. Οι χορδές που πάλλονται στην κλασσική κιθάρα και το φύσηµα του αέρα στο φλάουτο ταξιδεύουν τη φαντασία µας, αφήνοντάς την ελεύθερη να περιηγηθεί σε διαφορετικούς, παράξενους και µακρυνούς τόπους, δηµιουργώντας ειδυλλιακές εικόνες στον νου. Με µελωδίες από τη Λατινική Αµερική µέχρι τα σοκάκια του Παλέρµο, οι δυο µουσικοί, µε τη σαγηνευτική συνήχηση των οργάνων τους, θα ερµηνεύσουν για πρώτη φορά επί σκηνής ως ντουέτο συνθέσεις εµπνευσµένες από την παράδοση, τους µεγάλους κλασικούς µέχρι σύγχρονους συνθέτες που είναι εν ζωή.

Θα ακουστούν έργα των: Castelnuovo-Tedesco (1895-1968), Pujol (1957), Hector Villa-Lobos (1887-1959), Andrew York (1958), Franz Schubert (1797-1828), F. Sor (1778 -1839) και Atanas Ourkouzounov (1970).

«Κυπαρίσσι» | Ιουστινιανού 32 | Παναγία

Παίζουν
Ρεβέκκα Μελετιάδου Φλάουτο
Αλέξανδρος Παρισσίδης Κιθάρα


Reverie Duo ||| 6 Αυγούστου 2020 @21:30

∆ύο εξαιρετικοί µουσικοί, µε την τέχνη αλλά και την αισθητική τους αγκαλιάζουν το κοινό µε ιδιαίτερη µουσικότητα. Ένα συναρπαστικό performance όπου το σώµα των µουσικών ακολουθεί τις ανάλαφρες, σχεδόν χορευτικές κινήσεις των χεριών τους, παράγοντας ήχους µοναδικούς και ξεχωριστούς, ταξιδεύοντας ακόµη και το πιο απαιτητικό ακροατήριο στη µαγευτική τέχνη της µουσικής και των ήχων.

Τα τελευταία 5 χρόνια το Reverie Duo εµφανίζεται σε διάφορες µουσικές σκηνές παίζοντας αργεντίνικο τάνγκο, βαλς και κινηµατογραφική µουσική κυρίως µε έργα των Astor Piazzolla και Kurt Weill.

Αυλή Χριστίνας | Μεσολογγίου 14 | Παναγία

Παίζουν
Γιάννης Κεραμίδης Βιολί
Σπύρος Λαμπρινόπουλος Ακορντεόν


Ταξιδεύοντας στη νησιωτική Ελλάδα ||| 6 Αυγούστου 2020 @21:30

Η Ελλάδα είναι ένας εξαιρετικά πλούσιος µουσικά τόπος, µε τεράστια ποικιλία σε ό,τι αφορά τις µελωδικές κλίµακες, τους ρυθµούς, αλλά και το οργανολόγιο. Και µολονότι στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει σχεδόν καθολικά επικρατήσει το κλαρίνο ως κυρίαρχο όργανο στην κοµπανία, στη νησιωτική χώρα συναναντάµε σχεδόν αποκλειστικά το βιολί και τη λύρα ως πρώτα όργανα στις ορχήστρες. Ωστόσο, τα δύο αυτά όργανα, λόγω της ισχυρής συνάφειάς τους, σπανίως συνυπάρχουν στην ίδια ορχήστρα.

Ο Μάκης Μπακλατζής και ο Κώστας Κυριτσάκης δηµιουργούν µια πρωτοποριακή ζυγιά, στην οποία, πέραν από τους συνηθισµένους ρόλους του οργάνου τους, θα δοκιµάσουν να αναλάβουν και τους ρόλους των υπόλοιπων οργάνων µιας τυπικής νησιώτικης κοµπανίας, όπως είναι το λαούτο, το τουµπάκι ή ακόµα και η τσαµπούνα.

«Καρυδιά» | Οδός Φειδίου 14 | Παναγία

Παίζουν
Μάκης Μπακλατζής Βιολί, τραγούδι
Κώστας Κυριτσάκης Κρητική λύρα, τραγούδι


Rodopi Trio ||| 13 Αυγούστου 2020 @21:30

Τα βουνά της Ροδόπης, της µεγαλύτερης οροσειράς στη Θράκη, αποτελούν ενωτικό κρίκο συνδέοντας µουσικά και τους λαούς των τριών χωρών που «διατρέχουν». Η µουσική παρέα του σχήµατος Rodopi ξεκίνησε να συνεργάζεται µουσικά τη δεκαετία του ’90 στη Θράκη και τη Μακεδονία, περιοχές της Ελλάδος όπου οι άνθρωποι συµβιώνουν, διαµορφώνοντας από κοινού µια ιδιαίτερη πολιτισµική κουλτούρα.

Έχοντας πρόσφατα κυκλοφορήσει τον πρώτο τους δίσκο στην παγκόσµια αγορά µε τίτλο «Thrace: The Paths of Dionysus» [Arc Music, 2019], οι Rodopi συνεχίζουν να εµφανίζονται σε διακεκριµένες µουσικές σκηνές και φεστιβάλ σε όλο τον κόσµο, αλλά και σε εκδηλώσεις, γάµους και πανηγύρια σε όλη την Ελλάδα, έχοντας στο ρεπερτόριό τους χασάπικα, τσιφτετέλια, καρσιλαµάδες, ζεϊµπέκικα και άλλους χορούς που συνθέτουν ένα πολύχρωµο µωσαϊκό ήχων και ρυθµών.

