Η ανακαινισμένη Μεγάλη Λέσχη «υποδέχτηκε» το ανανεωμένο Φεστιβάλ COSMOPOLIS [φωτογραφίες]

Το πρώτο φεστιβάλ της χώρας το οποίο «ανακοινώνει» το πρόγραμμά του από ένα εμβληματικό κτίριο της πόλης, «συστήνοντας» ταυτόχρονα στο κοινό την αρχιτεκτονική και πολιτισμική ταυτότητα της Καβάλας, παρουσία (και) δημοσιογράφων από την Αθήνα

Η ανακαινισμένη Μεγάλη Λέσχη στην Καβάλα «υποδέχτηκε» το πρωί της Πέμπτης 28 Μαΐου 2020 την επίσημη παρουσίαση του Φεστιβάλ COSMOPOLIS 2020 από τον Δήμαρχο Καβάλας, Θόδωρο Μουριάδη, τον πρόεδρο της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Τάκη Αγγελίδη και τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Άλκη Ζοπόγλου, παρουσία και του προέδρου των Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνη Μιτζάλη.

Το κτίριο άνοιξε για πρώτη φορά τις πόρτες του ειδικά για την περίσταση, μιας και τα εγκαίνιά του αναβλήθηκαν λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό.

Η συνέντευξη Τύπου έγινε παρουσία δημοσιογράφων τόσο από τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ όσο και από πανελλαδικά, αφού στην πόλη βρίσκεται ειδικά για την περίσταση και ομάδα δημοσιογράφων από την Αθήνα [διαβάστε περισσότερα εδώ]. Μάλιστα, έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για το φεστιβάλ, αλλά και για την πόλη ευρύτερα, κάτι το οποίο «αποδείχτηκε» και από τις ερωτήσεις τους μετά το πέρας της συνέντευξης Τύπου.

Θόδωρος Μουριάδης: «Αλλάζουμε τα πράγματα γιατί ό,τι παραμένει μια ευθεία, πεθαίνει»

Παίρνοντας τον λόγο αρχικά ο Δήμαρχος Καβάλας αναφέρθηκε στη Μεγάλη Λέσχη, λέγοντας ότι ήταν ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο το οποίο τώρα έχει πάρει μια άλλη, πολύ όμορφη μορφή, κρατώντας φυσικά όλα τα στοιχεία του αρχικού αρχιτεκτονικού σχεδίου.

«Υπήρχε πρόγραμμα επί δημαρχίας Σιμιτσή και άλλων Δημάρχων να το ανασκευάσουν, όμως τώρα ήρθε η ώρα που ολοκληρώθηκε αυτό το πρωτοποριακό κτίσμα από τη γέννησή του το 1909 μέχρι τα εγκαίνιά του το 1910. Ένας χώρος που υπήρχε τόπος πολλαπλών πολιτιστικών χρήσεων κατά καιρούς. Είμαι περήφανος για την ομάδα που δούλεψε για το COSMOPOLIS. Είναι ένα φεστιβάλ-θεσμός από το 2006 που φέτος συμπληρώνει 13 χρόνια παρουσίας στην Καβάλα. Φέτος το στοίχημά μας είναι να αλλάξουν τα πράγματα, γιατί ό,τι γίνεται μια ευθεία, πεθαίνει. Στόχος μας είναι να ενισχυθεί ο πολιτισμός από ένα φεστιβάλ που είναι το πρώτο που ανακοινώνει το πρόγραμμά του ανά την Ελλάδα.  Προσπαθήσαμε και κάναμε μια πολύ συνετή οικονομική διαχείριση, για να προστατέψουμε τον θεσμό και την ιστορία του. Η ομάδα του Φεστιβάλ δούλεψε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να δώσει στην πόλη αυτό που της αξίζει», ανέφερε ο κ. Μουριάδης.

Τάκης Αγγελίδης: «Θα υπάρξουν δράσεις που δεν έχουμε ξαναδεί στην  Καβάλα»

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Τάκης Αγγελίδης κατά τον χαιρετισμό του είπε πως ο τομέας του πολιτισμού δέχτηκε πλήγμα λόγω της πανδημίας. «Ο Δήμος Καβάλας αποφάσισε να στηρίξει μέσω του φεστιβάλ τους επαγγελματίες, τους καβαλιώτες και τους επισκέπτες της πόλης, δίνοντας ερεθίσματα για τον πολιτισμό. Η σύνδεση του πολιτισμού με τον τουρισμό είναι υποχρέωσή μας. Αυτό που διακρίνει το COSMOPOLIS είναι ότι διαχωρίζεται σε γεωγραφική και χρονική επιμήκυνση. Θα υπάρξουν δράσεις που δεν έχουμε ξαναδεί στην  Καβάλα. Θα ψυχαγωγηθούμε με καλλιτέχνες της χώρας μας αυτήν τη φορά, λόγω των καταστάσεων και θα χαιρετίσουμε τον κόσμο από το “σπίτι” μας, την Καβάλα», ανέφερε ο κ. Αγγελίδης.

