Καβάλα: Ο Πολύγνωτος Βαγής μάς υποδέχεται στο νέο του «σπίτι» [φωτογραφίες]

Γλυπτά, πίνακες ζωγραφικής, προσωπικά αντικείμενα, εργαλεία, φωτογραφίες και επιστολές του παγκοσμίου φήμης Θάσιου εικαστικού θα φιλοξενούνται πλέον στον τρίτο όροφο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας

Ένας παγκοσμίου φήμης καλλιτέχνης από τη Θάσο βρήκε το νέο του «σπίτι» (και) στην Καβάλα… Ο λόγος για τον εικαστικό, γλύπτη και ζωγράφο, Πολύγνωτο Βαγή, ο οποίος «μετακομίζει» στον τρίτο όροφο της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας.

Εκεί, στο Μουσείο του Πολύγνωτου Βαγή, θα φιλοξενούνται μόνιμα συνολικά 38 γλυπτά και 21 πίνακες ζωγραφικής του εικαστικού, προσωπικά του εργαλεία και αντικείμενα, φωτογραφίες και επιστολές.

«Στα αρχεία τα οποία μας έχουν παραχωρηθεί υπάρχει η προσωπική αλληλογραφία του καλλιτέχνη με Μουσεία σε όλον τον κόσμο, καθώς και η κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας των έργων. Επίσης, υπάρχουν δημοσιευμένες κριτικές των έργων του από γνωστούς κριτικής Τέχνης της εποχής, καθώς και συγχαρητήριες επιστολές διευθυντών μεγάλων Μουσείων παγκοσμίου φήμης», σημειώνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Τάκης Αγγελίδης, με τη Δημοτική Επιχείρηση να είναι και ο «οικοδεσπότης» του Μουσείου.

«Είμαστε ιδιαίτερα τυχεροί που φιλοξενούμε στην πόλη μας αυτό το πολιτιστικό υλικό παγκόσμιας εμβέλειας και αναγνωρισιμότητας. Εύχομαι να αγκαλιαστεί από τους Καβαλιώτες και παράλληλα να αποτελέσει πόλο έλξης για επισκέπτες από όλο τον κόσμο», προσθέτει.

Έργα και ημέρες του Πολύγνωτου Βαγή

Γεννήθηκε στην Ποταμιά Θάσου και ο πατέρας του, Χατζηγεωργίου στο επίθετο, ήταν ξυλουργός. Μετανάστευσε το 1911 στη νέα Υόρκη και ασχολήθηκε με την γλυπτική. Σπούδασε στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών της Νέας Υόρκης και διατήρησε για δεκαετίες εργαστήρι στη Νέα Υόρκη.

Στα έργα του χρησιμοποιούσε πέτρα, τσιμέντο και ξύλο και έδινε ιδιαίτερη έμφαση στις απλοϊκές γραμμές, δείγμα της σύνδεσής του με την πρωτόγονη τέχνη. Εστίαζε, κυρίως, το ενδιαφέρον του σε ανθρώπινες και ζωικές μορφές και σε συνθέσεις όπως το φεγγάρι και ο κόσμος. Έργα του εκτίθονται στο Whitney Museum of Art, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MOMA), στην Εθνική Πινακοθήκη (Αθήνα), στο Μουσείο Καλών Τεχνών του Χιούστον, καθώς και στην Καβάλα και στη Θάσο.

Το 1958 τιμήθηκε με το Χρυσό Μετάλλιο των Audubon Artists και το 1962 με τον Χρυσό Σταυρό του Φοίνικος.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του κληροδότησε μεγάλος μέρος της συλλογής του στο ελληνικό κράτος. Σήμερα στην ιδιαίτερη πατρίδα του, την Ποταμιά της Θάσου, υπάρχει μουσείο το οποίο φέρει το όνομά του και που φιλοξενεί 98 έργα γλυπτικής και 15 πίνακές του.

Πέθανε στις 15 Μαρτίου 1965 στη Νέα Υόρκη και τάφηκε στην Ποταμιά Θάσου. [wikipedia]

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το Μουσείο

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Τάκης Αγγελίδης