Φάρος Καβάλας | Θεοδώρου Πουλίδου 71 | Παναγία

Παίζουν
Κυριάκος Πετράς Βιολί
Δρόσος Κουτσοκώστας Τραγούδι, λαούτο
Γιώργος Παγκοζίδης Κρουστά


g – MBT ||| 13 Αυγούστου 2020 @21:30

Πρωτότυπες δραµατοποιηµένες µουσικές συνθέσεις εµπνευσµένες από τον βαλκανικό χαρακτήρα της βόρειας διασυνοριακής περιοχής της Ελλάδας. ∆ροµικά όργανα και δροµικά ηχοτοπία αποτυπώνουν από τη µία την οµορφιά που προκύπτει από την πρόσµιξη της τοπικής διαφορετικότητας και από την άλλη το σύγχρονο «µοντέλο» της κοινωνικής διαφοροποίησης. Χοροί της περιοχής που προσδίδουν µία σειρά από στοιχεία συλλογικής ταυτότητας µεταµορφώνονται σε ολοκληρωµένες ηχητικές προσωπικότητες δίνοντας τη δική τους οπτική και ερµηνεία στη συνολική εξιστόρηση.

Το βιολί και το ακορντεόν ως βασικά όργανα των παραπάνω µουσικών πολιτισµών και µέσα από την έντονη µουσική προσωπικότητα των δύο ερµηνευτών, ενεργοποιούνται σε ένα «λόγιο» πλαίσιο εµπεριέχοντας ταυτόχρονα το πρωτογενές λαϊκό στοιχείο που τα χαρακτηρίζει.

Βόρεια Πύλη Φρουρίου Καβάλας | Τέρμα οδού Καψάλη | Παναγία

Παίζουν
Μάκης Μπακλατζής Βιολί
Σταμάτης Πασόπουλος Ακορντεόν, tapes, σύνθεση


Μουσική δωματίου για δύο βιολιά ||| 13 Αυγούστου 2020 @21:30

Ο ήχος του βιολιού, αυτού του ξεχωριστού οργάνου, κοιτάζεται για µία νύχτα στον καθρέφτη. ∆ύο µουσικοί ενώνουν το βλέµµα τους απέναντι στη µουσική δωµατίου, στους συνθέτες από την προκλασική µέχρι τη σύγχρονη εποχή, στις προκλήσεις του οργάνου τους και στην οµορφιά που καλούνται να γεννήσουν.

Ο Στέφανος Σεκέρογλου και η Δήµητρα Κατιώνη δηµιούργησαν ένα ρεπερτόριο για ντουέττο βιολιών από αγάπη για τον µαγευτικό ήχο του οργάνου και από ενθουσιασµό για το ρεπερτόριο που τόσοι µεγάλοι συνθέτες τίµησαν ανά τους αιώνες. Μία µουσική, τέσσερα χέρια, γερά πλεγµένα µεταξύ τους, οκτώ χορδές, άπειρες νότες-απαρχές ή αναµνήσεις ενός κόσµου πιο ενωµένου, πιο σύµπνοου, πιο δυνατού, πιο όµορφου. Αυτού, της µουσικής µας φύσης.

Αυλή Άννας | Α΄ Πάροδος Ισιδώρου 12 | Παναγία

Παίζουν
Δήμητρα Κατιώνη Βιολί
Στέφανος Σεκέρογλου Βιολί


Once Upon A Summer Night… ||| 20 Αυγούστου 2020 @21:30

Τρεις Καβαλιώτες µουσικοί εκφράζουν τις καλλιτεχνικές τους ανησυχίες και υπόσχονται ένα φρέσκο, ζωηρό πρόγραµµα βασισµένο στην ξένη κυρίως, ποπ και ροκ µουσική. Στο ρεπερτόριό τους, τραγούδια παλιά αγαπηµένα  αλλά και καινούριες εµπνεύσεις,  που ζωντανεύουν µε την καθαρότητα της unplugged εκτέλεσης. Ήχοι αυθεντικοί, ρυθµός και πάθος για τη µουσική, είναι τα ζητούµενα της συνεύρεσής τους.

Το σχήµα βασίζεται στη «δροσερή» και ιδιαίτερη  φωνή της Υρούς Ζερβούδη και κοσµείται  από τις πολυφωνίες  του σχήµατος. Το πάντρεµα του ρυθµικού cajon και η µελωδικότητα της ακουστικής  κιθάρας, ταυτόχρονα µε ιδιαίτερους αυτοσχεδιασµούς, χαρακτηρίζουν αυτή την πρωτοποριακή µουσική πρόταση και κάνουν την ακρόαση µια ευχάριστη  εµπειρία.

«Μπακαλάκια» | Πάροδος Βυζαντίου 18 | Παναγία

Παίζουν
Υρώ Ζερβούδη Τραγούδι
Αλέξης Μαντιράκης Cajon, φωνητικά
Ευριπίδης Ταρασίδης Ακουστική κιθάρα, φωνητικά


Γυναίκα: Μάνα-Αγωνίστρια-Ερωμένη ||| 20 Αυγούστου 2020 @21:30

Αφιερωµένη µοναδικά στα παιδιά της, στον αγώνα της καθηµερινότητας και φυσικά στην οµορφότερη συναίσθηση του έρωτα. «Κοιµήσου, αγγελούδι µου»… τι γλυκιά κουβέντα και πόσο όµορφη εικόνα µε τη µάνα να νανουρίζει το µωρό! Ή αργότερα «παιδί µου, ώρα σου καλή»… η αγωνία της µητέρας για την πορεία του παιδιού της.

