Φεστιβάλ Φιλίππων-Cosmopolis: Ποιες δράσεις ματαιώνονται. Αλώβητος ο κορμός από τα νέα μέτρα για τον κορονοϊό

Αλλαγή και στον χώρο των 9 συναυλιών του Cosmopolis οι οποίες θα γίνουν κανονικά-«Δεχτήκαμε πιέσεις να καταργηθούν και το Cosmopolis και το Φεστιβάλ Φιλίππων» ανέφερε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης

Τα νέα μέτρα τα οποία ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού [διαβάστε εδώ για τα μέτρα] δεν ήταν δυνατόν να αφήσουν ανεπηρέαστη και την πολιτιστική ζωή της χώρας, εν προκειμένω το Φεστιβάλ Cosmopolis και το Φεστιβάλ Φιλίππων.

«Δεχτήκαμε πιέσεις να καταργηθούν και το Cosmopolis και το Φεστιβάλ Φιλίππων, με το σκεπτικό ότι δημιουργούμε τις συνθήκες για να αναπτυχθεί ο κορονοϊός. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα. Σε ό,τι μείνει θα τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα, αλλά και σε τελική ανάλυση δεν μπορούμε να μπούμε στο καβούκι μας περιμένοντας πότε θα περάσει ο κορονοϊός. Η ζωή θα συνεχίζεται τηρώντας όλα τα μέτρα», δήλωσε ο δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης κατά τη συνέντευξη Τύπου η οποία παραχωρήθηκε από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου της Καβάλας το μεσημέρι της Τρίτης 11 Αυγούστου 2020, προσθέτοντας ότι «πρέπει και μόνοι μας να συνειδητοποιούμε τι γίνεται και τι κάνουμε».

Φεστιβάλ Φιλίππων: Ματαιώνεται μόνον ό,τι θα γινόταν μέσα στην πόλη

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Θοδωρής Γκόνης πληροφόρησε ότι οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ (συμπεριλαμβανομένου του Εργαστηρίου Αρχαίου Δράματος) θα γίνουν κανονικά, πλην όσων είχαν προγραμματιστεί για εντός της πόλης της Καβάλας.

Συγκεκριμένα, ματαιώνονται οι εκδηλώσεις οι οποίες ήταν προγραμματισμένες να παρουσιαστούν σε μικρότερους χώρους μέσα στην πόλη της Καβάλας και συγκεκριμένα οι:

  1. «Ο Μότσαρτ στο βουνό των Κενταύρων»-Γιάννης Καραπιπερίδης, Παλιά Μουσική
  2. «Στα όνειρα των ποιητών»
  3. «Τα Παράσιτα του Παραδείσου»-Όλια Λαζαρίδου-Μελίνα Τανάγρη, 7ο Δημοτικό Σχολείο (Φάρος)
  4. «Σπίτι μου σπιτάκι μου πες μου μια ιστορία»

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν στα τηλέφωνα του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510 220876-7 κατά τις ώρες γραφείου.

«Το σύστημα που οργανώσαμε λειτούργησε πάρα πολύ καλά. Ο κόσμος θέλει να δει θέαμα και αυτό προσπάθησε και ο κ. Γκόνης, όσον αφορά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ», τόνισε συνοπτικά ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Σωκράτης Μποζούδης.

Αλλαγές στο Cosmopolis: Τι μένει, τι ματαιώνεται

Όσον αφορά το Cosmopolis, ματαιώνονται 17 δράσεις, ωστόσο ο κορμός των 9 συναυλιών παραμένει, αλλά αλλάζουν χώρο, καθώς θα γίνουν στο πάρκο Φαλήρου, ενώ το κόστος των δράσεων οι οποίες ματαιώνονται αφαιρείται από τον προϋπολογισμό του Φεστιβάλ.

Επίσης, η ενότητα CosmoHome συνεχίζεται κανονικά τις επόμενες Πέμπτες 13 και 20 Αυγούστου 2020 με τις συναυλίες που είναι προγραμματισμένες για αυτές τις ημερομηνίες.

