Ο Χάρης Κακαρούχας διδάσκει στην Καβάλα φωτογραφία και… ζωή

Η Serotonin διοργανώνει στην πόλη ένα ολιστικό βιωματικό εργαστήριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας - Διαβάστε πώς μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή

HSerotonin Cultural Events Management και η Insightphoto Consciousphotography Workshops διοργανώνουν, για πρώτη φορά στην Καβάλα αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, το ολιστικό βιωματικό εργαστήριο καλλιτεχνικής φωτογραφίας «Η εικόνα πηγή συνειδητότητας», κατά τη διάρκεια του οποίου η τέχνη της φωτογραφίας γίνεται ένα μέσο δημιουργικής έκφρασης και ταυτόχρονα ένα ταξίδι εσωτερικής αναζήτησης και εξερεύνησης του εαυτού μας.

Ένα εργαστήριο που προέκυψε από την ανάγκη για μια ισορροπημένη διαχείριση των τόσο πρωτόγνωρων συνθηκών και καταστάσεων που η ανθρωπότητα βιώνει με την πανδημία covid-19 αλλά και για την προαγωγή της τέχνης και την ανάπτυξη της πνευματικής και καλλιτεχνικής ζωής στην επαρχία στα πλαίσια της πολιτιστικής αποκέντρωσης.

Για 10 Σαββατοκύριακα θα έχουμε τη πολύ μεγάλη τιμή να φιλοξενούμε στην πόλη της Καβάλας τον καταξιωμένο σε Ελλάδα κι εξωτερικό φωτογράφο και art therapist Χάρη Κακαρούχα, ο οποίος πέρα από τις σπουδές του στην οπτική εντύπωση και θεωρία χρώματος και στη φωτογραφία, έχει σπουδάσει και διάφορους τρόπους θεραπείας μέσω της τέχνης, όπως φωνητική έκφραση, χοροθεραπεία και ζωγραφική, καθώς και πρακτικές σύγχρονης ψυχοθεραπείας, όπως αποπρογραμματισμό παιδικής ηλικίας, gestalt κ.ά.

Για πρώτη φορά στην περιοχή μας, οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν μια προσέγγιση τελείως διαφορετική από τη συνηθισμένη διδασκαλία των ερασιτεχνικών φωτογραφικών ομάδων και επαγγελματικών σχολών. Μέσα απ’ αυτή καλλιεργείται η συναισθηματική νοημοσοσύνη (ενσυναίσθηση, διαίσθηση κλπ) και η κατανόηση έρχεται μέσα από την εμπειρία. Έτσι αναπτύσσεται η οπτική ευφυία που σταδιακά οδηγεί στην υλοποίηση ενός προσωπικού καλλιτεχνικού έργου.

Μέσα από βιωματικές και διαλογιστικές ασκήσεις που ενθαρρύνουν την έκφραση, την όξυνση της ευαισθησίας και τον πειραματισμό, οι συμμετέχοντες προσκαλούνται να συναντήσουν την εικόνα με όλο τους το είναι και ταυτόχρονα να ανακαλύψουν το προσωπικό τους βλέμμα. Το εργαστήριο συμπεριλαμβάνει και φωτογραφικές πρακτικές ασκήσεις τόσο κατά την διάρκεια των συναντήσεων όσο και στο ενδιάμεσο διάστημα (μεταξύ των συναντήσεων) σαν προσωπική εργασία. Όλα αυτά συμβαίνουν σ ένα υποστηρικτικό και αγαπητικό περιβάλλον που δημιουργείται από το αληθινό μοίρασμα, την αποδοχή και τον αμοιβαίο σεβασμό μεταξύ όλων όσων συμμετέχουν.