Μήπως όµως είναι λίγος και ο καθηµερινός αγώνας σαν αυτόν της «Μαίρης Παναγιωταρά» ή το «Μητέρα κι αδερφή» και… «όταν πίνει µια γυναίκα πως πονάει δεν ξέρετε»! Δεν ξεχνούµε όµως και τις λίγες περιπτώσεις όπως αυτή της «αχάριστης» αλλά και της γλυκιάς «Γκιούλ Μπαχάρ»…

Κήπος «Στρατηγού» | Θεοδώρου Πουλίδου 62 | Παναγία

Παίζουν
Λίτσα Ασωνίτου Τραγούδι
Χρύσανθος Γιαννικόπουλος Βιολί
Κώστας Κατιώνης Κιθάρα


Hot Dixie Society ||| 20 Αυγούστου 2020 @21:30

Ένα jazz combo κoυαρτέτο που συνδυάζει µελωδικά όργανα κλασικών καταβολών, όπως βιολί και τσέλο και τη ρυθµική και αρµονική συµπεριφορά των τυπικών µουσικών οργάνων της jazz όπως κρουστά και πιάνο. Το µουσικό σχήµα ιδρύθηκε τον ∆εκέµβριο 2019 πολύ αυθόρµητα. Η αγάπη του Γιάννη Κεραµίδη για τον Γάλλο βιολονίστα Stefan Crappeli τον ώθησε να ψάξει στη δισκογραφία του αγαπηµένα κοµµάτια όπως το Sweet Georgia Brown, το Baby, το Shine, το I’ve found a new baby και άλλα, και να κάνει πρόταση στους υπόλοιπους µουσικούς να πλαισιώσουν το σχήµα.

Το ρεπερτόριό τους βασίζεται σε παραδοσιακά κοµµάτια της dixieland και της jazz που σε συνδυασµό µε την αυτοσχεδιαστική ευκαίρια των ερµηνευτών, δηµιουργεί το ιδιαίτερο ηχόχρωµα της µπάντας κάνοντας το project πραγµατικά πολύ ενδιαφέρον στον ακροατή.

Προαύλιο Φυλακής Φρουρίου Καβάλας | Ισιδώρου 28 | Παναγία

Παίζουν
Γιάννης Κεραμίδης Βιολί
Κρίστοφερ Mπάκα Κρουστά
Bάσω Ζήσου Βιολοντσέλο
Πάρης Tσίρτσης Πιάνο




The Dreamers ||| 27 Αυγούστου 2020 @21:00

Οι Dreamers είναι ένα indie rock συγκρότηµα από την Καβάλα που σχηµατίστηκε όταν τα µέλη του συγκροτήµατος ήταν ακόµη µαθητές. Έχουν εµφανιστεί σε µουσικές σκηνές σε όλη τη χώρα µεταξύ των οποίων το Block 33 στη Θεσσαλονίκη και το six d.o.g.s στην Αθήνα, καθώς και σε πολλά µουσικά φεστιβάλ.

Πριν δύο χρόνια πραγµατοποίησαν την πρώτη τους διεθνή εµφάνιση στο εξωτερικό συµµετέχοντας στο Fairytale Festival στο Osnabrück της Γερµανίας. Έχουν κυκλοφορήσει ανεξάρτητα δύο δισκογραφικές δουλειές. Ο πρώτος τους δίσκος µε τίτλο “The Dreamers” κυκλοφόρησε το 2013. Ο δεύτερος δίσκος µε τίτλο “Songs of the heart & bed” που αποτελείται από 13 τραγούδια κυκλοφόρησε τον Δεκέµβριο του 2019.

Πλατεία Καπνεργάτη

Παίζουν
Νίκος Μπακιρτζής Κιθάρα, τραγούδι
Τότα Ευλαβή Τραγούδι
Αλέξανδρος Κυριλλίδης Μπάσο
Δημήτρης Φραντζής Κιθάρα
Κώστας Μπακιρτζής Πλήκτρα
Θανάσης Κωνσταντινίδης Τύμπανα
Κωνσταντίνος Κουτσουπάκης Τρομπέτα
Φωτεινή Σταυρούδη Τρομπέτα


Αρμενία-Πόντος ||| 27 Αυγούστου 2020 @22:30

Μαύρη Θάλασσα, μύριες φυλές, μύριες γλώσσες, μία θάλασσα. Τα νερά της Μαύρης Θάλασσας χωρίζουν την Ανατολική Ευρώπη από τη Δυτική Ασία. Ενώνουν όμως τις ανάσες και τα τραγούδια πολλών λαών στις ακτές της. Στα χώματα που βρέχει η Μαύρη Θάλασσα, πολλές εθνότητες έζησαν και συνεχίζουν να ζουν στους αιώνες. Στα βουνά του Καυκάσου συνυπάρχουν μέχρι σήμερα διαφορετικές κουλτούρες εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

Δύο πολιτισμικά κομμάτια αυτού του όμορφου ψηφιδωτού των πολιτισμών, την Αρμενία και τον Πόντο,έρχονται να εκπροσωπήσουν επί σκηνής σε μία μοναδική μουσική σύμπραξη, που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στο Cosmopolis festival, o Haig Yazdjian από την Αρμενία και το μουσικό σχήμα Argatia με τον μοναδικό Αλέξανδρο Παρχαρίδη από τον Πόντο. Σε αυτά τα πανέμορφα μέρη, μπορεί σε διαφορετικές γλώσσες και διαλέκτους, όμως  οι κάτοικοί τους τραγουδούν τους ίδιους καημούς και τις χαρές εκατοντάδες χρόνια τώρα.