«Κατανοώντας ότι η δημόσια υγεία είναι υπέρτατο αγαθό το οποίο οφείλουμε όλοι μας να διαφυλάξουμε είχαμε ήδη αναθεωρήσει και ακυρώσει πολλές δράσεις του πολύπαθου (ελπίζω για φέτος μόνο) Festival Cosmopolis. Αντιλαμβανόμενοι τη δύσκολη επιδημιολογική πραγματικότητα δυστυχώς και στην περιοχή μας είχαμε αποφασίσει την αναστολή όλων των εκδηλώσεων που θα δημιουργούσαν συγχρωτισμό με ορθίους. Έτσι λοιπόν αποφασίσαμε για ορισμένες εκδηλώσεις αυστηρά καθημένων και τηρώντας και με το παραπάνω τα μέτρα ασφαλείας. Προσωπικά αυτό που θεωρώ χρέος μου να πω είναι ότι βαδίζουμε με τα δεδομένα της στιγμής και μάλιστα προσπαθούμε να προηγηθούμε αυτών όταν πρόκειται για πιο περιοριστικά μέτρα. Αυτό σημαίνει βέβαια ότι αν υπάρξει πρόβλημα αργότερα και σε εκδηλώσεις καθημένων με αυστηρή απόσταση προφανώς και αυτές θα ματαιωθούν. Τελειώνοντας να πω ότι όλοι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας ούτως, ώστε να μπορούμε να διαχειριστούμε τα αγαθά και τις ελευθερίες της ατομικότητας αλλά κυρίως της συλλογικότητας. Το εγώ μας δεν μπορεί να υπάρξει και να είναι ελεύθερο χωρίς το εμείς», δήλωσε ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Τάκης Αγγελίδης.

Ποιες εκδηλώσεις του Cosmopolis ματαιώνονται

«Το φεστιβάλ Cosmopolis λαμβάνοντας υπόψιν την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στην χώρα με τον Covid-19 πήρε την απόφαση να συνεχίσει με όλες αυτές τις δράσεις που υπάρχει σαφές πρωτόκολλο διενέργειάς τους από την πολιτεία. Έτσι λοιπόν κρατά στο πρόγραμμά του από 26-30 Αυγούστου 2020 τις 9 συναυλίες του, που πλέον θα γίνουν σε ελεγχόμενο χώρο στο Πάρκο Φαλήρου και τον φωτισμό της Καπναποθήκης στην πλατεία Καπνεργάτη (CosmoLights) με τις 26 διεθνής συμμετοχές από Βέλγιο, Ταϊβάν, Βραζιλία, Τουρκία, Ιταλία, Αίγυπτο, Μεξικό, Μαρόκο, Κολομβία, Γαλλία, Ινδονησία, Ισπανία, Ουκρανία, Αγγλία και Ελλάδα. Η συμμετοχή από το Λίβανο έχει αποσυρθεί λόγω των προβλημάτων στην χώρα τους. Τα περισσότερα από τα παραπάνω γεγονότα θα μεταδοθούν και Live Streaming δίνοντας την ευκαιρία σε όσους δεν μπορούν να παρευρεθούν να τα παρακολουθήσουν από το σπίτι τους», ανέφερε εισαγωγικά ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Cosmopolis, Άλκης Ζοπόγλου.

Δεν θα συμπεριληφθούν οι 17 παρακάτω δράσεις οι οποίες είχαν ήδη προγραμματιστεί να υλοποιηθούν:

Δρομικά γεγονότα

  • Χοροί στους δρόμους-χοροί ατομικά & duo από διάφορα μέρη του κόσμου
  • Τοπικοί χειροτέχνες & παραγωγοί με έκθεση και πώληση των προϊόντων τους
  • Πολυφωνικός καμβάς-συνεργασία Artattack & δομής προσφύγων με χειροποίητα κεντήματα
  • Mobile School-διαδραστική ενημέρωση για τα παιδιά Ρομά
  • Melting Pot-βιντεοσκοπημένα μαγειρέματα με την παρουσία των ιδίων των μαγείρων από διάφορες χώρες που ζουν στην Καβάλα
  • Μωσαϊκό πολιτισμών-αναφορά στους λαούς που έζησαν στην πόλη

Δράσεις για παιδιά και νέους

  • CosmoShapes-πάρτυ για νέους με ηλεκτρονική μουσική, απαγορεύτηκαν πλέον δια νόμου,
  • DIY-δράση συνεργασίας με ίδρυμα Ωνάσης για κατασκευή οργάνων από ανακυκλώσιμα υλικά
  • Παιχνιδίσματα σε συνεργασία με το τμήμα πολιτισμού της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ
  • Παραμυθομπέρδεμα με τους Παραμυθάδες
  • Γεύσεις μυρωδιές και αρώματα-ένα παιχνίδι αναγνώρισης αρωμάτων, μπαχαρικών και συστατικών της μαγειρικής
  • Υπαίθριος παιδικός κινηματογράφος με διαφορετική κάθε απόγευμα παιδική ταινία

Πέντε προγραμματισμένες εκθέσεις στο κτίριο της Καπναποθήκης.