Μιχάλης Τικόπουλος: Ευελπιστούμε πως οι συνθήκες θα μας επιτρέψουν την κυκλοφορία νέου δίσκου εντός του 2021

Ο Καβαλιώτης hard rocker μιλά για τη νέα δισκογραφική δουλειά του συγκροτήματός του, των Sede Vacante

Οι Καταξιωμένοι Melodic Heavy Metallers Sede Vacante βγαίνουν από την αφάνεια και ύστερα από περίπου 5 χρόνια βρίσκονται σε περίοδο ηχογράφησης/σύνθεσης νέων κομματιών σύμφωνα με κάποια πλάνα που έδωσαν από τα Devasoundz Studios με Παραγωγό τον Φώτη Benardo.

Ο ιδρυτής και βασικός συνθέτης του συγκροτήματος, Michael Tiko έδωσε μία συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στο Rock Da Vinci μέσα από τις ερωτήσεις του Χρήστου Κωστόπουλου από την οποία μπήκαμε στον σκοτεινό τους κόσμο.

Μιχάλη, πότε σου ήρθε η ιδέα να ασχοληθείς με την μουσική και πως ένιωσες την πρώτη φορά που έπαιξες;
Λίγο πολύ η ιστορία είναι κοινότυπη για τους περισσότερους… Στο σχολείο με συμμαθητές, βλέποντας τα είδωλά μας, ξεκινήσαμε με διάφορα γκρουπ να προσπαθήσουμε να παίξουμε την μουσική, που αγαπάμε, απόλυτα αθώα αλλά παθιασμένα. Το πώς νιώθεις δε όταν πιάνεις για πρώτη φορά ένα μουσικό όργανο το ξέρουμε σίγουρα όλοι. Απολύτως χαμένος λες και θα οδηγήσεις μαχητικό, αλλά το πώς νιώθεις όταν παίζεις το πρώτο σου κομμάτι, την πρώτη σου μελωδία, είναι πραγματικά κάτι, που δεν περιγράφεται. Και μάλιστα προσωπικά συνεχίζω και το νιώθω κάθε φορά, που ανεβαίνω στη μουσική ένα σκαλοπάτι παραπάνω. Είναι μαγικό και ασύλληπτο, αλλά συγχρόνως κατανοητό νομίζω για κάποιον, που αγαπά τις τέχνες.

Πότε, που και από ποιους φτιάχτηκαν οι Sede Vacante; Πώς πήραν το όνομα τους;.
Οι SV δημιουργήθηκαν από εμένα προσωπικά και ήταν αποτέλεσμα καθαρά την ακόρεστης κυριολεκτικά επιθυμίας μου, να προσπαθήσω να προχωρήσω πέρα από τις καθιερωμένες και συχνότερες διαθέσεις του “μια παρέα είμαστε και γουστάρουμε”… Αυτή η νοοτροπία κυριολεκτικά με κούρασε και ήθελα να κυνηγήσω το κάτι παραπάνω, ασχέτως εάν αυτό έχει αποτέλεσμα ή όχι. Αυτή η προσπάθεια και μόνο όμως είναι κάτι, που σε κρατάει πραγματικά ζωντανό. Μετά από την απόφαση αυτή ενσωματώθηκαν αρχικά η μέχρι πρότινος τραγουδίστριά μας Constantine Alex, o μπασίστας Jim Siou και ο Drummer Konstantin Gk, που όμως δυστυχώς για προσωπικούς λόγους αποχώρησαν στην πορεία από την μπάντα και δε θα ξεχάσω ποτέ πραγματικά τη συνεισφορά τους μέχρι την παραμονή τους και την αγάπη, που έδειξαν στην μουσική μου.
Όσο δε αφορά στο όνομα, αυτό είναι κάτι το οποίο με προσέλκυσε πρώτα ηχητικά, καθώς λατρεύω τα λατινικά, και κατόπιν νοηματικά, αφού η έννοια του “χηρεύοντος θρόνου”, που αποτελεί ορολογία της ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας και χρησιμοποιείται για την περίοδο, που δεν υφίσταται Πάπας στον θρόνο του Βατικανού, με προσέλκυσε ως μία γενικευμένη απουσία πραγματικών και άξιων ηγετών σε κάθε επίπεδο είτε αυτό είναι κράτος, είτε εκκλησία, είτε οτιδήποτε άλλο…

