Cosmopolis 2020: Cosmoνότες και συναισθήματα στα σοκάκια της Παναγίας [φωτογραφίες, βίντεο]

Κιορ Τοπάλ, Μάκης Μπακλατζής και Ανδριάνα Αχιτζάνοβα και ο Μιχάλης Πρεπόνης με τους Λοξάτους Πετεινούς γέμισαν τα σοκάκια της παραδοσιακής συνοικίας με ήχους οικείους και αγαπημένους από το παρελθόν και το... μέλλον

Το βράδυ της Πέμπτης 23 Ιουλίου 2020 συνεχίστηκε το πρόγραμμα εκδηλώσεων του Cosmopolis 2020 [διαβάστε αναλυτικά όλο το πρόγραμμα του φεστιβάλ πατώντας εδώ] με τη δεύτερη μέρα της ενότητας CosmoHome να περιλαμβάνει τρεις παράλληλες συναυλίες, όπως είθισται κάθε Πέμπτη στις 21:30 στη χερσόνησο της Παναγίας στην Καβάλα.

Στα «Μπακαλάκια» οι Κιορ Τοπάλ (Ζαφείρης Ευθυμιάδης, Σωτήρης Τσουλουφίδης, Κώστας Αποκατανίδης) «μίλησαν» για την Καππαδοκία, ξεκινώντας από τα υψίπεδα και τις υπόγειες πόλεις της και φτάνοντας στις ιστορικές πόλεις του Δυτικού Πόντου μέχρι και τα προσφυγικά χωριά της Βόρειας Ελλάδας. Μια βιωματική μουσική περιπλάνηση σε μέρη γνώριμα, γεμάτα μνήμες και πόνο, σαν ένα μοιρολόι λειασμένο από τους ήχους των κρουστών και των εγχόρδων, ανακλώντας προσωπικές ιστορίες, ανακλώντας την ίδια την Ιστορία

Στην «Αυλή της Χριστίνας» ο Μάκης Μπακλατζής στο βιολί και η Ανδριάνα Αχιτζάνοβα στο νέι πλάνεψαν το κοινό με ήχους της Ανατολής, με παραδοσιακούς σκοπούς του σήμερα και με μουσικά αρώματα του χθες, ανασυνθέτοντας μνήμες και συναισθήματα σε ένα ταξίδι χωρίς σύνορα.

Στο Προαύλιο της Φυλακής του Φρουρίου Καβάλας ο Μιχάλης Πρεπόνης με τους Λοξάτους Πετεινούς (Απόστολος Πρεπόνης και Ιωάννης Τσίγκας συνθέτουν το πολυμήχανο, μουσικά, trio) «ξανασυστήθηκε» στο ευρύ κοινό, μετά την κυκλοφορία του πρώτου δίσκου του «Η νύχτα µε συµφέρει» [Κάπα Εκδοτική, 2017] παρουσιάζοντας ακυκλοφόρητα ακόμη τραγούδια του βασισμένα σε ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη, του Οδυσσέα Ελύτη, του Γιώργου Σεφέρη, του Νίκου Καρούζου κ.ά., αλλά και δικά τους, σε στίχους και μουσική, «αποφυλακίζοντας» σκέψεις και συναισθήματα σε έναν εξαιρετικά σκηνοθετημένο χώρο, ιδανικό για τη φιλοξενία Τεχνών και καλλιτεχνών.

Δείτε βίντεο από τη συναυλία

 

Υπενθυμίζεται ότι είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του CosmoHome είναι δωρεάν, ωστόσο είναι απαραίτητη η προκράτηση θέσης είτε ηλεκτρονικά μέσα από τον επίσημο ιστοχώρο του Cosmopolis 2020 είτε δια ζώσης από το Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών του Δήμου Καβάλας [πρώην περίπτερο ΕΟΤ] στην κεντρική πλατεία της πόλης [διαβάστε αναλυτικά για τους τρόπους κράτησης θέσης πατώντας εδώ].

*Φωτογραφίες: Θανάσης Σοφιανός Βίντεο: Στέλιος Πολυχρονίδης