Συναυλία Ξαρχάκου στους Φιλίππους: Με όλα τα μέτρα, αλλά και όλη τη μαγεία της μουσικής [βίντεο-φωτογραφίες]

Επίβλεψη για την τήρηση των υγειονομικών μέτρων από εθελοντές αλλά και... Αστυνομία! - Ο μεγάλος Έλληνας Μαέστρος «απογείωσε» το κοινό και καταχειροκροτήθηκε

Παρά το «βαρύ» κλίμα που από νωρίς το πρωί είχε διαμορφωθεί με την περιοχή μας να βρίσκεται στην «πρώτη γραμμή» της νέας έξαρσης της πανδημίας του κορονοϊού, παρά τη σύγχυση που προκλήθηκε αμέσως μετά με το αν θα υπάρξει ακύρωση εκδηλώσεων και παρά την καλοκαιρινή βροχή που έδειχνε να «απειλεί», τελικά περίπου 800-1.000 θεατές βρέθηκαν το βράδυ του Σαββάτου 1 Αυγούστου 2020 στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων για τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Η τήρηση των υγειονομικών μέτρων βρίσκονταν ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων των διοργανωτών και αυτό γίνονταν αισθητό ακόμα και πριν από την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο, από τα εκδοτήρια των εισιτηρίων. Εκεί, άνδρες της Αστυνομίας ζητούσαν από όλους τους θεατές να φορέσουν μη ιατρική μάσκα. Όσοι δεν είχαν, θα έπρεπε να την προμηθευτούν, ειδάλλως η είσοδος δεν επιτρέπονταν.

Κάποιοι θεατές μάλιστα, οι οποίοι ενημερώνονταν για την υποχρεωτικότητα της χρήσης της μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της συναυλίας και δεν συναινούσαν σε αυτό, έσπευσαν να εξαργυρώσουν τα εισιτήρια που ήδη είχαν αγοράσει!
Η διαδρομή από τα εκδοτήρια μέχρι και τις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου ήταν «γεμάτη» από στελέχη του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, εθελοντές του Φεστιβάλ αλλά και αστυνομικούς οι οποίοι φρόντιζαν έτσι ώστε να τηρούνται οι αποστάσεις των δύο μέτρων.

Το κοίλο του θεάτρου ήταν «σημαδεμένο» με κιμωλία, με τα «Χ» να σημαίνουν τις απαραίτητες αποστάσεις που θα πρέπει να τηρούνται, με τους θεατές να πρέπει να κάθονται ανά δύο.

Κάθε πέντε λεπτά, μέχρι και αμέσως πριν την έναρξη της συναυλίας (στις 21:15 περίπου) από τα ηχεία ακούγονταν η οδηγία ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης. Μάλιστα, οι εθελοντές δεν σταμάτησαν λεπτό να «επιβλέπουν» τους θεατές και να κάνουν παρατήρηση σε όσους, έχοντας καθίσει στις θέσεις τους, «χαλάρωναν» ή έβγαζαν τη μάσκα!

Οι ελάχιστες ψιχάλες βροχής που «έπεσαν» λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της συναυλίας ήταν και η τελευταία υπενθύμιση των «εγκόσμιων», αφού οι πρώτες νότες της απόλυτα «δεμένης» επταμελούς ορχήστρας υπό την καθοδήγηση του «αιώνιου έφηβου» Σταύρου Ξαρχάκου έκανε τους πάντες να ξεχάσουν τον κορονοϊό, τις μάσκες που φορούσαν και τις φήμες για ενδεχόμενο νέο lockdown και να παρασυρθούν σε ένα σχεδόν μεθυστικό «ταξίδι» στη νεότερη μουσική ιστορία της Ελλάδας.

Σχεδόν δύο ώρες μετά, η αποχώρηση των θεατών έγινε συντεταγμένα, με τους θεατές να συμμορφώνονται στις υποδείξεις των εθελοντών που «έδειχναν» την τμηματική έξοδο ανά κερκίδα.

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη συναυλία