Στόχος του εργαστηρίου είναι να μπουν ο συμμετέχοντες σε μια συνειδητή σχέση μ αυτό που κάνουν. Να κατανοήσουν δηλαδή ότι οι φωτογραφίες τους συνδέονται μαζί τους με ομφάλιο λώρο. Είναι ο καθρέφτης του εσωτερικού τους κόσμου. Δεν υπάρχουν καλές και κακές εικόνες, αλλά αληθινές ή ψεύτικες σε σχέση με την αλήθεια του δημιουργού τους. Έτσι οι εικόνες σταματούν να είναι αντικείμενο κριτικής και γίνονται σημείο συνάντησης. Τις νιώθουμε, δεν προσπαθούμε να τις καταλάβουμε. Μας αρέσουν ή δε μας αρέσουν ή μας αφήνουν αδιάφορους. Αυτό συνοδεύεται από αισθήσεις, σκέψεις και συναισθήματα. Εάν τα εξερευνήσουμε μπαίνουμε σ ένα διάλογο και πραγματική σχέση με τον εαυτό μας. Και καθώς αυτή η σχέση βαθαίνει, οι φωτογραφίες μας αποκτούν υπόσταση. Και όταν συν-κινούμαστε, δεν είναι συναισθηματισμός αλλά αυτό που συμβαίνει όταν η εσωτερική μας αλήθεια αναγνωρίζει τον εαυτό της σε μια εικόνα.

Το εργαστήριο απευθύνεται τόσο σε ανθρώπους που χρησιμοποιούν ήδη τη φωτογραφία ως μέσο έκφρασης και θέλουν να διευρύνουν το φωτογραφικό τους βλέμμα, ειδικά σε όσους αισθάνονται καλλιτεχνικό αδιέξοδο ή έλλειψη έμπνευσης, όσο και σε ανθρώπους που αγαπούν τη φωτογραφία και επιθυμούν να γνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα από τις βασικές αρχές της καλλιτεχνικής φωτογραφίας.

Info

Διάρκεια εργαστηρίου: Οκτώβριος 2020-Μάιος 2021
Αριθμός συναντήσεων: 10 Σαββατοκύριακα
Ώρες διδασκαλίας: 200
Αριθμός συμμετοχόντων: έως 14 άτομα

Οι εικόνες που θα «συμβούν» σ’ αυτό το εργαστήριο θα εκτεθούν στο κοινό της Καβάλας τον Σεπτέμβριο του 2021.

Μετά το πέρας των δια ζώσης συναντήσεων ακολουθεί τετράμηνη περίοδος κατά την οποία κάθε συμμετέχοντας καλείται, εφόσον το επιθυμεί, να φέρει σε πέρας ένα φωτογραφικό έργο. Την περίοδο αυτή  οι συναντήσεις θα είναι διαδικτυακές (δυο φορές το μήνα).

Τέλος, θα δοθεί βεβαίωση παρακολούθησης του εργαστηρίου με την οποία οι συμμετέχοντες θα γίνουν μέλη της Insightphoto Community και θ’ αποκτήσουν όλα τα πλεονεκτήματα αυτής (παρουσίαση φωτογραφικού τους έργου στο sight, συμμετοχή σε μελλοντικά ομαδικά φωτογραφικά έργα, εκθέσεις, φεστιβάλ σε Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό).

Οι συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν σε εξωτερικούς κι εσωτερικούς χώρους όπου θα υπάρχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για τη covid-19. Λεπτομέρειες για το χώρο και τις ακριβείς ημερομηνίες διεξαγωγής θα ανακοινωθούν μέσα στις επόμενες μέρες.

Στο πλαίσιο του εργαστηρίου θα πραγματοποιηθεί και σεμινάριο τεχνικής και πρακτικής της φωτογραφίας, για όσους δεν έχουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις αλλά και για όσους τις έχουν αλλά επιθυμούν να τις εμπλουτίσουνε

Δηλώσεις συμμετοχής έως 15 Οκτωβρίου 2020. Για δηλώσεις ενδιαφέροντος κι επιπλέον πληροφορίες και διευκρινήσεις, υπεύθυνη επικοινωνίας Μαρία Αργυρίου: 6976600172, καθημερινά 11:00 με 14:00 ή στο [email protected]