Ο Λευτέρης Ξανθόπουλος «επιστρέφει» στο σπίτι του, επιστρέφει στην Καβάλα! [φωτογραφίες, βίντεο]

Θόδωρος Μουριάδης: «Ήταν ένας διανοούμενος παλιάς, καλής κοπής που άφησε το δικό του σημαντικό στίγμα στην τέχνη. Θα θέλαμε και οι δικοί μας άνθρωποι εδώ να τον γνωρίσουν καλύτερα...»

Συνεχώς ανακαλύπτω ότι μοναδική πατρίδα μου είναι η παιδική μου ηλικία. Η Καβάλα. Από εκεί έρχονται όλα, όπως και αυτά που βρίσκω μπροστά μου, αλλά και αυτά που πρόκειται να έρθουν…
Λευτέρης Ξανθόπουλος

ΟΔήμος Καβάλας και η Κινηματογραφική Λέσχη του Συνδέσμου Φίλων Γραμμάτων & Τεχνών Καβάλας διοργανώνουν ένα διήμερο αφιέρωμα μνήμης και τιμής στον Λευτέρη Ξανθόπουλο που έφυγε πρόσφατα από την ζωή [διαβάστε περισσότερα εδώ].

Ο πολυπράγμων Καβαλιώτης δημιουργός με την ξεχωριστή προσωπικότητα έχει στο ενεργητικό του δεκάδες σπουδαία ντοκιμαντέρ με τα οποία ανίχνευσε και ανέδειξε αφανείς πτυχές της ανθρώπινης συνθήκης. Η βιβλιογραφία του μετρά πολλές ποιητικές συλλογές που έφεραν στην επιφάνεια το πηγαίο ταλέντο και την ευαισθησία του στον γραπτό λόγο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «παρών» στο διήμερο αφιέρωμα στον Λευτέρη Ξανθόπουλο θα δώσει και η σύντροφος του εκλιπόντος Αγλαΐα Λάτσιου.

Οι εκδηλώσεις θα λάβουν χώρα στον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο», την Κυριακή 2 και τη Δευτέρα 3 Αυγούστου 2020, με ώρα έναρξης 20:30. Το αναλυτικό πρόγραμμα και ο πλήρης κατάλογος των συμμετεχόντων έχει ως εξής:

«Είχαμε σκοπό να συναντηθούμε με τον Λευτέρη Ξανθόπουλο αυτό το καλοκαίρι στην Καβάλα. Το πεζογραφικό του έργο μαρτυρά πόσο πολύ αγαπούσε την πατρογονική του πόλη. Δυστυχώς δεν προφτάσαμε…», αναφέρει ο Δήμαρχος Καβάλας ο οποίος μίλησε στο KAVALA POST με αφορμή την πρωτοβουλία της πόλης να τιμήσει τον Καβαλιώτη δημιουργό.

«Ο Ξανθόπουλος εκτός από σημαντικός σκηνοθέτης και ποιητής ήταν ένας διανοούμενος παλιάς, καλής κοπής, που άφησε το δικό του σημαντικό στίγμα στην τέχνη. Θα θέλαμε και οι δικοί μας άνθρωποι εδώ να τον γνωρίσουν καλύτερα και η αρχή γίνεται με αυτό το διήμερο μνήμης», συμπληρώνει ο Θόδωρος Μουριάδης, δίνοντας το στίγμα της πρωτοβουλίας για το διήμερο μνήμης και τιμής που θα γίνει στον «Ζέφυρο».

Τα σχέδια όμως του Δήμου Καβάλας για τον Λευτέρη Ξανθόπουλο δεν σταματούν εδώ. Ο Δήμαρχος Καβάλας εξηγεί: «Θα θέλαμε να κάνουμε την πόλη της καταγωγής του σημείο αναφοράς στο έργο του. Και θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε έναν θεσμό με το όνομα του –που ακόμα συζητάμε πώς θα γίνει– ώστε κινηματογραφιστές και ντοκιμαντερίστες από όλο τον κόσμο να επισκέπτονται την Καβάλα. Επίσης, συζητάμε να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου θα υπάρχει συγκεντρωμένο το έργο του ώστε Καβαλιώτες και μη να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε όσα σπουδαία έκανε», συμπληρώνει ο κ. Μουριάδης.