Άνοιξε η αυλαία του «Tale of X Cities»

Μεγάλη συμμετοχή από όλη τη Βόρεια Ελλάδα στο πρόγραμμα – πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Γκαίτε της Θεσσαλονίκης που εστιάζει στην ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και των παραδόσεων των πόλεων

Με πλήθος συμμετοχών από ολόκληρη την Βόρεια Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε η πρώτη συνάντηση του εργαστηρίου «Tale of X Cities» την Τετάρτη 3 Μαρτίου 2021. Για την πόλη της Καβάλας φορέας υλοποίησης είναι ο Δήμος Καβάλας και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ».

Το Εργαστήριο εστιάζει σε θέματα που σχετίζονται με την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και τα τρέχοντα ζητήματα και παρέχει εκπαίδευση στη χρήση των νέων μέσων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας. Οι δράσεις υλοποιούνται σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, ειδικοί από διαφορετικούς τομείς εισάγουν τους συμμετέχοντες στην τέχνη της αφήγησης ιστοριών με διαφορετικά εκφραστικά μέσα. Στην δεύτερη φάση, οι συμμετέχοντες καλούνται να αφηγηθούν τις δικές τους ιστορίες, εφαρμόζοντας όσα έχουν μάθει από τους ειδικούς.
Η πρώτη φάση του εργαστηρίου είναι ανοιχτή προς το κοινό. Οι συναντήσεις πραγματοποιούνται δωρεάν μέσω της πλατφόρμας zoom. Όσοι ενδιαφέρονται, καλούνται να συμπληρώσουν την φόρμα που είναι διαθέσιμη στον παρακάτω σύνδεσμο, το αργότερο έως μία ημέρα πριν από την κάθε συνάντηση: https://www.commonlab.info/how-to—tale-of-x-cities.html.

Πρόγραμμα Εργαστηρίου
Α’ Φάση – Σεμινάρια
10/3: Λέγοντας Ιστορίες – Σώτη Τριανταφύλλου (συγγραφέας)
17/3: Συμβουλές για μία Συνέντευξη – Αννίτα Μορδεχάι (δημοσιογράφος)
24/3: Εισαγωγή στην Φωτογραφία – Στέφανος Τσακίρης (φωτογράφος)
31/3: Εισαγωγή στην Κινούμενη Εικόνα – Αντώνης Βαλληνδράς (κινηματογραφιστής)
7/4: Εισαγωγή στο Podcast – Φοίβη Φρονίστα (δημοσιογράφος)
14/4: Πώς κάνω ένα Φεστιβάλ; – Χρήστος Σαββίδης (Καλ. Διευθυντής CommonLab)

Β’ Φάση – Παραγωγή έργων υπό την καθοδήγηση της εικαστικού Έλλης Χρυσίδου
21/4: Προτάσεις Συμμετεχόντων
5, 12, 19/5: Επεξεργασία προτάσεων συμμετεχόντων και παρουσιάσεις
Τη γενική διεύθυνση του προγράμματος έχουν η Διευθύντρια του Goethe-Institut Thessaloniki, Beate Koehler και ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του Goethe-Institut Thessaloniki, Άρης Καλόγηρος. Την επιμέλεια έχει η ομάδα της ArtBOX — ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής Χρήστος Σαββίδης, η επιμελήτρια Λυδία Χατζηιακώβου και ο θεωρητικός τέχνης Δρ. Σωτήρης Μπαχτσετζής.
Tα έργα που θα παραχθούν μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία θα παρουσιαστούν σε ένα τελικό Φεστιβάλ τον προσεχή Ιούλιο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά και ενδεχομένως, με φυσική παρουσία σε συγκεκριμένους χώρους στις συμμετέχουσες πόλεις, ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα, τα οποία αφορούν στην διασπορά του κορονοϊού. Το Φεστιβάλ θα διαμορφωθεί σε συνεργασία με τους φορείς και τους συμμετέχοντες στο εργαστήριο και ανάλογα με το υλικό που θα προκύψει.
Τα σεμινάρια αφήγησης, φωτογραφίας, βίντεο και poadcast για όσους θέλουν να τα παρακολουθήσουν θα παραμείνουν ανοιχτά έως τις 22 Μαρτίου 2021.

Περισσότερα στοιχεία και φόρμα συμμετοχής:
https://www.commonlab.info/how-to—tale-of-x-cities.html
Περισσότερα στοιχεία για το πρόγραμμα CommonLab:
https://www.commonlab.info/concept.html
Βίντεο – Trailer video tutorials – παρουσίαση των ειδικών:

Επικοινωνία:
ArtBOX, [email protected]
Το “TaleofXCities” είναι μια πρωτοβουλία του Goethe-InstitutThessaloniki, στο πλαίσιο του προγράμματος CommonLab, που υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ArtBOX και σε συνεργασία με την ΔΕΘ-Helexpo.