Ο μoναδικός σολίστας στο ούτι και σπάνιος ερμηνευτής Haig Yazdjian που συγκινεί με την εκφραστική αμεσότητα της φωνής του, παρέα με τους Argatia και τον Αλέξη Παρχαρίδη, όλοι τους βιγλάτορες στο Αραράτ, θα διακονήσουν Ωδές και Νότες της ευλογημένης Ανατολίας αναζητώντας τα δίκια των λαών της.

Λιµένας Καβάλας «Απόστολος Παύλος» | Λιµενοβραχίονας

Παίζουν
Haig Yazdjian Ούτι, Tραγούδι
Tigran Sargsyan Ζουρνάς, ντουντούκ
Φίλιππος Κεσαπίδης Ποντιακή λύρα
Γιάννης Καρακαλπακίδης Μπάσο
Χρήστος Τάσιος Κρουστά
Θανάσης Κουλεντιανός Κανονάκι
Στέλλα Καμπουρίδου Καβάλ
Onur Senturk Ποντιακή Λύρα, τουλούμ (γκάιντα), σάζι
Έλσα Μουρατίδου Τραγουδι
Κώστας Καλούσης Τραγουδι
Special Guest
Αλέξανδρος Παρχαρίδης Τραγούδι


Gangsters of Love ||| 28 Αυγούστου 2020 @21:00

Περισσότερο οικογένεια παρά φίλοι, έτσι «συστήνονται» οι Gangsters of Love. Με έδρα τους τη Θεσσαλονίκη, ο MoodySanchez µαζί µε τα υπόλοιπα µέλη του συγκροτήµατος, εµφανίστηκαν για πρώτη φορά στο κοινό τον ∆εκέµβριο του 2015 ως opening act στη συναυλία των Dub Pistols.

To 2017 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος των Gangsters µε τίτλο ”An Inmost Reality”, η επίσηµη παρουσίαση του οποίου πραγµατοποιήθηκε στο Φεστιβάλ της Μονής Λαζαριστών όπου έπαιξαν ως opening act για τους Monophonics. Mέχρι σήµερα, οι Gangsters έχουν πραγµατοποιήσει πολλές εµφανίσεις σε Ελλάδα και Κύπρο (In-Edit Festival, Kapani Project, PopUp Festival, TedX Θεσσαλονίκης, Ράδιο Αρβύλα, 59ο Φεστιβάλ Κινηµατογράφου Θεσσαλονίκης κ.ά.). Αυτή την περίοδο ετοιµάζουν τον δεύτερό τους δίσκο σε µία παραγωγή του Cayetano.

Πλατεία Καπνεργάτη

Παίζουν
Moody Sanchez MPC
Νίκη Σφακιανού Τραγούδι
Γιάννης Μπερμπέρογλου Ηλεκτρική κιθάρα
Στέλιος Μαχμουκιώτης Ηλεκτρικό μπάσο
Θωμάς Πάπας Πλήκτρα


Χειμερινοί Κολυμβητές ||| 28 Αυγούστου 2020 @22:30

Ο Αργύρης Μπακιρτζής, βασικός συνθέτης,  στιχουργός και τραγουδιστής του συγκροτήµατος, ζει από το 1975 στην Καβάλα κάτι που επηρέασε τη στιχουργική του έµπνευση. Πολλά τραγούδια του, όπως και αρκετά του µακαρίτη στενού του φίλου Σταύρου Καραµανιώλα απ’ το Καζαβήτι της Θάσου, αναφέρονται στην Καβάλα και είναι αυτά που θα αποτελέσουν τον βασικό κορµό της συναυλίας των Χειµερινών Κολυµβητών.

Γνωστοί για τις ιδιαίτερα επιτυχηµένες live εµφανίσεις τους και τους φανατικούς οπαδούς τους, οι Χειµερινοί Κολυµβητές προτείνουν µία διαφορετική, sui generis συναυλία, που µένει αξέχαστη σε όσους την παρακολουθούν.

Λιµένας Καβάλας «Απόστολος Παύλος» | Λιµενοβραχίονας

Παίζουν
Aργύρης Μπακιρτζής Τραγούδι
Κώστας Βόμβολος Ακορντεόν
Κώστας Σιδέρης Τζουράς, τραγούδι
Μιχάλης Σιγανίδης Κοντραμπάσο, τραγούδι
Μπάμπης Παπαδόπουλος Κιθάρα
Χάρης Παπαδόπουλος Μπουζούκι
Special Guests
Τότα Ευλαβή Τραγούδι
Μιχάλης Πρεπόνης Σαξόφωνο
Κώστας Κουτσουπάκης Τρομπέτα
Δημοσθένης Σιούλας Τραγούδι


Wild Souls ||| 29 Αυγούστου 2020 @21:00

Οι melodic hard rockers – Wild Souls δηµιουργήθηκαν στην Καβάλα το 2010. Είναι µια πενταµελής µπάντα που αγαπάει το «µελωδικό ροκ» της δεκαετίας του ’80 και συνεχίζει την «παράδοση» και την «κληρονοµιά» που έχουν αφήσει πίσω τους συγκροτήµατα όπως οι MÖtley Crüe, οι Whitesnake, οι Bon Jovi και τόσα άλλα.

