PATHOS: Μεγαλοβδόμαδο στο Imaret με μία μυσταγωγική συναυλία [φωτογραφίες]

Το μνημείο-ξενοδοχείο της Καβάλας ανοίγει τις «βαριές» πόρτες του Μεστζίτ και «υποδέχεται» τη Μαρίνα Λιόντου-Μωχάμεντ και τον Άλκη Ζοπόγλου σε «ήχο» ανατολικό

Μπορεί η πανδημία να μας στερεί τη δυνατότητα να παραβρεθούμε δια ζώσης σε χώρους πολιτισμού, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι φορείς εκείνοι που επιμένουν να διοργανώνουν εκδηλώσεις και να προσκαλούν τον κόσμο να «συμμετέχει», έστω και με τον μοναδικό τρόπο που επιτρέπεται, δηλαδή διαδικτυακά.

Το Imaret της Καβάλας, για δεύτερη φορά μέσα στην πανδημία, διοργανώνει μία ιδιαίτερη μουσική εκδήλωση που θα μεταδοθεί μέσω Live Streaming, αυτήν τη φορά εν μέσω της Μεγάλης Εβδομάδας.

Συγκεκριμένα, τη Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021, το Imaret μας προσκαλεί να «βρεθούμε» στον επιβλητικό χώρο του Μεστζίτ για μία ξεχωριστή συναυλία-περιήγηση στους «δρόμους» του βυζαντινού μέλους, στο πνεύμα των ημερών και με «πρωταγωνιστές» δύο όργανα αρχέγονα που αφηγούνται μουσικές ιστορίες που δένουν το θείο δράμα με το δροσερό αεράκι της Άνοιξης…

Η Μαρίνα Λιόντου-Μωχάμεντ στο ούτι και ο Άλκης Ζοπόγλου στο κανονάκι θα περιπλανηθούν στα «στάσιμα» της Ανατολής, γεφυρώνοντας τις κοινές παραδόσεις των λαών με τη σύγχρονη δημιουργία.

Ανάμεσα σε δικές τους συνθέσεις και αυτοσχεδιασμούς, οι δύο μουσικοί δημιουργοί θα παρουσιάσουν και έναν μαρωνίτικο ύμνο της Μεγάλης Παρασκευής «καλώντας» μέσα από τα διαστήματα των ήχων το «αηδόνι της Ανατολής», τη θρυλική Fairuz

Η συναυλία θα μεταδοθεί ζωντανά μέσα από τη Σελίδα του Imaret Hotel στο Facebook.

iNFO

PATHOS // LiVE από το Μεστζίτ του Imaret
Μεγάλη Τετάρτη 28 Απριλίου 2021
Ώρα έναρξης: 19:30
Μαρίνα Λιόντου-Μωχάμεντ: Ούτι
Άλκης Ζοπόγλου: Κανονάκι

Δείτε το live από τη Σελίδα του Imaret πατώντας εδώ

Μαρίνα Λιόντου-Μωχάμεντ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε Επιστήμη Υπολογιστών στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Λαϊκή και Παραδοσιακή Μουσική με ειδίκευση στο ούτι στο Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου από όπου και αποφοίτησε με άριστα.
Συνέχισε τις σπουδές της στο Ρόττερνταμ της Ολλανδίας, στο CODARTS-University of the Arts, από όπου και απέκτησε μεταπτυχιακό τίτλο στο ούτι και τη μουσική επιτέλεση (Ud and Performance) με άριστα, υπό την καθοδήγηση του Kudsi Erguner και με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση του οποίου και διετέλεσε υπότροφος (2012-2013).
Είναι υποψήφια διδάκτωρ του Leiden University, Academy of Performing Arts, με θέμα καλλιτεχνικής έρευνας που εστιάζει στον ρυθμικό αυτοσχεδιασμό και τη σύνθεση στην σύγχρονη τροπική μουσική.
Έχει συμμετάσχει σε διάφορα σεμινάρια στο μουσικό εργαστήρι «Λαβύρινθος» του Ross Daly υπό την καθοδήγηση πολλών διάσημων μουσικών (Yurdal Tokcan, Ευγένιος Βούλγαρης, Χάρης Λαμπράκης, Mercan Erzincan, Σωκράτης Σινόπουλος κ.ά.).
Απο το 2013 εώς το 2018 έζησε και εργάστηκε στην Κωνσταντινούπολη ως μουσικός.
Ειναι ιδρυτικό μέλος του Sinafi Trio, με το οποίο ηχογράφησε για τη  γνωστή δισκογραφική εταιρία KALAN. Στο άλμπουμ, που κυκλοφόρησε τον Αύγουστο του 2019, συνεργάστηκαν με γνωστούς Τούρκους και Έλληνες μουσικούς. Εμφανίστηκαν σε διάφορα φεστιβάλ στην Τουρκία, την Κύπρο, την Ελλάδα και την Ιταλία και έχουν δώσει σεμινάρια στην Ελλάδα (Μουσικό Χωριό) και την Κύπρο.
Είναι μέλος του Fulya Ozlem ve Akustik Kabare, ενός trio που παρουσιάζει συνθέσεις που ακολουθούν το στιλ του τουρκικού Καμπαρέ. Το album που ηχογράφησαν το 2017, συμπεριελήφθη στο playlist του fROOTS magazine.
Έχει παρουσιάσει συνθετική της δουλειά σε διάφορα μέρη της Κωνσταντινούπολης.
Τον Οκτώβριο του 2019 ήταν προσκεκλημένη να διδάξει ένα εργαστήρι για τον ρυθμικό αυτοσχεδιασμο και την σύχρονη τροπική σύνθεση στο CODARTS, University for the Arts (Rotterdam) στο πλαίσιο της διδακτορικής έρευνάς της.
Τον Αύγουστο του 2019, σε συνεργασία με τον Αλέξανδρο Ριζόπουλο (κρουστά, σύνθεση), παρουσίασαν και επιμελήθηκαν ένα πρωτότυπο εργαστήρι performance, τη Ρυθμική Πλαστική στο Μουσικό Χωριό.
Υπήρξε μέλος της Διαπολιτισμικής Ορχήστρας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, Αθήνα)
Τα τελευταία 2 χρόνια εργάζεται ως εκπαιδευτικός, διδάσκοντας ούτι σε μουσικά σχολεία της περιφέρειας.