Πώς είναι για μία Metal μπάντα να είναι στην επαρχία κυρίως; Σε ρωτάω αυτό γνωρίζoντας ότι εσύ κατοικείς στην Καβάλα και είσαι το πρωταρχικό μέλος…
Σίγουρα το σοβαρότερο και ίσως το μοναδικό για ‘μένα πρόβλημα ήταν αρχικά να καταφέρεις να συναντηθείς εύκολα με ανθρώπους, που θα αγκαλιάσουν και θα πιστέψουν τα όνειρά σου. Πιστεύω ότι σε πραγματικά μεγάλες πόλεις έχεις απλά περισσότερες πιθανότητες να το καταφέρεις αυτό λόγω και μόνο της πληθώρας των μουσικών, χωρίς βέβαια να αρκεί, γιατί πραγματικά είναι ελάχιστοι αυτοί, οι οποίοι έχουν πραγματική διάθεση, για τις θυσίες που απαιτούνται. Αλλά πλέον με την τεχνολογία να έχει εκμηδενίσει τις αποστάσεις στο μέγιστο, νομίζω πως το μοναδικό πρόβλημα παραμένει η διάθεση ή μη του να κυνηγήσεις τα όνειρά σου.

Θέλω να μας πείς για το τωρινό line up και πότε εγιναν οι αλλαγές στο line up.
Η πλαισίωση των SV από τους Jannis K (drums), Nick Go (bass) και Stephanie Mazor (vocals), αποτελούν τη σημερινή σύνθεση της μπάντας και έχει αποδειχθεί τουλάχιστον ιδανική. Ο αρχικός ντράμμερ μας Konstantin Gk, ένας πραγματικά εξαιρετικός μουσικός, αλλά και άνθρωπος αποχώρησε αμέσως μετά σχεδόν από την κυκλοφορία του πρώτου μας άλμπουμ, “SKIES INFERNAL” στα τέλη του 2016, οπότε και αντικαταστάθηκε σχεδόν αμέσως από τον Jannis K, ομοίως έναν εξαίρετο άνθρωπο και ντράμμερ. Η αποχώρηση του Jim Siou και της Constantine Alex, έλαβαν χώρα τον Ιούλιο του 2018 και τον Φεβρουάριο του 2019 αντιστοιχα και οι αντικατάστασή τους ολοκληρώθηκε σχεδόν ταυτόχρονα στα μέσα του 2019 με δύο επίσης απίστευτους και ταλαντούχους μουσικούς τον Nick Go και την Stephanie Mazor.

Ποια είναι τα πρότυπα σας και ποιες οι επιρροές σας;
Πάντα η πιο δύσκολη ερώτηση…. Σ’ ό,τι αφορά τις επιρροές και τα πρότυπσ, που να ξενικήσεις και πού να τελειώσεις… Πραγματικά όλοι μας έχουμε ιδιαίτερα ποικιλόμορφα γούστα κι επιρροές, που καλύπτουν κυριολεκτικά το συνολικό φάσμα του metal. Προσωπικά για ‘μένα, αφού για ‘μένα μόνο μπορώ να μιλήσω, θα ανέφερα αβίαστα τους Queen, Metallica, Scorpions, Pink Floyd, Helloween και Dream Theater ως τις μεγάλες μου αγάπες. Δεν μπορώ όμως να μην αναφέρω και την τεράστια επίδραση, που είχαν πάνω μου οι δανοί Beyond Twilight, τους οποίους λάτρεψα στη σύντομη πορείας τους και δυστυχώς δεν υπάρχουν πλέον.