Τον Σεπτέµβριο του 2011 ηχογράφησαν και δηµοσίευσαν το πρώτο τους τραγούδι µε τίτλο “Brokenheart”, την επιτυχία του οποίου ακολούθησαν αρκετές εµφανίσεις σε όλη τη χώρα. To 2013 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του συγκροτήµατος “On The Road” από την Final Touch Records σε συνεργασία µε τον Doug Aldrich. Αρχές του 2014 γύρισαν το πρώτο τους video clip και µε τον ερχοµό του 2016 ολοκλήρωσαν τις ηχογραφήσεις του δεύτερου τους δίσκου που κυκλοφόρησε από την δισκογραφική εταιρεία Lions Pride Music µε τίτλο “Game Of Love”. Το τρίτο δισκογραφικό τους αποτύπωµα µε 12 τραγούδια και τίτλο «Queen of my Heart», κυκλοφόρησε στις 29 Μαΐου 2020 από τη Lions Pride Music.

Πλατεία Καπνεργάτη

Παίζουν
Γιώργος Νικολάου Τραγούδι
Κωστής Τσιλιγγίρης Ηλεκτρική Κιθάρα
Θάνος Καλαντζόπουλος Ηλεκτρική Κιθάρα
Λευτέρης Νάσος Ηλεκτρικό Μπάσο
Μιχάλης Σαρόγλου Τύμπανα


Δημήτρης Μυστακίδης ||| 29 Αυγούστου 2020 @22:30

Η κιθάρα, ένα από τα σηµαντικότερα λαικά µουσικά όργανα σε όλο τον κόσµο, έχει την ιδιαίτερη και πολύ σηµαντική θέση της και στο ρεµπέτικο τραγούδι. Ο ∆ηµήτρης είναι από τους λίγους σύγχρονους εκτελεστές της που κατέγραψε µε ακρίβεια τον ρόλο και τις τεχνικές της λαικής κιθάρας στην ρεµπέτικη κοµπανία. Ένας ρόλος τόσο συνοδευτικός αλλά, εξίσου και σολιστικός όταν αυτό ήταν απαραίτητο.

Με µουσικούς του συνοδοιπόρους τους συνεργάτες όλων των προηγούµενων ετών, ο ακαδηµαϊκός δάσκαλος και δεξιοτέχνης Δηµήτρης Μυστακίδης µας καλεί να απολαύσουµε ατµοσφαιρικές διασκευές και επανεκτελέσεις αγαπηµένων ρεµπέτικων που άντεξαν στο χρόνο. Εκτελέσεις που δεν λογάριασαν τάσεις και µόδες κι ακόµη και σήµερα καταφέρνουν να χτυπούν κατευθείαν στην καρδιά µας!

Λιµένας Καβάλας «Απόστολος Παύλος» | Λιµενοβραχίονας

Παίζουν
Δημήτρης Μυστακίδης Τραγούδι, κιθάρα
Ιφιγένεια Ιωάννου Τραγούδι
Δημήτρης Παππάς Τραγούδι, κιθάρα
Γιώργος Τσαλαμπούνης Κιθάρα, τραγούδι


Σοφία Νεοχωρίτου & Δρόσος Κουτσοκώστας ||| 30 Αυγούστου 2020 @21:00

Με τις µοναδικές αξιαγάπητες φωνές τους, την πολύχρονη εµπειρία τους και µε τη µουσική οµάδα που θα τους πλαισιώσει, η Σοφία και ο ∆ρόσος θα «ταξιδέψουν» τους επισκέπτες του Cosmopolis σε τραγούδια και ήχους της ελληνικής παραδοσιακής µουσικής µε στόχο ένα ξέφρενο, γεµάτο κέφι και χορό γλέντι για όλους!

Με αφορµή τη λήξη του καλοκαιρινού Cosmopolis, η πλατεία Καπνεργάτη θα «µεταµορφωθεί» σε µία απέραντη «σκηνή» ενός λαϊκού ελληνικού πανηγυριού και θα «πληµµυρίσει» µε παραδοσιακά τραγούδια και σκοπούς από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη και τα νησιά µέχρι τη Μακεδονία και τη Θράκη.

Πλατεία Καπνεργάτη

Παίζουν
Δρόσος Κουτσοκώστας Τραγούδι
Σοφία Νεοχωρίτου Τραγούδι
Αστέριος Τράκας Βιολί
Κώστας Αργύρογλου Κλαρίνο
Δημήτρης Μυλωνάς Λαούτο
Σωτήρης Μπέης Κρουστά


Μαρίνα Σάττι ||| 30 Αυγούστου 2020 @22:30

Η νεαρή τραγουδοποιός που µετράει δεκάδες εκατοµµύρια views στο YouTube, µε τις επιτυχίες “Κούπες”, “Νιφάδα” και “Μάντισσα”, παρουσιάζει µε τις Fonέs και ένα σύνολο εξαίρετων µουσικών σολίστ, ένα µοναδικό και ιδιαίτερο µουσικό θέαµα, βαθιά επηρεασµένο από παραδοσιακές καταβολές περίτεχνα συνδυασµένες µε τις σύγχρονες gypsy punk, reggae και electronica τάσεις.

