Αρχαία Εγνατία Οδός: Διαχρονικά κατώτερη των περιστάσεων η αντιμετώπιση της Ιστορίας της [φωτογραφίες]

Η οδός της Ιστορίας έγινε κατηφόρα: Μια βιωματική άποψη από τον Αλέξη Γούλα για τα «800 μέτρα που αντί να είναι τόπος καθημερινότητας των Καβαλιωτών και των τουριστών μας, είναι σημείο λεηλατημένο»

Αρχαία Εγνατία Οδός. Ένα απομεινάρι-απόσταγμα της Ιστορίας της περιοχής με ρίζες χιλιάδων χρόνων, το οποίο διαπερνάει τη σύγχρονη Καβάλα, χωρίς, όμως, τον σεβασμό και την προσοχή που του πρέπει. Ο Αλέξης Γούλας, περπατώντας τα 800 μέτρα της Εγνατίας στις παρυφές της πόλης, αραδιάζει τις σκέψεις και τους προβληματισμούς του για το ανεκμετάλλευτο αυτό διαμάντι της περιοχής και για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Γούλα

Επανέρχομαι με αυτό το ανεκμετάλλευτο διαμάντι που έχουμε στις παρυφές της πόλης. Το τμήμα της Αρχαίας Εγνατίας Οδού που υπάρχει κάτω από τον Διόνυσο. 800 μέτρα που αντί να είναι τόπος καθημερινότητας των Καβαλιωτών και των τουριστών μας, είναι σημείο λεηλατημένο, σε ό,τι καλή προσπάθεια έγινε στο παρελθόν.

Μέτρησα 100 σπασμένα φωτιστικά που υπήρχαν σε όλη τη διαδρομή. Σπασμένα και ξηλωμένα χωρίς καλώδια.

Πώς καταστράφηκαν όλα αυτά; Φταίνε τα οργισμένα νιάτα που κάνουν αντίσταση ψάχνοντας την ταυτότητά τους διαλύοντας τα πάντα; Φταίνε οι Ρομά που έχουν στοχοποιήσει ό,τι περιέχει ίχνος χαλκού; Φταίνε οι αλκοολικοί που αφού πιουν τις μπύρες τους κλωτσάνε ό,τι στέκει όρθιο και ομορφαίνει κάθε γωνία, παρκίδα ή πάρκο;

Αλήθεια αυτή η πληγή με τον χαλκό είναι τόσο δύσκολο να ελεγχθεί; Πόσα σημεία συγκεντρώνουν χαλκό σε όλη τη χώρα; Γιατί δεν μπαίνει σύστημα ελέγχου του χαλκού που μπαίνει εκεί και δεν γίνεται αυστηρός έλεγχος για το που βρέθηκε ο χαλκός; Εκεί στην είσοδο της βιομηχανίας. Μέχρι τα σύνορα περνάνε τα φορτηγά με χαλκό και δεν ανοίγει ρουθούνι. Όλοι ξέρουμε ποιοι και πότε καταστρέφουν τους δημοτικούς φωτισμούς, καθώς και τα δίκτυα με τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ. Τι κάνουμε; Γιατί δεχόμαστε αυτήν την ξεφτίλα;

Ήρθε η ώρα θεσμικά η Βουλή να νομοθετήσει, ώστε να τελειώσει το παράνομο εμπόριο του χαλκού. Τότε ίσως μείνει κανένα φως αναμμένο σε πιο απόμερα σημεία.

Τέλος οι αρμόδιοι πρέπει να κάνουν μια βόλτα από εκεί. Υπάρχουν δουλίτσες που πρέπει να γίνουν. Μέχρι μπάζα ανακαίνισης υπάρχουν σε τσουβάλια, που κάποιος ανόητος θεώρησε καλό σημείο για να τα πετάξει.

Ό,τι μπορούμε να αναδείξουμε ως τουριστικό σημείο πρέπει να το κάνουμε οργανωμένα και σοβαρά. Μόνο κερδισμένοι θα βγούμε.