Άλκης Ζοπόγλου: «Είναι τιμή για την Καβάλα να φιλοξενεί ένα τέτοιο φεστιβάλ»

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ ανακοίνωσε το πρόγραμμα του COSMOPOLIS 2020, το οποίο χωρίζεται φέτος σε 3 ενότητες. «Είναι τιμή για την πόλη μας να φιλοξενούμε ένα τέτοιο φεστιβάλ, το οποίο ενηλικιώνεται και ανανεώνεται συμπληρώνοντας 13 χρόνια ύπαρξης.  Ένα φεστιβάλ το οποίο από 4 ημέρες που διαρκούσε, τώρα φτάνει σε διάρκεια όλον τον χρόνο, επιδεικνύοντας 35 συναυλίες, 185 μουσικούς και 15 χορευτές ανά σχήματα, με την πλειοψηφία των καλλιτεχνών να είναι Έλληνες. Η πολυπολιτισμικότητα, η εξωστρέφεια και η αίσθηση της χαράς διαχέονται μέσα στην πόλη. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, βάζοντας δυναμικά το στίγμα του στον χάρτη της περιοχής», ανέφερε ο κ. Ζοπόγλου.

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα του φεστιβάλ ο κ. Ζοπόγλου είπε πως χωρίζεται σε 3 μεγάλες ενότητες: το CosmoHome (16 Ιουλίου-20 Αυγούστου), το CosmoWorld (27-30 Αυγούστου) και το CosmoClassical (6 Νοεμβρίου-5 Δεκεμβρίου). Σε όλο το φάσμα των εκδηλώσεων το φεστιβάλ περιλαμβάνει μουσικές παραδόσεις από την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια, την Καππαδοκία, τη Βόρεια Ελλάδα και τον Πόντο, συνθέσεις Αρμενίων και Τούρκων, από την Κρήτη και άλλες νησιωτικές περιοχές, καθώς και Αργεντίνικα τάνγκο, ενώ θα υπάρχουν και μωσαϊκά ήχων, ρυθμών και χορών στα μονοπάτια του Διόνυσου, της προκλασικής και κλασσικής εποχής, μουσική jazz και Ημέρες του Γιάννη Παπαϊωάννου. Φυσικά δεν θα λείψουν  εκδηλώσεις για τα παιδιά και η παρουσίαση γεύσεων από όλον τον κόσμο στο τετραήμερο των κεντρικών εκδηλώσεων στην Παναγία.

Αντώνης Μιτζάλης: «To φεστιβάλ COSMOPOLIS δίνει δύναμη στο τουριστικό προϊόν»

Ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Καβάλας, Αντώνης Μιτζάλης, αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση η οποία επικρατεί στον τομέα του τουρισμού. «Θα πρέπει να ξεπεράσουμε τα όριά μας αν θέλουμε να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Στην οικονομία και ειδικά στον τουρισμό πρώτη μας επιλογή είναι η ανάκτηση των χαμένων μας επιδόσεων. Όλοι μας θα έχουμε στο μυαλό μας τη χρονιά-ρεκόρ των επιδόσεών μας στην τουριστική κίνηση που είναι το 2019 και στόχος μας είναι πώς θα φτάσουμε πάλι εκεί. Αφού κερδήθηκε η μάχη της υγείας, τώρα πρέπει να κερδηθεί η μάχη της οικονομίας. Το σενάριο βλέπει το 2020 ισοπεδωμένο και στοχεύουμε στην οικονομική επιβίωση και το πέρασμα στην απέναντι όχθη. Το 2021 θα είναι χρονιά μετάβασης για τον τουρισμό μέχρι και το 2024. Αν όλα πάνε καλά θα κλείσει ένα σενάριο πενταετίας, για να ξαναφτάσουμε εκεί που βρισκόμασταν. Η κρίση θα αλλάξει τους τρόπους που ταξιδεύουμε και οι κινήσεις που κάνει ο Δήμος, όπως αυτή του φεστιβάλ COSMOPOLIS, δίνει δύναμη στο τουριστικό προϊόν», ανέφερε ο κ. Μιτζάλης.

Διαβάστε [εδώ] αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Δείτε φωτογραφίες από την παρουσίαση του προγράμματος του Φεστιβάλ