Στη σκηνή την πλαισιώνουν το γυναικείο φωνητικό σύνολο Fonέs και µια εξαιρετική µπάντα, σε ένα σύγχρονο µουσικό “πανηγύρι” µε µουσικές του κόσµου, µε ακοµπλεξάριστη pop art αισθητική, πολυφωνικές αλχηµείες και απροσδόκητες ενορχηστρώσεις. Ένα θέαµα το οποίο θα παρασύρει το κοινό σε µία απίστευτη µουσική εµπειρία.

Λιµένας Καβάλας «Απόστολος Παύλος» | Λιµενοβραχίονας

Παίζουν
Μαρίνα Σάττι Τραγούδι
Ερασμία Μαρκίδη Τραγούδι
Ελένη Παπαδημητρίου Τραγούδι
Ελένη Ποζατζίδου Τραγούδι
Βιργινία Φραγκούλατζη Τραγούδι
Κώστας Φόρτσας Γκάιντα, καβάλ
Ορέστης Μπενέκας Πλήκτρα
Σωτήρης Ντούβας Τύμπανα
Άγγελος Πολυχρόνου Κρουστά



CosmoLights ||| 27-30 Αυγούστου 2020

Η 1η έκδοση του CosmoLights θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ Cosmopolis 2020. Δημιουργικοί σχεδιαστές projection mapping από όλο τον κόσμο καλούνται να λάβουν μέρος, προκειμένου να συνδέσουν την ιστορία και τη ξεχωριστή αρχιτεκτονική της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας με ένα μοναδικό θέαμα. Οι καλλιτέχνες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε έναν νέο διαγωνισμό projection mapping στην Καβάλα και να παρουσιάσουν το έργο τους σε μια από τις πιο παραδοσιακές και σημαντικές τοποθεσίες της πόλης.

Τι είναι το Projection Mapping

Το 3D Projection Mapping είναι η μέθοδος με την οποία ένα 3D video προβάλλεται σε ένα επίπεδο δύο διαστάσεων. Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό και κάνει ολόκληρα κτίρια να αλλάζουν σχήματα, χρώματα, να γκρεμίζονται και να χτίζονται μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.

Πληροφορίες για το κτίριο

Η Δημοτική Καπναποθήκη είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες της πόλης. Το κτίσμα έχει οθωμανική αρχιτεκτονική με τεχνοτροπία που είναι γνωστή ως οθωμανικός νεοκλασικισμός, με έντονη την επίδραση της νεοκλασικής αρχιτεκτονικής της Ευρώπης. Το στηθαίο της στέγης είναι το πιο επιβλητικό τμήμα του κτιρίου, όπου ξεχωρίζουν τέσσερα στέμματα. Αφηρημένες παραστάσεις ανθέων, ήλιων και οικοσήμων διακοσμούν την ενδιαφέρουσα και μοναδική αυτή πρόσοψη. Το 1970, ο Δήμος Καβάλας αγόρασε το κτίριο. Ο εσωτερικός ξύλινος σκελετός της καπναποθήκης έχει διατηρηθεί, η καπναποθήκη έχει επισκευαστεί και έτσι τονίστηκαν οι αρχιτεκτονικές και διακοσμητικές αρετές του κτιρίου. Σήμερα χρησιμοποιείται ως πολυχώρος πολιτισμού, φιλοξενώντας μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις, καθώς και εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος, όπως συναυλίες, συνέδρια, κ.ά.



Η φωνητική μουσική του Γ.Α. Παπαϊωάννου ||| 6 Νοεμβρίου 2020 @20:30

Πιάνο και φωνή. ∆ύο σηµαντικές, σταθερές παρουσίες στο συνθετικό έργο του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου. Η τριπλή ιδιότητα πιανίστα, συνθέτη και παιδαγωγού που τον χαρακτηρίζει υποδεικνύει την ιδιαίτερη σχέση του συνθέτη µε το πιάνο. Η πλούσια εργογραφία του για το όργανο αυτό φανερώνει την συνεχή εξερεύνηση νέων ιδεών, συνθετικών τεχνικών, πιανιστικής γραφής και µουσικής έκφρασης. Σε όλη τη δηµιουργική του πορεία, η λογοτεχνία και η ποίηση αποτέλεσαν µια σταθερή δηµιουργική αφετηρία, η οποία αποτυπώθηκε σε ένα πλήθος φωνητικών έργων. Η ιδιαίτερη σχέση του συνθέτη µε τους Έλληνες ποιητές (όπως οι Ι. Γρυπάρης, Κ. Παλαµάς, Κ.Π. Καβάφης, Π. Νιρβάνας, κ.ά.) αναδεικνύεται µέσα από τα έργα του για φωνή και πιάνο.

Στο πλαίσιο της παρούσας συναυλίας παρουσιάζονται έργα για σόλο πιάνο όλων σχεδόν των δηµιουργικών περιόδων του συνθέτη σε συνδυασµό, αντιπαράθεση και συνοµιλία µε αντιπροσωπευτικά τραγούδια για γυναικεία φωνή και πιάνο, προσφέροντας ένα  δείγµα της πολύπλευρης συνθετικής γραφής του Γ. Α. Παπαϊωάννου.