Άλκης Ζοπόγλου

Η ενασχόλησή του με τον παραδοσιακό χορό και τη μουσική ξεκινά από πολύ μικρή ηλικία. Το πρώτο του μουσικό όργανο είναι τα κρουστά και συνεχίζει με το κλαρίνο. Πολύ σύντομα γνωρίζει το κανονάκι και από τότε είναι το μουσικό όργανο με το οποίο εκφράζει τις καλλιτεχνικές του ανησυχίες.
Είναι απόφοιτος του Τμήματος Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης με ειδικότητα τους παραδοσιακούς χορούς.
Στην Κωνσταντινούπολη παίρνει συστηματικά τα πρώτα του μαθήματα στο κανονάκι. Εκεί, μελετά και γνωρίζει τα στιλ παιξίματος διαφόρων μεγάλων κανονιέρηδων της Πόλης, όπως των Ahmet Meter, Halil Karaduman, Göksel Kartal και Göksel Baktagir.
Είναι διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής και για οκτώ συνεχόμενα χρόνια εργάζεται στο Μουσικό σχολείο της Δράμας διδάσκοντας κανονάκι.
Μέχρι και τις ημέρες μας έχει αναπτύξει έντονη καλλιτεχνική δραστηριότητα. Συμμετέχει σε εκδηλώσεις και στη δισκογραφία, με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς δημιουργούς της Ελλάδας (Χρόνης Αηδονίδης, Σταμάτης Κραουνάκης, Νίκος Φιλιππίδης, Νίκος Σαραγούδας, Haig Yazdjian και άλλους), ενώ ταυτόχρονα συνεργάζεται με πολλούς μουσικούς στο εξωτερικό (Theodossii Spassov, Sellahadin Maraqa, Ara Dinkjian, Kudsi Erguner, Süleyman Erguner, Imane Homsy, Charbel Rouhana, Samir Siblini, Fahrettin Yarkin, Necip Gülses, Hossein Omouni, Kiya and Ziya Tabassian, Ghada Shbeir, Rima Khcheich και άλλους).
Ως μουσικός έχει ταξιδέψει για συναυλίες σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο και εκπροσώπησε την Ελλάδα διδάσκοντας το κανονάκι σε διεθνείς συναντήσεις κανονιού στην Αίγυπτο, την Ιορδανία, τον Λίβανο, και την Κύπρο.
Τα τελευταία 15 και πλέον χρόνια είναι μέλος του μουσικού σχήματος Εν Χορδαίς ταξιδεύοντας μαζί τους σε πολλές συναυλίες και φεστιβάλ παγκοσμίως. Επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος του μουσικού σχήματος Κοντραμπάντο εκφράζοντας τις προσωπικές συνθετικές του ανησυχίες .
Από το 2014 διευθύνει καλλιτεχνικά το Mediterranean Music Festival με έδρα τη Ζυρίχη και από τον Οκτώβριο του 2019 το Cosmopolis Festival στην πόλη από όπου κατάγεται, την Καβάλα.