Η Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση «έρχεται» στην Καβάλα μέσω του Cosmopolis 2020

Μια καινοτόμος δράση της Στέγης για τα παιδιά θα δώσει μια διαφορετική «νότα» στη φετινή διοργάνωση στο πλαίσιο της ενότητας CosmoYouth

Ενώ βρισκόμαστε λίγες μέρες πριν την επίσημη έναρξη του Cosmopolis 2020 στις 16 Ιουλίου 2020, στον επίσημο ιστότοπο του φεστιβάλ ανακοινώθηκε μία ακόμη δράση που ξεχωρίζει και η οποία θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο σε συνεργασία με έναν από τους κορυφαίους θεσμούς Πολιτισμού της χώρας, τη Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση.

Κάθε απόγευμα από τις 27 έως τις 30 Αυγούστου 2020, στο πάρκο Φαλήρου, παιδιά 10-13 ετών θα κατασκευάσουν τα δικά τους χειροποίητα μουσικά όργανα χρησιμοποιώντας αντικείμενα που θα κατέληγαν στα… σκουπίδια και γνώσεις που έχουν αποκτήσει από το μάθημα της Φυσικής στο σχολείο και θα φτιάξουν τη δική τους μπάντα!

Στη δράση θα συμμετέχει και το βραβευμένο πρόγραμμα «Πανεπιστήμιο Παιδιών» που εδώ και χρόνια υλοποιεί η ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ.

Φωτό: Λεωνίδας Παναγόπουλος

DIY – Φτιάχνουμε τα δικά μας μουσικά όργανα

Φτιάξ’ το μόνος/μόνη σου: Αυτό ακριβώς σημαίνει το DIY (Do It Yourself), και κάπως έτσι ξεκινά ένα δημιουργικό μουσικό εργαστήριο για εσένα και τους φίλους σου. Μαζί με καλλιτέχνες, σχεδιάζεις και κατασκευάζεις αυτοσχέδια μουσικά όργανα και όλη η ομάδα γίνεται μια μπάντα.

Βρίσκεις παλιές συσκευές στο σπίτι και τις «πειράζεις», γίνεσαι κατασκευαστής και τεχνικός, ανακατεύεσαι με ηλεκτρονικά κυκλώματα και δίνεις νέα ζωή σε αντικείμενα που θα κατέληγαν στα σκουπίδια, μπαίνοντας έτσι στον κόσμο του upcycling, δηλαδή της δημιουργικής επαναχρησιμοποίησης.

Δες τη μουσική πλευρά όλων αυτών που έμαθες στο μάθημα της Φυσικής για τον ήχο και το ρεύμα και χάκαρε για να βρεις τον ήχο της πόλης σου.

Θα πραγματοποιηθούν 4 τρίωρες συναντήσεις και παρουσίαση για γονείς/φίλους.

Φωτό: Λεωνίδας Παναγόπουλος

Το εργαστήριο πραγματοποιείται στο φεστιβάλ Cosmopolis σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Παιδιών και με την υποστήριξη της Στέγης Ιδρύματος Ωνάση – πρόγραμμα «Εξωστρέφεια».

Η δράση αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού προγράμματος Interfaces. Με πρωτοβουλία της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση και με την υποστήριξη του προγράμματος «Δημιουργική Ευρώπη», το καινοτόμο πρότζεκτ Interfaces συνενώνει εννέα εταίρους από οκτώ ευρωπαϊκές χώρες και αποσκοπεί να φέρει τη σύγχρονη μουσική σε ένα εκτεταμένο φάσμα ακροατηρίων στην Ευρώπη.

Φωτό: Λεωνίδας Παναγόπουλος

Tο βραβευμένο πρόγραμμα «Πανεπιστήμιο Παιδιών», είναι μια σειρά καινοτόμων εκπαιδευτικών παρουσιάσεων και εργαστηρίων για μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, κατάλληλα προσαρμοσμένες στο ηλικιακό τους επίπεδο. Στόχος του είναι η απόκτηση υψηλότερου επιπέδου εκπαίδευσης, η ενθάρρυνση της συμμετοχής, η ευαισθητοποίηση για την πολιτιστική μας κληρονομιά και την κατάρτιση στις νέες τεχνολογίες.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση απευθύνονται σε σχολεία, οικογένειες, εφήβους, ενήλικες· εκπαιδευτικούς, καλλιτέχνες, άτομα με αναπηρία, ενήλικες 18-40 ετών, άτομα άνω των 65 ετών. Ο βασικός τους στόχος είναι να φέρουν τη σύγχρονη τέχνη πιο κοντά στις καθημερινές ζωές των ανθρώπων. Κάθε χρόνο τα εκπαιδευτικά προγράμματα έχουν διαφορετικές θεματικές. Καλύπτουν όλες τις τέχνες που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα της Στέγης, όπως θέατρο, χορός, μουσική, εικαστικά, νέα μέσα. Πολλά από αυτά τα προγράμματα είναι διαθεματικά. Τα προγράμματα συνδέονται με το καλλιτεχνικό πρόγραμμα της Στέγης και δημιουργούν συνδέσεις με τους άλλους τομείς του Πυλώνα Παιδεία (Ωνάσειος Βιβλιοθήκη, Ειδική Αγωγή, Αρχείο Καβάφη).

Φωτό: Λεωνίδας Παναγόπουλος

Συντελεστές

Άρης Δρουκόπουλος
Tεχνικός ήχου – Κατασκευαστής ηλεκτρονικών συσκευών ήχου/ηχείων

Θάλεια Ιωαννίδου
Μουσικός – Sound Artist

Γιάννης Κοτσώνης
Μουσικός

Τζελίνα Πάλλα
Μουσικός – Εικαστικός