Μεγάλη Λέσχη

Παίζουν
Μέλα Γεροφώτη Τραγούδι [Σοπράνο]
Φανή Καραγιάννη Πιάνο


Έργα μουσικής δωματίου του Γ.Α. Παπαϊωάννου ||| 7 Νοεμβρίου 2020 @20:30

Το ρεπερτόριο που θα ακουστεί θα περιλαµβάνει έργα του συνθέτη για σόλο πιάνο, για βιολί και πιάνο, για σόλο τσέλο, για τσέλο και πιάνο, καθώς και για τρίο (βιολί, τσέλο και πιάνο). Ο Απόλλων Γραµµατικόπουλος είναι Κορυφαίος Α΄ [βιολί] της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ενώ εκτελεί τακτικά και χρέη εξάρχοντος. Η Ήβη Παπαθανασίου αποτελεί µόνιµο µέλος της ίδιας ορχήστρας, ενώ ηχογράφησε µουσική του Γ. Α. Παπαϊωάννου για CD που κυκλοφόρησε τον Μάιο του 2013 από την εταιρία Naxos, το οποίο βραβεύθηκε από την Ένωση Κριτικών Μουσικής και Θεάτρου το 2015. Ο Κώστας Χάρδας είναι Μόνιµος Επίκουρος Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστηµίου Θεσσαλονίκης µε γνωστικό αντικείµενο τη Συστηµατική Μουσικολογία µε έµφαση στη Μουσική Θεωρία και Ανάλυση.

Μεγάλη Λέσχη

Παίζουν
Απόλλων Γραμματικόπουλος Βιολί
Ήβη Παπαθανασίου Βιολοντσέλο
Κώστας Χάρδας Πιάνο


Έργα για κιθάρα του Γ.Α. Παπαϊωάννου ||| 8 Νοεμβρίου 2020 @20:30

Το αποτύπωµα του συνθέτη στο µουσικό όργανο που άνθισε περισσότερο τον 20ό αιώνα. Τα έργα Αρχαϊκό (για 2 κιθάρες), Σουίτα (σόλο κιθάρα), Σονατίνα (φλάουτο και κιθάρα), Τρίο (φλάουτο, βιόλα και κιθάρα), Κουαρτέτο (φλάουτο, κλαρινέτο, βιολοντσέλο και κιθάρα) ερµηνευµένα από καθηγητές του ∆ηµοτικού Ωδείου Καβάλας.

Μία εισαγωγή στη συνθετική πορεία του Γιάννη Α. Παπαϊωάννου: Αναζήτηση και Πρωτοπορία. Οι βάσεις για την σύγχρονη Ελληνική µουσική δηµιουργία.

Μεγάλη Λέσχη

Παίζουν
Αλέξης Παρισίδης Κιθάρα
Vaselin Belomazov Φλάουτο
Χρήστος Κόζαλης Βιολοντσέλο
Αντώνης Τζιβένης Βιόλα
Δημήτρης Μπαχαρίδης Κλαρινέτο
Φώτης Κουτσοθόδωρος Κιθάρα
Κώστας Χάρδας Πιάνο-Μουσικολόγος


VOŁOSI Band ||| 14 Νοεμβρίου 2020 @20:30

Υπερβαίνοντας τα όρια των εγχόρδων οργάνων, οι VOŁOSI κατόρθωσαν κάτι µοναδικό, το οποίο εξελίσσεται πέραν από τις καρπαθικές ρίζες, ακόµα πιο σύγχρονο, δυνατό και συναισθηµατικό. Η µουσική τους παιδεία βασίζεται στην κλασική µουσική και οι ίδιοι προωθούν ένα νέο µοντέλο παρουσίασης επί σκηνής.

Οι VOŁOSI έχουν πραγµατοποιήσει παραπάνω από 700 συναυλίες σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, Καναδά, Κίνα, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Μαλαισία και έχουν κερδίσει όλα τα πιθανά βραβεία στα New Tradition Polish Radio Festival, Grand Prix EBU Svetozar Stracina, Grand Prix Czech Music Crossroads Award at Colours of Ostrava Festival. Επίσης, έχουν παίξει ζωντανά στα Polish Radio 2. και 3., στο BBC, στο WDR3 και στο Ö1.

Μεγάλη Λέσχη

Παίζουν
Krzysztof Lasoń Βιολί
Zbigniew Michałek Βιολί
Jan Kaczmarzyk Βιόλα
Stanisław Lasoń Βιολοντσέλο
Robert Waszut Κοντραμπάσο


Κώστας Μακρυγιαννάκης ||| 20 Νοεμβρίου 2020 @20:30

Ζωντανή παρουσίαση του δίσκου Fragments. Mικρά ή µεγαλύτερα έργα, όλα ερµηνευµένα σε κλασική κιθάρα και χωρισµένα σε τρεις ενότητες. Πρόκειται για συνθέσεις του Κώστα Μακρυγιαννάκη, αλλά και µεταγραφές έργων του συνθέτη François Couperin οι οποίες στο σύνολό τους συνιστούν ένα ηχοτοπίο-µωσαϊκό αφηγηµατικού χαρακτήρα µε σαφείς αναφορές στην ποπ µουσική, καθώς και άλλες που προέρχονται από µουσική χορογραφιών για τις οποίες δούλεψε ο µουσικός.

