Κινηματογράφος «Ζέφυρος»: Το πρόγραμμα των θερινών προβολών του 2020 κάτω από το «βλέμμα» της Ζωής Βυζοβίτη [φωτογραφία]

9 ταινίες των τελευταίων ετών και 15 ταινίες-αφιέρωμα στους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου είναι το φετινό μενού του αγαπημένου θερινού κινηματογραφικού στεκιού της Καβάλας

Το πρόγραμμα των προβολών του θερινού κινηματογράφου της Καβάλας «Ζέφυρος» για το καλοκαίρι του 2020 παρουσίασαν το πρωί της Τετάρτης 24 Ιουνίου 2020 τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών και όλα του τα μέλη, καταρχάς εξέφρασαν τη βαθιά τους λύπη για τον θάνατο της Ζωής Βυζοβίτη η οποία ήταν η ψυχή του «Ζέφυρου» για πάρα πολλά χρόνια, γι’ αυτό και η πρώτη προβολή η οποία θα γίνει την Κυριακή 28 Ιουνίου 2020 με την ταινία «Ταξίδι στην Ιταλία» θα είναι αφιερωμένη στη μνήμη της Ζωής Βυζοβίτη και η είσοδος για το  κοινό θα είναι ελεύθερη.

Ο κινηματογράφος θα ανοίξει τις πύλες του το Σάββατο 27 Ιουνίου 2020 με ένα αφιέρωμα στο οποίο θα τραγουδήσει η Αναστασία Μιρονιτσένκο, ηθοποιός και χορωδός της ΣΦΓΤ, τραγούδια της Μελίνας Μερκούρη. Η βραδιά θα έχει θεατρική μορφή, μια μορφή ενός μονολόγου, όπου η Μελίνα Μερκούρη δια μέσω της Αναστασίας Μιρονιτσένκο θα αφηγείται τη ζωή της, τις βασικές πτυχές της και ενδιάμεσα θα εμπλέκονται τραγούδια που στιγμάτισαν την πορεία της, τον κινηματογράφο, την πολιτική και τον πολιτισμό.

Για τις προβολές των ταινιών μίλησε ο αντιπρόεδρος της ΣΦΓΤ και της Κινηματογραφικής Λέσχης, Διαμαντής Σταγγίδης, ο οποίος μάλιστα φιλοτέχνησε και την προσωπογραφία της Ζωής Βυζοβίτη η οποία κοσμεί την είσοδο του «Ζέφυρου» και «καλωσορίζει» τους λάτρεις του κινηματογράφου.

«Κάναμε μια ομαδική δουλειά φέτος και όπως έλεγε και η Ζωή, η Κινηματογραφική Λέσχη βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει το φετινό πρόγραμμα του “Ζέφυρου”. Το πρόγραμμα χωρίζεται σε δύο μέρη.  Έχουμε 9 νέες ταινίες των τελευταίων ετών, που θα προβάλλονται από Τρίτη μέχρι Κυριακή, για 6 μέρες. Στις υπόλοιπες μέρες έχουμε ένα αφιέρωμα στους σημαντικότερους σκηνοθέτες του παγκόσμιου κινηματογράφου. Το αφιέρωμα αυτό περιλαμβάνει 15 ταινίες που θα παίζονται κάθε Δευτέρα και μετά από τις 31 Αυγούστου 2020 θα παίζονται καθημερινά και θα εναλλάσσονται. Η πρόθεσή μας είναι να τελειώσουμε στις 13 Σεπτεμβρίου 2020 και ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες θα αποφασίσουμε αν θα μπορέσουμε να συνεχίσουμε. Τα δικαιώματα των ταινιών αυτών είναι πληρωμένα, οπότε έχουμε το δικαίωμα να προεκτείνουμε την σεζόν», ανέφερε ο κ. Σταγγίδης.

«Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια ραγδαία αλλαγή στην τεχνολογία της εικόνας και της προβολής των ταινιών. Η Κινηματογραφική μας Λέσχη διέθετε μια ιδιόκτητη μηχανή προβολής με μπομπίνες, που πέρασε σε αχρηστία με την έλευση της ψηφιακής εικόνας. Τα τελευταία χρόνια νοικιάζουμε ένα προτζέκτορα και λειτουργούμε dvd ή usb, όμως ξανά η τεχνολογία έχει αλλάξει και πλέον έχουμε τα ψηφιακά συστήματα προβολής με on line σύνδεση. Αυτό το γεγονός μας εμποδίζει να διαλέξουμε ό,τι ταινία θέλουμε και διαλέγουμε από αυτές που υπάρχουν. Κάθε χρόνο δε, βλέπουμε ότι μικραίνει η λίστα των ταινιών. Επομένως βλέπουμε πως είναι απαραίτητο να αγοραστεί μια σύγχρονη μηχανή προβολής για την οποία απαιτούνται πολλά χρήματα. Για τον λόγο αυτό ζητάμε τη συνδρομή του Δήμου και της Περιφέρειας», πρόσθεσε ο κ. Σταγγίδης.

«Για κάθε ταινία ανεβάζουμε στο facebook το trailer και κριτικές, οπότε μπορεί να ενημερώνεται το κοινό. Επιδιώξαμε να παρουσιάσουμε σκηνοθέτες από όλες τις κινηματογραφικές σχολές του κόσμου, που δημιούργησαν όμως προσωπικό ύφος και γραφή, κάνοντας τομή στην 7η Τέχνη. Είναι μια μοναδική ευκαιρία για δύο εβδομάδες για όλους όσοι αγαπάνε τον κινηματογράφο, αλλά και για όσους θέλουν να μάθουν κινηματογράφο, να παρακολουθήσουν εναλλαγές στυλ, γιατί κάθε σκηνοθέτης εκπροσωπεί μια κινηματογραφική ταυτότητα», τόνισε.

Ορισμένες από τις ταινίες οι οποίες θα προβληθούν είναι οι: 

  • Ραντεβού στη belle éépoque
  • Νοσταλγία
  • Η αλήθεια
  • Η Γη της Επαγγελίας
  • Αποδημητικά πουλιά
  • Παράσιτα
  • Ταξίδι στην Ιταλία
  • Το Όνομα του Ρόδου
  • Η διακριτική γοητεία της Μπουρζουαζίας
  • Οι μητέρες
  • Μη χαμηλώνεις το βλέμμα