Cosmopolis 2020: Αυτές είναι οι «σπιτικές» συναυλίες της Πέμπτης 23 Ιουλίου 2020 [βίντεο-φωτογραφίες]

Καππαδοκικές μελωδίες, ανατολίτικοι ρυθμοί αλλά και σύγχρονη ελληνική τραγουδοποιία στη δεύτερη μέρα του CosmoHome

To βράδυ της Πέμπτης 23 Ιουλίου 2020 συνεχίζεται το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Cosmopolis 2020 όπως αυτό είχε ανακοινωθεί επίσημα ενάμιση μήνα πριν [διαβάστε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ πατώντας εδώ].

Η ενότητα CosmoHome περιλαμβάνει τρεις παράλληλες «σπιτικές» συναυλίες σε αναπάντεχα σημεία (πλατείες, σοκάκια, μικρές «γωνιές», αυλές σπιτιών κ.ά.) κάθε Πέμπτη στις 21:30 στη χερσόνησο της Παναγίας.

Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του CosmoHome είναι δωρεάν, ωστόσο είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης είτε ηλεκτρονικά μέσα από τον επίσημο ιστοχώρο του Cosmopolis 2020 είτε δια ζώσης από το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του Δήμου Καβάλας [πρώην περίπτερο ΕΟΤ] στην κεντρική πλατεία της πόλης [διαβάστε αναλυτικά για τους τρόπους κράτησης θέσης πατώντας εδώ].

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα της δεύτερης μέρας συναυλιών του CosmoHome και δείτε βίντεο από τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες.

Κιορ Τοπάλ

Ένα τρίο που δηµιουργήθηκε αναβιώνοντας µια παλιά µπάντα Ελλήνων µουσικών της Καππαδοκίας οι οποίοι µετέφεραν την πολύ µεγάλη και ιδιαίτερη µουσική τους παράδοση στη νέα τους πατρίδα. Οι σκοποί και τα τραγούδια που ερµηνεύουν είναι αποτέλεσµα βιωµατικής σχέσης και καταγραφής. Η µουσική τους µας έρχεται από τα υψίπεδα και τις υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας, από τις ιστορικές πόλεις του ∆υτικού Πόντου και από τα προσφυγικά χωριά της Βόρειας Ελλάδας.

Το καλοκαίρι του 2019 οι Κιορ Τοπάλ κυκλοφόρησαν το πρώτους album «Τραγούδια και σκοποί της Καππαδοκίας» µε 16 από τα πιο δηµοφιλείς καππαδοκικές µελωδίες. Μέχρι το τέλος του 2020 θα κυκλοφορήσει και το δεύτερο album τους µε µουσική βασισµένη αποκλειστικά στην καταγραφή προσφύγων πρώτης γενιάς από την Καρβάλη (Gelveri) της Καππαδοκίας, της ιδιαίτερης πατρίδας των «Κιορ Τοπάλ».

«Μπακαλάκια» | Πάροδος Βυζαντίου 18 | Παναγία

Παίζουν
Ζαφείρης Ευθυμιάδης Κεμανές, τραγούδι
Σωτήρης Τσουλουφίδης Ούτι
Κώστας Αποκατανίδης Κρουστά


Ένα βιολί και ένα νέι

Ένα βιολί και ένα νέι. ∆ύο όργανα µε συνεχή ήχο και αυτοσχεδιαστική διάθεση, εκφραστές δύο διαφορετικών µουσικών κόσµων. Από τη µία το βιολί, πρωταγωνιστής σε µουσικές παραδόσεις του ελλαδικού χώρου και από την άλλη το νέι, εκφραστής της οθωµανικής µουσικής παράδοσης, αναζητούν κοινές ρίζες ανατρέχοντας στο παρελθόν.

Ο Μάκης Μπακλατζής στο βιολί και η Ανδριάνα Αχιτζάνοβα στο νέι µας ταξιδεύουν πίσω το χρόνο. Ξεκινώντας µε συνθέσεις Ελλήνων, Αρµένιων και Τούρκων που έδρασαν κατά τους οθωµανικούς χρόνους, φτάνουν σε παραδοσιακούς σκοπούς του σήµερα επαναφέροντας ακούσµατα, αρώµατα, µνήµες και συναισθήµατα σε µια νοητή γραµµή όπου τα όρια µεταξύ νέου και παλιού δεν είναι διακριτά.

Αυλή Χριστίνας | Μεσολογγίου 14 | Παναγία

Παίζουν
Ανδριάνα Αχιτζάνοβα Πεταλά Νέι, τραγούδι
Μάκης Μπακλατζής Βιολί, τραγούδι


Μιχάλης Πρεπόνης & Λοξάτοι Πετεινοί Trio

Οπολυοργανίστας και συνθέτης Μιχάλης Πρεπόνης «συστήθηκε» στο ευρύ κοινό µε την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του «Η νύχτα µε συµφέρει» [Κάπα Εκδοτική, 2017] µε µελοποιηµένη ποίηση του Νίκου Καρούζου. Τα 16 τραγούδια του album έχουν ως πυρήνα την τζαζ αρµονική ατµόσφαιρά και οι ρυθµοί τους είναι «πρόγονοι» ή… «απόγονοι» της τζαζ: µπλουζ, φανκ, σουίνγκ, ρέγγε, ατµοσφαιρικό µπιτ εναλλάσσονται ακόµα και στο… ίδιο κοµµάτι!

Επιµένοντας στην ποίηση, ο Μιχάλης Πρεπόνης παρουσιάζει µε µία «µικρή», ακουστική έκδοση της ορχήστρας του «Λοξάτοι πετεινοί» ακυκλοφόρητα ακόµη τραγούδια του βασισµένα σε ποιήµατα του Κ.Π. Καβάφη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Νίκου Καρούζου κ.ά., αλλά και ολόδικά τους, σε στίχους και μουσική.

Προαύλιο Φυλακής Φρουρίου Καβάλας | Ισιδώρου 28 | Παναγία

Παίζουν
Μιχάλης Πρεπόνης Λαούτο, κλαρίνο, τραγούδι
Απόστολος Πρεπόνης Γιαλί ταμπούρ, κεμεντζές
Ιωάννης Τσίγκας Άταστη, κλασική κιθάρα, μαντολίνο