Μακάριος Λαζαρίδης: «Φτωχότερη» η Καβάλα από την απώλεια του Λευτέρη Ξανθόπουλου

Διαβάστε τη συλλυπητήρια δήλωση του βουλευτή Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας για τον θάνατο του Καβαλιώτη ποιητή και σκηνοθέτη

«Φτωχότερος είναι ο χώρος των Γραμμάτων και των Τεχνών από την απώλεια του σημαντικού ποιητή, συγγραφέα και σκηνοθέτη Λευτέρη Ξανθόπουλου. Φτωχότερη είναι και η Καβάλα, ο τόπος από τον οποίο καταγόταν και λάτρευε.

Εκεί άλλωστε πέρασε τα παιδικά του χρόνια, όπως τα περιέγραψε στο βιβλίο του “Άγγελος των πρώτων ημερών”, το οποίο και αφιέρωσε στην αγαπημένη του πόλη.

Την πόλη που είχε πάντα μαζί του, μέσα του, εκπροσωπώντας την επάξια στα πέρατα της Οικουμένης, όπου και δραστηριοποιήθηκε τις επόμενες δεκαετίες.

Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος, μέσα από την πολυσχιδή δράση του σε Ελλάδα και εξωτερικό, άφησε το ισχυρό αποτύπωμά του στον κινηματογράφο, με την πρώτη του ταινία “Καλή πατρίδα, σύντροφε” να αποτελεί σταθμό στην ιστορία της “μεγάλης οθόνης”.

Με αφορμή δε το ποιητικό του ταλέντο, είχε βραβευθεί από τους Νίκο Γκάτσο, Γιάννη Ρίτσο και Νικηφόρο Βρεττάκο, ενώ ξεχώρισε και με τη συγγραφή ιδιαίτερων και ξεχωριστών άρθρων και άλλων κειμένων σε εφημερίδες και περιοδικά.

Ήταν μια φωτεινή προσωπικότητα, με πολύ έντονα χαρακτηριστικά, αστείρευτο ταλέντο και μεγάλη αγάπη γι’ αυτό που είχε αποφασίσει από μικρός να κάνει. Και το έκανε με τρόπο μοναδικό, αγγίζοντας την τελειότητα.

Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».

Μακάριος Λαζαρίδης
Βουλευτής Καβάλας