CosmoHome μέρα δεύτερη: Όλη η Παναγία, ένας μουσικός κόσμος [βίντεο-φωτογραφίες]

Cosmopolis 2020: Η συνοικία της παλιάς πόλης της Καβάλας έγινε και πάλι μία «κυψέλη» ήχων και εικόνων στο πλαίσιο του φεστιβάλ

Με τρεις ακόμη συναυλίες σε διαφορετικά σημεία της χερσονήσου της Παναγίας συνεχίστηκαν το βράδυ της Πέμπτης, 23 Ιουλίου 2020 οι εκδηλώσεις του CosmoHome. Τα τοπικά σχήματα φιλοξενήθηκαν στο πλαίσιο του Cosmopolis Festival, με τους κατοίκους της Καβάλας να «αγκαλιάζουν» με ιδιαίτερη θέρμη τις εκδηλώσεις της δεύτερης εβδομάδας.
Δείτε βίντεο αλλά και φωτογραφίες από τη δεύτερη μέρα του CosmoHome με τη συμμετοχή των Κιορ Τοπάλ, του Μάκη Μπακλατζή και της Ανδριάνας Αχιτζάνοβα και του Μιχάλη Πρεπόνη.

Οι φίλοι του Φεστιβάλ και το φιλόμουσο κοινό της πόλης ανταποκρίθηκαν από τις πρώτες κιόλας μέρες που ξεκίνησαν οι κρατήσεις για το συγκρότημα Κιορ Τοπάλ. Το συγκεκριμένο μουσικό σχήμα δημιουργήθηκε ως προσπάθεια αναβίωσης ενός συγκροτήματος Ελλήνων μουσικών της Καππαδοκίας, οι οποίοι μετέφεραν την πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη μουσική τους παράδοση στη νέα τους πατρίδα.

Οι σκοποί και τα τραγούδια που ερμήνευσαν ήταν αποτέλεσμα βιωματικής σχέσης και καταγραφής, καθώς προέρχονται από τις υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας, τις ιστορικές πόλεις του δυτικού Πόντου και τα προσφυγικά χωριά της βόρειας Ελλάδας. Η συναυλία πραγματοποιήθηκε στην Πάροδο Βυζαντίου 18, στα γνωστά «Μπακαλάκια».

Στην αυλή της κυρίας Χριστίνας, στην οδό Μεσολογγίου 14, φιλοξενήθηκε η δεύτερη συναυλία. Ο Μάκης Μπακλατζής στο βιολί και η Ανδριάνα Αχιτζάνοβα στο νέι μας ταξίδεψαν πίσω στον χρόνο. Από τη μία το βιολί πρωταγωνιστής σε μουσικές παραδόσεις του ελλαδικού χώρου και από την άλλη το νέι εκφραστής της οθωμανικής μουσικής παράδοσης, αναζήτησαν κοινές ρίζες ανατρέχοντας στο παρελθόν.

Ξεκινώντας με συνθέσεις Ελλήνων, Αρμενίων και Τούρκων που έδρασαν κατά τους οθωμανικούς χρόνους, έφτασαν σε παραδοσιακούς σκοπούς του σήμερα επαναφέροντας ακούσματα, αρώματα, μνήμες και συναισθήματα σε μια νοητή γραμμή όπου τα όρια μεταξύ νέου και παλιού δεν είναι διακριτά.

Η τρίτη συναυλία πραγματοποιήθηκε σε ένα από τα πιο συναρπαστικά αξιοθέατα της Καβάλας, στο επιβλητικό Φρούριο, με τρεις φίλους να συνομιλούν μουσικά με φόντο το κτίριο της φυλακής. Ο Ιωάννης Τσίγκας και ο Απόστολος Πρεπόνης, ο πρώτος με την άταστη κλασσική κιθάρα, το μαντολίνο και το γιουκαλίλι του και ο δεύτερος με το γιαλί ταμπούρ και το βιολί του «έντυσαν» τις μελοποιήσεις του Μιχάλη Πρεπόνη.

Ακούσματα από την Κρήτη, την Ήπειρο αλλά και την Ανατολή αναμείχθηκαν με πιο σύγχρονες και ελεύθερες φόρμες.

Το CosmoHome θα «συναντηθεί» μουσικά με το κοινό της πόλης και την επόμενη Πέμπτη 30 Ιουλίου 2020,  στηρίζοντας τη δυναμική της διοργάνωσης, μέσα από την παρουσία του στο σύνολο των δράσεων που έχουν πραγματοποιηθεί.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις του CosmoHome,  που είναι προγραμματισμένες κάθε Πέμπτη στις 21:30 (μέχρι και τις 20 Αυγούστου  2020) θα είναι  δωρεάν, αλλά είναι απαραίτητο  να κάνετε έγκαιρα κράτηση θέσης είτε ηλεκτρονικά μέσα από τον επίσημο ιστοχώρο του Φεστιβάλ είτε στο  Κέντρο Πληροφόρησης Επισκεπτών Δήμου Καβάλας [πρώην ΕΟΤ].