Cosmopolis 2020: Έναρξη με ανοιχτά παραθυρόφυλλα για να μπει φρέσκια μουσική [φωτογραφίες]

Το CosmoHome άνοιξε τον χορό των εκδηλώσεων με 4 συναυλίες διαφορετικού ηχοχρώματος σε 4 γωνιές διαφορετικού... χρώματος της συνοικίας της Παναγίας στην Καβάλα - Φωτογραφικό οδοιπορικό στην εκκίνηση του Φεστιβάλ

Με μπροστάρη την κοσμοπολίτικη μουσική του ταυτότητα από τα 4 σημεία του ορίζοντα ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης 16 Ιουλίου 2020 λίγο μετά τις 21:30 το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Cosmopolis 2020 [διαβάστε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ πατώντας εδώ] σε 4 σημεία της συνοικίας της Παναγίας στην Καβάλα, με την ενότητα CosmoHome.

Μουσικές διαφορετικού ύφους και ηχοχρώματος μπήκαν στα σπίτια τα οποία άνοιξαν τα παραθυρόφυλλά τους για να υποδεχτούν το μουσικό ταξίδι το οποίο ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς, αναδεικνύοντας παράλληλα κρυφές γωνιές της Παναγίας, στρώνοντας ένα μουσικό χαλί

Στην «Αυλή της Άννας» (Α΄ Πάροδος Ισιδώρου 12) ο Στράτος Εμμανουηλίδης παρουσίασε με την κλασσική κιθάρα του ένα απόσπασμα από την πρώτη του δισκογραφική δημιουργία µε τίτλο «Νόστιμον ήμαρ», μια επιστροφή στις μουσικές πατρίδες και πιστός στο -παραφρασμένο- Ομηρικό απόφθεγμα «Ως ουδέν γλύκιον ης μουσικής πατρίδος». Ένα νοσταλγικό ταξίδι το οποίο «έδενε» με το υπέροχο και οικείο περιβάλλον της αυλής. Νοσταλγικό και συνάμα αισιόδοξο, μια υψηλή αποκάλυψη του πνεύματος, του έρωτα και του ονείρου.

Στα «Μπακαλάκια» (Πάροδος Βυζαντίου 18) η Τότα Ευλαβή και ο Κώστας Μπακιρτζής «έσπειραν» ρεμπέτικους σπόρους, «ποτίζοντάς» τους με πιάνο και φωνή, με «λίπασμα» μια υποβόσκουσα ροκ διάθεση, αντληθείσα από τη συνύπαρξη των μουσικών στους “The Dreamers“. Ένα ντουέτο το οποίο πατούσε στο έδαφος του Βαμβακάρη και του Παπαϊωάννου και έφτανε μέχρι τον κόσμο των Rolling Stones και Nick Cave, ακουστικά κληροδοτήματα γαρ…

Στο «Κυπαρίσσι» (Ιουστινιανού 32) το Mordana Project (Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά Νέι-Βαγγέλης ΒραχνόςΠερικλής Βραχνός) επιφύλασσε ένα ψηφιδωτό παραδοσιακών τραγουδιών με Βαλκανικό και Μεσογειακό ηχόχρωμα, με τους μουσικούς να μην αποποιούνται τις jazz καταβολές τους, αλλά και την εν γένει διάθεσή τους για αυτοσχεδιασμό και πειραματικά μοτίβα.

Στην «Καρυδιά» (Φειδίου 24) οι DaMα (Δανάη Λουκίδη-Μαρίνα Λιόντου-Μωχάμεντ) ετοίμασαν μια μουσική παράσταση βασισμένη σε συνθέσεις ανατολικής τροπικής μουσικής με σπόρους παράδοσης, γεμάτους αισθαντικούς έγχορδους ήχους, ένα κοσμοπολίτικο μουσικό ταξίδι, στα όρια της κατάνυξης και της αλληλεπίδρασης με τις αισθήσεις των ακροατών.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του CosmoHome (κάθε Πέμπτη στις 21:30 σε γωνιές της Παναγίας) είναι δωρεάν, ωστόσο είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης είτε ηλεκτρονικά μέσα από τον επίσημο ιστοχώρο του Cosmopolis 2020 είτε δια ζώσης από το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του Δήμου Καβάλας [πρώην περίπτερο ΕΟΤ] στην κεντρική πλατεία της πόλης [διαβάστε αναλυτικά για τους τρόπους κράτησης θέσης πατώντας εδώ].

*Φωτογραφίες: Θανάσης Σοφιανός