Ο Δήμος Καβάλας τιμά και θυμάται τον Λευτέρη Ξανθόπουλο

Διήμερο αφιέρωμα στον Καβαλιώτη πολυπράγμωνα δημιουργό που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή με τίτλο «Επιστρέφοντας στην Καβάλα»

Ο Δήμος Καβάλας και η Κινηματογραφική Λέσχη του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας, διοργανώνουν ένα διήμερο αφιέρωμα στον Λευτέρη Ξανθόπουλο που έφυγε πρόσφατα από την ζωή. Ο πολυπράγμων Καβαλιώτης δημιουργός με την ξεχωριστή προσωπικότητα, έχει στο ενεργητικό του δεκάδες σπουδαία ντοκιμαντέρ με τα οποία ανίχνευσε και ανέδειξε αφανείς πτυχές της ανθρώπινης συνθήκης. Η βιβλιογραφία του μετρά πολλές ποιητικές συλλογές που έφεραν στην επιφάνεια το πηγαίο ταλέντο και την ευαισθησία του στον γραπτό λόγο.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στο θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρος», στις 2 και 3 Αυγούστου 2020, με ώρα έναρξης 20.30.

  • Την Κυριακή 2 Αυγούστου, μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου Καβάλας, Θόδωρου Μουριάδη, θα μιλήσουν για την λογοτεχνική του παρακαταθήκη, αλλά και για την προσωπική σχέση τους με τον Λευτέρη Ξανθόπουλο, οι: Γιώργος Κορδομενίδης εκδότης του περιοδικού Εντευκτήριο, Διαμαντής Αξιώτης συγγραφέας, Κώστας Χαρπαντίδης συγγραφέας, Κώστας Καναβούρης ποιητής, Κυριακός Συφιλτζόγλου ποιητής και η Γεωργία Τριανταφυλλίδου συγγραφέας. Θα προβληθούν αποσπάσματα από συνεντεύξεις και απαγγελίες του Λευτέρη Ξανθόπουλου.
  • Την Δευτέρα 3 Αυγούστου στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο», θα προβληθεί η εμβληματική ταινία «Καλή πατρίδα σύντροφε». Θα προλογίσει η συγγραφέας και δημοσιογράφος της «Εφημερίδας των Συντακτών», Κυριακή́ Μπεϊόγλου και θα μιλήσει ο Προέδρος του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού́ Μήκους Δράμας, Γιώργος Δεμιρτζής. Για το κινηματογραφικό του έργο θα μιλήσει η φιλόλογος – μέλος της κινηματογραφικής λέσχης, Γεωργία Βιολιτζή.

«Συνεχώς ανακαλύπτω ότι μοναδική πατρίδα μου είναι η παιδική μου ηλικία. Η Καβάλα. Από εκεί έρχονται όλα, όπως και αυτά που βρίσκω μπροστά μου, αλλά και αυτά που πρόκειται να έρθουν…»!

Λευτέρης Ξανθόπουλος