Πόσα άλμπουμ έχετε μέχρι τώρα; To 2021 θα φερει κατι καινούργιο δισκογραφικά για τους Sede Vacante; Αν ναί υπάρχει ήδη τίτλος; Πόσα κομμάτια είναι; Θα είναι στο ίδιο μήκος κύματος όπως η άλλη/άλλες δουλειές σας; Η κάτι διαφορετικό;
Όπως προανέφερα έχουμε κυκλοφορήσει το παρθενικό μας άλμπουμ , “SKIES INFERNAL” τα τέλη του 2016. Δυστυχώς αφενός οι αλλαγές του lineup αλλά και η πανδημία καθυστέρησαν σε μεγάλο βαθμό την ολοκλήρωση και κυκλοφορία του δεύτερου άλμπουμ μας, που πολύ σύντομα θα είναι απόλυτα ολοκληρωμένο και ευελπιστούμε πως οι συνθήκες θα μάς επιτρέψουν την κυκλοφορία του εντός του 2021. Ο τίτλος δεν έχει ακόμη ¨κλειδώσει”, θα περιέχει 10 τραγούδια και πιθανόν ένα cover, αν μάς επιτραπεί η επίσημη κυκλοφορία του. Για το ύφος του νέου άλμπουμ είναι δεδομένο πως είναι ιδιαίτερα εκρηκτικό σε σύγκριση με το πρώτο μας άλμπουμ και ελπίζουμε να καταπλήξει ευχάριστα, ειδικά όσους μάς γνωρίζουν από την πρώτη δουλειά μας.

Ποια τα μελλοντικα σας σχέδια; Έχετε κατα νου να κλείσετε κάποια live μέσα στην χρονιά που έρχεται;
Τα μόνα άμεσα σχέδια είναι να ολοκληρωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το άλμπουμ και δεδομένης της κατάστασης παγκοσμίως δεν νομίζω, ότι είναι ιδιαίτερο συνετό να μιλάει κανείς για τίποτα, που να αφορά ζωντανές εμφανίσεις, που για μία μπάντα είναι φυσικά δεδομένες. Οπότε ας μην το γρουσουζέψουμε… (γέλια!!!). Φυσικά όλα τα έχουμε στο νου μας και προετοιμαζόμαστε ήδη γι’ αυτές τις στιγμές.

Πώς βλέπεις την τωρινή Ελληνική μέταλ σκηνή και πώς τη φαντάζεσαι στο μέλλον;
Η ελληνική σκηνή εδώ και πολλά χρόνια εκπροσωπείται από μεγαθήρια, όπως οι Septic Flesh και οι Rotting Christ, που άνοιξαν τον δρόμο και σε νεότερες μπάντες, όπως τους Suicidal Angels κλπ… Το όλος ευχάριστο όμως είναι πως η ελληνική μέταλ σε κάθε της τομέα κυριολεκτικά εκπροσωπείται από τουλάχιστον αξιολογότατες μπάντες, που δεν έχουν να ζηλέψουν το παραμικρό από μπάντες του εξωτερικού, αλλά αντιθέτως αξίζουν πολλά περισσότερα, από όσα απολαμβάνουν. Στο μέλλον λοιπόν θα ήθελα να φανταστώ και αληθινά είμαι σίγουρος για ακόμα μεγαλύτερα βήματα για την ελληνική μέταλ σκηνή, γιατί πραγματικά το αξίζει. Υπάρχει πολύ ταλέντο στη χώρα μας.

Αν είχατε την επιλογή να συνεργαστείτε με κάποιον/α μουσικό η μπάντα σε κάποιο live ποιον/α η ποια μπάντα θα διαλέγατε;
Επίτρεψέ μου Χρήστο, να μην ονομάσω κανέναν… Θα ήταν πολύ άδικο να υποδείξω συγκεκριμένους ανθρώπους ή μπάντες, γιατί πραγματικά υπάρχουν πολλοί αξιόλογοι μουσικοί και μη στο μέταλ και δε θα ήθελα να αδικήσω κανέναν. Και με όποιον αξιόλογο συνεργάζεσαι μόνο κερδισμένος βγαίνεις.

Ποια θα μας έλεγες ότι είναι η στιγμή που θα σου μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό από την έως τώρα πορεία σας στο μουσικό στερέωμα της μεταλ-ροκ σκηνής ;
Αβίαστα θα έλεγα τη συναυλία μας-opening με τους EVANESCENCE στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας το καλοκαίρι του 2017… Φανταστικός κόσμος, φανταστική οργάνωση και υποδοχή και απίστευτα συναισθήματα, δεδομένης και της πρώτης μας εμφάνισης σε τόσες χιλιάδες κόσμo.

Πηγή: rockdavinciv.blogspot.com