«Ύμνος εις την Ελευθερίαν»-158 στροφές: Μια παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού [φωτογραφίες]

Η συμμετοχή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση: Ο Θοδωρής Γκόνης σκηνοθετεί, ο Στράτος Καλαφάτης φωτογραφίζει, ένας θίασος παθιάζεται με το ορμητικό ποίημα του Σολωμού

«Στις μεγάλες ιστορικές εποχές ο λόγος στέκει στο ίδιο ύψος με την πράξη, βρίσκει η πράξη στον λόγο το δίδυμο αντίκρισμά της», παρατηρεί ο μεγάλος μελετητής και επιμελητής του έργου του Σολωμού, Λίνος Πολίτης. Έτσι είναι, από πολύ παλιά, η ποίηση και το τραγούδι συνδέονται με τις μεγάλες πράξεις. Κοντά στον ήρωα έχει τη θέση του και ο ποιητής.

Η συμμετοχή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας στον εορτασμό για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση είναι μια παράσταση αφιερωμένη στην ποίηση του Διονυσίου Σολωμού, του Εθνικού μας ποιητή.

Οι άνθρωποι αυτής της παραγωγής, την οποία σκηνοθετεί ο Θοδωρής Γκόνης και φωτογράφισε ο Στράτος Καλαφάτης, βρέθηκαν στο 1ο Δημοτικό Σχολείο, στη χερσόνησο της Παναγίας, σε ένα κτίριο κλειστό, βουβό τα τελευταία χρόνια.

Φωτογραφία: Στράτος Καλαφάτης

Άνοιξαν το σχολείο, κάθισαν στα θρανία του, έτρεξαν στους διαδρόμους του και στο προαύλιό του, διάβασαν προσεκτικά, προσπάθησαν  να απαγγείλουν από στήθους τους πρώτους στίχους, τα νεανικά γυμνάσμαστα, τα επιγράμματα, τα σατιρικά ποιήματα, μελέτησαν «την ετοιμασία» του μεγάλου αυτού έργου και κατέληξαν στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν», στις 158 στροφές του, σε αυτό το εμπνευσμένο, πηγαίο, ορμητικό και νεανικό ποίημα που έγραψε μέσα σε ένα μήνα, τον Μάη του 1823, ο 25χρονος Διονύσιος Σολωμός, όταν εμφανίζεται μπροστά στα μάτια του, σα γνώριμη από καιρό, η μορφή της Ελευθερίας.

Φωτογραφία: Στράτος Καλαφάτης

Οι δοκιμές και οι πρόβες κινηματογραφήθηκαν και θα παρουσιαστούν σαν ένα είδος «ντοκιμαντέρ εργασίας», σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος είναι ένα συνοπτικό χρονολόγιο του Σολωμού, που μιλάει για τη ζωή και το έργο του, διανθισμένο με κάποια από τα πρώτα ποιήματά του και αποσπάσματα από την αλληλογραφία του, ενώ το δεύτερο και κυρίως μέρος είναι ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν», εκεί όπου μας οδήγησαν τα μεγάλα ιστορικά γεγονότα που λανθάνουν στις 158 στροφές του, οι μαύρες μέρες της σκλαβιάς, η Άλωση της Τριπολιτσάς, η μάχη των Δερβενακίων, η πολιορκία του Μεσολογγίου, τα πολεμικά επεισόδια στη θάλασσα, ο απαγχονισμός του Πατριάρχη και τέλος οι εκκλήσεις σε Έλληνες και Ευρωπαίους για το αίσιο τέλος της Επανάστασης του ’21.

Φωτογραφία: Στράτος Καλαφάτης

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνοθεσία video project: Γιάννης Καραπιπερίδης
Φωτογραφίες παράστασης: Στράτος Καλαφάτης
Φωτισμοί: Γιώργος Τριανταφυλλίδης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Κατερίνα Συμεωνίδου

Συμμετέχουν οι ηθοποιοί: Άρης Νινίκας, Δέσποινα Παπάζογλου, Στεφανία Χονδράκη
Μουσικοί επί σκηνής: Δημήτρης Κυραναστάσης, Στέφανος Παρασκευάς
Δεύτερη κάμερα: Δημήτρης Μαστοράκης
Ηχοληψία: Αντώνης Μαυρίδης

Συμμετέχουν οι μαθητές του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας: Κλεονίκη Βαμβακίδου, Φώτιος Ευαγγελίδης, Ελπίδα Ευαγγελίδου, Ειρήνη Καζαντζίδου, Κωνσταντίνος Κογκαλίδης, Ελένη Κογκαλίδου, Ηλιάννα Παρδαλίδου, Μελίνα Ρετζέπη, Χάρης Τσίκληρας

Μια παραγωγή του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Φωτογραφία: Στράτος Καλαφάτης
Φωτογραφία: Στράτος Καλαφάτης
Φωτογραφία: Στράτος Καλαφάτης

Πηγή: LiFO.gr