Δήμος Καβάλας: Πώς η Μεγάλη Λέσχη μετατρέπεται σε ένα κύτταρο πολιτιστικής βιομηχανίας

Θα λειτουργήσουν εργαστήρια μουσικής, κινηματογράφου και νέων τεχνολογιών, ενώ δίνεται χώρος και εξοπλισμός σε 60 καλλιτέχνες της πόλης-Τι περιλαμβάνει το έργο "CREA-CENTERS" του Προγράμματος Black Sea Basin

Ο Δήμος Καβάλας εντάχθηκε επιτυχώς στο έργο “CREA-CENTERS” του Προγράμματος Black Sea Basin, στο οποίο συμμετέχει ως εταίρος ενός εταιρικού σχήματος συνολικά πέντε φορέων.

Συγκεκριμένα ο Δήμος Καβάλας στο πλαίσιο του έργου θα εγκαταστήσει στο εμβληματικό κτήριο της Μεγάλης Λέσχης ένα Crea Center-Κέντρο Πολιτιστικής Δημιουργίας, μετατρέποντάς της σε ένα κύτταρο πολιτιστικής βιομηχανίας για την πόλη, αποδίδοντάς της ξανά τον αρχικό της ρόλο. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου θα λειτουργήσουν στον χώρο της Μεγάλης Λέσχης εργαστήρια μουσικής, κινηματογράφου και νέων τεχνολογιών.

Θα δοθεί δωρεάν χώρος εργασίας (ατελιέ) και εξοπλισμός σε 60 καλλιτέχνες της πόλης στους παραπάνω τομείς για να δημιουργήσουν το δικό τους πρωτότυπο πολιτιστικό προϊόν. Παράλληλα, ο ισόγειος χώρος της Μεγάλη Λέσχης θα μετασχηματιστεί σε ανοιχτό εκθεσιακό χώρο που θα διατίθεται για την παρουσίαση των προϊόντων δημιουργίας των καλλιτεχνών που φιλοξενούνται.

Η καλλιτεχνική δημιουργία θα υποστηρίζεται από θεματικές ημερίδες, ανοιχτά μαθήματα και εργαστήρια από διακεκριμένους καλλιτέχνες του τομέα των new media, αρχιτεκτονικής, μουσικής και θεάτρου που θα ενισχύουν την προσπάθεια των τοπικών καλλιτεχνών για πρωτότυπη δημιουργία και παραγωγή.

Τέλος, οι καλλιτέχνες του Crea Centers θα έχουν την ευκαιρία να δικτυώνονται με τους καλλιτέχνες που θα φιλοξενούνται από τις αντίστοιχες δομές των υπολοίπων πόλεων-μελών του δικτύου και έτσι θα δημιουργηθεί μια νέα αγορά αλλά και μια ζωογόνος πηγή δημιουργίας και εξωστρέφειας για τους καλλιτέχνες μας.

Το έργο έχει διάρκεια 24 μήνες και συνολικό προϋπολογισμό 1.448754,24 ευρώ και για τον Δήμο Καβάλας ο αντίστοιχος προϋπολογισμός είναι 198.140,00 ευρώ. Το έργο είναι 100% χρηματοδοτούμενο (92% ΕΤΠΑ και 8% ΠΔΕ). Βασικό μέρος του προϋπολογισμού θα αφορά σε σύγχρονο εξοπλισμό παραγωγής μουσικής, κινηματογραφικών ταινιών και new media.