Μεγάλη Λέσχη

Παίζει ο
Κώστας Μακρυγιαννάκης Κιθάρα


Mie Ogura & Atanas Ourkouzounov ||| 21 Νοεμβρίου 2020 @20:30

Το παγκοσµίως αναγνωρισµένο ντούο φλάουτο-κιθάρα Ogura-Ourkouzounov παρουσιάζουν ένα ποικίλο πρόγραµµα αποτελούµενο από διασκευές έργων τζαζ και κλασσικών συνθετών του 20ού αιώνα καθώς και πρωτότυπες συνθέσεις του Atanas Ourkouzounov ο οποίος συγκαταλέγεται ανάµεσα στους πιο σηµαντικούς συνθέτες για κιθάρα στις µέρες µας.

Μεγάλη Λέσχη

Παίζουν
Mie Ogura Φλάουτο
Atanas Ourkouzounov Κιθάρα


CLAUDE BOLLING: Το πνευµατικό παιδί του Duke Ellington ||| 22 Νοεμβρίου 2020 @20:30

Οι καθηγητές του Δημοτικού Ωδείου Καβάλας μας ταξιδεύουν στην πολυστυλιστηκότητα του Claude Bolling. Χαρακτηρισμένος σαν “το πνευματικό παιδί του Duke Ellington” ο συνθέτης και τζαζ πιανίστας Claude Bolling έχει εδραιωθεί ως μια από τις πλέον σημαντικές φιγούρες της τζαζ μουσικής σκηνής. Γεννημένος στις Κάνες το 1930 και με βάση της καλλιτεχνικής του δημιουργίας το Παρίσι, δημιούργησε ένα τρόπο γραφής που σαν βασικό του χαρακτηριστικό έχει το πάντρεμα πολλών διαφορετικών στυλ με τον αυθορμητισμό και τον αυτοσχεδιασμό του τζαζ τρίο (πιάνο, μπάσο, ντραμς). Με πηγή έμπνευσης τη κλασική κιθάρα και τον Γάλλο κιθαριστή AlexandreLagoya ο συνθέτης έγραψε δύο ίσως από τα πιο γνωστά του έργα. Οι λάτιν και ισπανικές καταβολές της κιθάρας στο Κοντσέρτο του, οι ροκοκό και κινηματογραφικού ύφους επιρροές στην PicnicSuite και το γνωστό ,από τα έργα των γνώριμων στο κοινό του Παρισιού Ibert και Piazolla, δίδυμο κιθάρα φλάουτο, δημιουργούν ένα αποτέλεσμα γεμάτο εκπλήξεις ικανές να παρασύρουν ακροατές και εκτελεστές σε ένα ταξίδι ήχων του χθες με το κουστούμι του σήμερα.

Μεγάλη Λέσχη

Παίζουν
Ρεβέκκα Μελετιάδου Φλάουτο
Φώτης Κουτσοθόδωρος Κιθάρα
Ευάγγελος Κοντόπουλος Μπάσο
Κώστας Τσαφής Πιάνο
Πάρις Τσίρτσης Πιάνο
Christopher Baka Τύμπανα


A, B, C, D | Πάρις Τσενίκογλου [ρεσιτάλ πιάνου] ||| 28 Νοεμβρίου 2020 @20:30

Οι ταξιδιωτικές εικόνες του Isaac Albeniz, ένα αφιέρωµα στο έτος Ludwig van Beethoven, η µαγική αίσθηση του έργου του Frédéric Chopin και η ηχοχρωµατική παλέτα Claude Debussy, πλασµένα µε την µαεστρία ενός από τους πιο ταλαντούχους πιανίστες στον κόσµο.

Ο βραβευµένος Έλληνας πιανίστας έχει αποσπάσει επανειληµµένα διθυραµβικές κριτικές από το διεθνή Τύπο για τις εµφανίσεις και τη δισκογραφία του. Η Süddeutsche Zeitung τον έχει χαρακτηρίσει «Αγαπηµένο των Θεών» και «Μία αξιοθαύµαστη ανακάλυψη».


CosmoClassical YOUTH ORCHESTRA ||| 5 Δεκεμβρίου 2020 @20:30

Η ορχήστρα νέων του Cosmopolis αποτελεί µια νεανική δραστηριότητα ενταγµένη στο φεστιβάλ που υλοποιείται µε τη συνεργασία της οµάδας εθελοντών της ΠΥΘΙΑΣ. Η µουσική ενώνει όλους τους ανθρώπους ανά τους αιώνες και φυσικά δεν θα µπορούσε να µην ενώσει και την Ευρώπη καθώς, νέοι µε µουσικό υπόβαθρο από διάφορες ευρωπαικές χώρες θα τιµήσουν τους Καβαλιώτες και όχι µόνο µουσικούς δηµιουργούς. Μέσα από την συνεργασία και τα µουσικά όργανα όλων αυτών των νέων, κλασσική µουσική θα ξεχυθεί στις αίθουσες συναυλίων µε σκοπό να παρουσιάσουν µουσικά κονσέρτα που θα µείνουν αξέχαστα. Οι νέοι µας ανταλλάσουν γνώσεις και τεχνικές, γνωρίζουν νέους φίλους και αλληλεπιδρούν για να προβάλλουν την µουσική τους τέχνη στην τοπική κοινωνία. Υπερβαίνουν το εµπόδιο της γλώσσας και µε εφόδιο τη µουσική, µας ταξιδεύουν σε ένα ταξίδι χωρίς σύνορα. Εν τέλει, εφοδιάζονται µε καινούργιες δεξιότητες και κάνουν νέες γνωριµίες που θα τους βοηθήσουν να ονειρεύονται ενωµένοι τα επόµενα βήµατα στη ζωή τους.

Κινηματοθέατρο Oscar