Καβάλα: Η πεσμένη γέφυρα «χτίστηκε» ξανά με… δίχτυα. Ένα installation που προβληματίζει [βίντεο-φωτογραφίες]

Ο μεταπτυχιακός φοιτητής Λευτέρης Φασουλάς στέλνει τα δικά του μηνύματα απλώνοντας ένα «μυκηλιακό δίκτυο» επάνω στα συντρίμμια επιθυμώντας έναν ζωντανό «διάλογο» με την κοινωνία

2χρόνια και 4 μήνες έχουν περάσει από τη μέρα που η γέφυρα του παλιού νοσοκομείου της Καβάλας κατέρρευσε την ώρα της διέλευσης ενός γερανοφόρου οχήματος, με τα συντρίμμια να «χάσκουν» έκτοτε δημιουργώντας προβλήματα ουσιαστικά στη «ζωή» της πόλης αλλά και αντεγκλήσεις, πολιτικές έριδες και «πάθη»…

Ένας νέος άνθρωπος που ζει στην Καβάλα «είδε» την πεσμένη γέφυρα όχι σαν ένα πεδίο μικροπολιτικής αλλά σαν ένα πεδίο προβληματισμού και αποφάσισε επάνω της να «απλώσει» δίχτυα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, θέλοντας να προκαλέσει έναν ζωντανό «διάλογο» με την κοινωνία.

Ο Λευτέρης Φασουλάς, στο πλαίσιο του Μεταπτυχιακού Προγράμματος της Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Δημόσιος χώρος και τέχνη», εκπόνησε μια εργασία με τίτλο «Netbridge».

Δείτε την εργασία του φοιτητή σε βίντεο που επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Νάνος:

Επί της ουσίας πρόκειται για μία «εγκατάσταση» [installation] που έλαβε χώρα τις προηγούμενες μέρες και τα αποτελέσματά της είναι πλέον ορατά και διαθέσιμα σε όλους για να «διαλεχθούν» μαζί τους.

Διαβάστε παρακάτω το concept του «Netbridge» όπως το περιγράφει ο ίδιος ο Λευτέρης Φασουλάς:

«Στην προσπάθεια να αναδειχτεί μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση του αστικού περιβάλλοντος, το οποίο διαμορφώνει την κοινωνική ηθική και το πεδίο των ανθρώπινων σχέσεων, ο επανασχεδιασμός της γέφυρας απεικονίζει ένα ελεύθερο και υγιές δίκτυο (μυκηλιακό) πάνω σε ένα κατεστραμμένο, όπως η γκρεμισμένη γέφυρα η οποία παραμένει σε αυτή την κατάσταση πάνω από δυο χρόνια.

Συγκεκριμένα, λόγω του περιορισμού πρόσβασης στον χώρο και του συμβολικού-παρεμβατικού χαρακτήρα του έργου –διότι οι δημοτικές αρχές δεν θέλουν να αναδεικνύονται τα προβλήματα– η όλη επιτέλεση του έργου πραγματοποιείται σύντομα και μυστικά. Γίνονται επισκέψεις στον χώρο για τον σωστό υπολογισμό και την αποφυγή οποιουδήποτε κινδύνου ως αναφορά των πρακτικών προσέγγισης και τοποθέτησης.

Netbridge, μακέτα

Για την κατασκευή χρησιμοποιούνται δίχτυα ψαρέματος (12 μέτρα μήκος) σαν βάση και με τεφλόν, σύρμα και καλώδια σχεδιάζεται-κατασκευάζεται ένα δίκτυο (μυκηλιακό) πάνω σε αυτή. Στη συνέχεια δένεται στα κάγκελα της γέφυρας και τεντώνεται.

Το έργο είναι επηρεασμένο από το δίκτυο μυκήτων που βρίσκονται στο υπέδαφος του δάσους και λειτουργούν ως μηχανικοί του οικοσυστήματος, συνδέοντας ολόκληρο τον δασικό ιστό, διατηρώντας συνδεδεμένους όλους τους οργανισμούς του σε όλο τον πλανήτη. Στην ουσία ένα κύκλωμα από «καλώδια» και «κόμβους» ανταλλάζει πληροφορίες, στέλνει θρεπτικά συστατικά και απορροφά τα βλαβερά με στόχο να βελτιωθεί όλο το σύστημα.

Σκοπός του έργου είναι να αναδειχτούν αξίες που η φύση αντιτάσσει στον τρόπο που η πληθώρα των δικτύων συνδέει τον χώρο στο σήμερα (από το διάστημα και τους δορυφόρους, το internet, τους αυτοκινητόδρομους κ.ά.) καθώς και στην εξάρτηση και υποδούλωση που δημιουργείται λόγω της έντονης επιρροής που ασκούν (άμεσα ή έμμεσα)».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από το project Netbridge του Λευτέρη Φασουλά