Στην ΕΑΒ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος: Αυτοψία στο αναβαθμισμένο F-16 Viper

Ο υπουργός ΕΘΑ ξεναγήθηκε στο πρότυπο αεροσκάφος το οποίο αναβαθμίστηκε στην εκδοχή Viper - Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απογειωθεί για τις ΗΠΑ όπου θα υποστεί εκτεταμένο τεχνικό έλεγχο

Ουπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έκανε τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2021 αυτοψία στο αναβαθμισμένο μαχητικό αεροσκάφος F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας, στις εγκαταστάσεις της Ελληνικής Αμυντικής Βιομηχανίας (ΕΑΒ) στην Τανάγρα.

Τον Υπουργό υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΑΒ Ιωάννης Κούτρας και ο Διευθύνων Σύμβουλος Δημήτριος Παπακώστας. Στη συνάντηση κατά την οποία έγινε παρουσίαση των προγραμμάτων που βρίσκονται σε εξέλιξη, με έμφαση στο πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών αεροσκαφών F-16 σε Viper καθώς και των μεταγωγικών C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας, συμμετείχε και ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων της “Lockheed Martin Aeuronautics International” Ντένης Πλέσσας.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ξεναγήθηκε στο πρότυπο αεροσκάφος F-16 το οποίο αναβαθμίστηκε στην εκδοχή Viper, στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ, και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να απογειωθεί για τις Η.Π.Α. όπου θα υποστεί εκτεταμένο τεχνικό έλεγχο.

Στη συνέχεια, ο Υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους παραγωγής και συναντήθηκε με τους εκπρόσωπους του Σωματείου Εργαζομένων. Μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης εξέφρασε τα θετικά σχόλιά του και τόνισε την ιδιαίτερη σημασία της ΕΑΒ στην υποστήριξη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνεται πως το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας «τρέχει» παράλληλα και δύο εξαιρετικά σημαντικά προγράμματα που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τα ελληνικά «φτερά» προσφέροντας μοναδικές δυνατότητες. Πρόκειται για την αναβάθμιση των 84 F-16 block 52+ και F-16 block 52+ Advance σε Viper, που σημαίνει ό,τι πιο εκσυγχρονισμένο σε F-16 παγκοσμίως.

Όπως τονίζουν στρατιωτικές πηγές, τα προγράμματα αναβάθμισης των ελληνικών μαχητικών προχώρησαν με βάση τα χρονοδιαγράμματα και το πρώτο, πρωτότυπο, μαχητικό F-16 Viper έκανε και την πρώτη δοκιμαστική πτήση. Αυτή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, και στη διάρκειά της έγινε έλεγχος των αναβαθμισμένων συστημάτων του αεροσκάφους. Υπήρξε απόλυτη επιτυχία και τις επόμενες ημέρες το πρώτο ελληνικό F-16 Viper αναμένεται να πετάξει για τις ΗΠΑ προκειμένου να το ελέγξουν οι Αμερικανοί, να ολοκληρωθούν όλες οι δοκιμές και να δοθεί έγκριση για να ξεκινήσει στην ΕΑΒ η αναβάθμιση των υπολοίπων 83 ελληνικών F-16 block 52+ στις εγκαταστάσεις της ΕΑΒ στην Τανάγρα.