Φεστιβάλ Φιλίππων 2021: Ένας Ύμνος στον Πολιτισμό και στην Ελευθερία

Φόρος τιμής από το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση-Η «ταυτότητα» του φετινού Φεστιβάλ και ο ρόλος του 1ου Δημοτικού Σχολείου της Καβάλας

Το Φεστιβάλ Φιλίππων 2021 είναι αφιερωμένο στον Διονύσιο Σολωμό και στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν». Το 64ο Φεστιβάλ δίνει το «παρών» στον μεγάλο εορτασμό των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τον δικό του τρόπο, προσκαλώντας ηθοποιούς, χορευτές, μουσικούς, συγγραφείς, κινηματογραφιστές, εικαστικούς, μελετητές να φτιάξουν παραστάσεις, συναυλίες, εκθέσεις, ομιλίες και δράσεις πάνω στο έργο του Εθνικού μας ποιητή, πάνω σε αυτήν τη μεγάλη στιγμή της πατρίδας.

Φέτος όμως -το ευνοεί ο καιρός και η δυσκολία- οι δοκιμές και οι ασκήσεις θα ξεκινήσουν από νωρίς. Το Φεστιβάλ θα ανατρέξει στα βιβλία και τα ποιήματά του και θα βρεθεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο στην Καβάλα, στη χερσόνησο της Παναγίας, σε ένα κτίριο κλειστό, βουβό τα τελευταία χρόνια, θα το ανοίξει, θα καθίσει στα θρανία του και στο προαύλιό του, θα διαβάσει προσεκτικά και θα προσπαθήσει να απαγγείλει από στήθους τους πρώτους στίχους, τα νεανικά γυμνάσματα, θα μελετήσει τα ποιήματα «της ετοιμασίας» του μεγάλου του έργου και θα καταλήξει στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», στις 158 στροφές του. Το σύνθημα του Φεστιβάλ για φέτος είναι «Σολωμός».

Το αναλυτικό πρόγραμμα και οι συνεργάτες του θα ανακοινωθούν αργότερα. Σημειώνεται ότι το πορτρέτο του Διονυσίου Σολωμού στην αφίσα του Φεστιβάλ είναι σχεδιασμένο ειδικά για το Φεστιβάλ Φιλίππων από τον σκιτσογράφο, Δημήτρη Χαντζόπουλο.

*Πηγή: www.lifo.gr