Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων σε εικόνες [φωτογραφίες]

Είδαμε, νιώσαμε και ακούσαμε την παράσταση του ΚΘΒΕ και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας η οποία θα «ανέβει» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 με τη σκηνοθετική υπογραφή του Θοδωρή Γκόνη

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, παρουσιάζουν μία παράσταση με θέμα τη ζωή του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο πλαίσιο του νέου θεσμού του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Όλη η Ελλάδα ένας Πολιτισμός».

Η Φυλλάδα του Μεγαλέξανδρου σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη θα «ανέβει» στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων την Κυριακή 9 Αυγούστου 2020 στις 21:00, στο πλαίσιο του 63ου Φεστιβάλ Φιλίππων. Όμως πριν από αυτήν τη στιγμή προηγήθηκαν ατελείωτες ώρες δουλειάς και πρόβας.

Το KAVALA POST βρέθηκε σε μια από τις πρόβες νιώθοντας, ακούγοντας και βιώνοντας τους μύθους γύρω από τον Μέγα Αλέξανδρο, «διαβάζοντας» τις λαϊκές δοξασίες γύρω από το όνομά του, χωρίς, όμως, εκλαϊκεύσεις και «λαογραφικές» υπερβολές.

Σ’ αυτό βοήθησε η μεταγραφή των αρχαίων κειμένων από τη Γλυκερία Μπασδέκη και η σκηνοθετική ματιά του Θοδωρή Γκόνη, η οποία αναπόφευκτα -ως συνηθίζει ο κ. Γκόνης- είναι επηρεασμένη από τον λογοτεχνικό πλούτο της ελληνικής ιστορίας, καθώς ρέουν μέσα της «σκηνές» από τον Όμηρο και τον Πλούταρχο μέχρι τον Ελύτη και τον Κορνάρο.

Διακριτικά, χωρίς «φόρτωμα» τα σκηνικά και τα κοστούμια της Ματίνας Μέγκλα, υπηρετούν την ηρωική, αλλά και τραγική ζωή του Αλέξανδρου, μια τραγικότητα η οποία υπερτονίζεται και από τους -κατεξοχήν θεατρικούς- φωτισμούς του Τάσου Παλαιορούτα, με την εξαιρετική μουσική σύνθεση του Αλέξανδρου Γκόνη, επί σκηνής εκφρασμένη από τον Δημήτρη Κυραναστάση και τον Στέφανο Παρασκευά να δημιουργεί μια κινηματογραφική, τρισδιάστατη περιγραφή της παράστασης.

Όσον αφορά την ερμηνεία των ηθοποιών Δημήτρη Κοντού, Ελένης Μαβίδου, Δημήτρη Μανδρινού, Έλενας Μεγγρέλη και Στεφανίας Χονδράκη, συμπληρώνουν ή καλύτερα συνθέτουν και ανασυνθέτουν σε κάθε σκηνή της παράστασης το παζλ της Φυλλάδας, άλλοτε ως υπηρέτες του ήρωα Αλέξανδρου και άλλοτε ως δυνάστες του, προσηλωμένοι συνάμα στη λειτουργία μιας καλοκουρδισμένης θεατρικής μηχανής με μεγάλες απαιτήσεις και «υποχρεώσεις».

Δείτε φωτογραφίες από τις πρόβες

*Φωτογραφίες: Θανάσης Σοφιανός