Δύο πνευματικοί άνθρωποι της Καβάλας γράφουν για το «σπιτικό» Cosmopolis που «φώτισε» την πόλη

Ο Αντώνης Κούφαλης και ο Κοσμάς Χαρπαντίδης για την εμπειρία της ενότητας CosmoHome

Το Cosmopolis 2020 εισήγαγε μία νέα καλλιτεχνική πρόταση, τις «σπιτικές» συναυλίες σε «αναπάντεχα» σημεία και γωνιές της παλιάς πόλης. Κάθε Πέμπτη βράδυ στην Παναγία, μικρά μουσικά σύνολα δύο-τριών ατόμων εμφανίζονται σε αυλές σπιτιών, πλατώματα δρόμων και σοκακιών της Παναγιάς στο πλαίσιο της ενότητας CosmoHome η οποία ξεκίνησε στις 16 Ιουλίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 20 Αυγούστου 2020.

Το βράδυ της Πέμπτης 13 Αυγούστου 2020, δύο πνευματικοί άνθρωποι της Καβάλας βρέθηκαν στην Αυλή της κυρίας Άννας για να παρακολουθήσουν τη συναυλία «Μουσική δωματίου για δυο βιολιά» και μοιράστηκαν τις εντυπώσεις τους μέσω facebook.

Ο θεατρικός συγγραφέας Αντώνης Κούφαλης και ο συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης ένιωσαν την ανάγκη να συγχαρούν δημόσια τους μουσικούς αλλά και τους συντελεστές της διοργάνωσης για τη συνολική εμπειρία του CosmoHome. Διαβάστε παρακάτω τι έγραψαν.

Η μουσική έξω από την πόρτα μας…

«Το φετινό καλοκαίρι όπου όλα είναι διαφορετικά (προγράμματα, σχέσεις, πολιτική, εκδηλώσεις), σε μια Καβάλα που ακολουθεί τη μοίρα των εξελίξεων του Covid-19, κάτι ξεπετάχθηκε αιφνίδια, αλλά καθόλου τυχαία, και κέρδισε τις καρδιές μας. CosmoHome: ένα παρακλάδι των εκδηλώσεων του Cosmopolis που διευθύνει με αγάπη ο Άλκης Ζοπόγλου.

Μουσικοί όλων των ειδών, σύνολα νεανικά και μη, ήχοι βαλκάνιοι αλλά και γαλαξιακοί, ξεχύθηκαν στα στενά της Παναγίας και αγκάλιασαν σοκάκια και γκρεμίσματα. Στην αυλή, λχ της κυρίας Άννας, δυο βιολιστές σήκωσαν τα δοξάρια τους και διέλυσαν τη νύχτα. Σ’ ένα ανοιχτό παράθυρο, δυο ώριμες κυρίες άναψαν ένα καντηλέρι και συνόδεψαν με ηδυπάθεια τα όργανα.

Η πόλη φωτίστηκε γλυκά, ερωτιάρικα. Πόσο μακριά όλο αυτό από τις έντεχνες χοντροκοπιές που σερβίρονται με την οίηση της μοναδικότητας…




Αν κάτι προκαλεί θαυμασμό στο CosmoHome είναι η σεμνότητά του, που είναι και το ζητούμενο. Καμιά έπαρση, κανένας ναπολεοντισμός σε μια εποχή που και ένα παραπάνω φωνήεν προκαλεί σύγχυση…

Εύγε, αγόρια και κορίτσια. Τιμή σας αξίζει».

Αντώνης Κούφαλης

Στον δρόμο της αδιαπραγμάτευτης ποιότητας…

«Στον κήπο της Αννας, με τον Δημήτρη Λεοντζάκο, περιμένοντας να ακούσουμε το ντούο βιολιών Κατιώνη-Σεκέρογλου. Η εμπειρία της βραδιάς με εξέπληξε. Ο τρόπος που μας υποδέχτηκε η ιδιοκτήτρια Αννα Κιουρτσόγλου με τον σύζυγό της Ηλία, το ευγενικό τρατάρισμα, η ξενάγηση στο σπίτι με την εκπληκτική του θέα, η εγγύτητα και η ζεστασιά της ανθρώπινης επαφής που δεν μένει στις τυπικότητες, αλλά και ξέρει να μην γίνεται αδιάκριτη, ένας αδαμάντινος αστικός πολιτισμός που πρέπει να μας κάνει υπερήφανους, αλλά και βεβαίως η αιτία που επισκεφθήκαμε την αυλή της Αννας δεν ήταν παρά μια ακόμη, μοναδική εκδήλωση του CosmoHome.

Δύο βιολιστές, η Καβαλιώτισσα Δήμητρα Κατιώνη και ο Στέφανος Σεκέρογλου, Σερραίος της Θεσσαλονίκης, μας χάρισαν ένα μαγευτικό μουσικό ταξίδι από τον εκκλησιαστικό ήχο της Χίλντ φον Μπίγκεν, μέχρι τον σύγχρονό μας Ανδρέα Κοντό, με ενδιάμεσες στάσεις στους Μποκερίνι, Σούμαν, Μπάρτοκ και άλλους και φινάλε τις γνώριμες νότες του Εμμανουήλ Χατζιδάκι (Ξάνθη 1925- Αθήνα 1994).

Δεξιοτεχνικά, απολύτως δεμένοι και οι δύο σε ένα ποιητικό και ποιοτικό διάλογο άφηναν έξω, για να μην πω, ξορκίζαν τις κραυγές υστερικών κυριών, που αφού μαγάρισαν επί θητείας τους την πόλη και τους θεσμούς της, θέλουν ακόμη να ρίχνουν λάσπη και να επιχειρούν να μουντζουρώσουν την πορεία ανθρώπων που έκαναν την Καβάλα διάσημη.

Πόσο μακριά μας ήταν όλα αυτά μπροστά στην ευτυχία και την ποιότητα που μας χάρισαν οι δύο ταλαντούχοι μουσικοί μας, αποκαλύπτοντας μια άλλη Ελλάδα, που ζει μακριά από την τσιφτετελιά και τη μαγκιά του σκυλά και δημιουργεί σεμνά και ταπεινά στον δρόμο της αδιαπραγμάτευτης ποιότητας».

Κοσμάς Χαρπαντίδης