Θόδωρος Μουριάδης: Να επαναπροσδιορίσουμε τον ρόλο των μουσείων…

Το μήνυμα του Δημάρχου Καβάλας για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων (18 Μαΐου)

«Τα μουσεία, όπως εύστοχα παρατηρούν οι εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας, είναι τόποι αφηγήσεων και αναπόλησης χαμένων μεγαλείων.

Μέσα από τα εκθέματα τους, τα κειμήλια και τα κάθε είδους τεκμήρια ανθρώπινου πολιτισμού, η μνήμη αποκτά υπόσταση και ζωντανεύει τόσο η αξιόλογη διαδρομή των προγόνων μας, όσο και οι κορυφαίες στιγμές της ελληνικής και της παγκόσμιας ιστορίας.

Στα μουσεία του Δήμου μας, (Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας, Αρχαιολογικό Μουσείο Φιλίππων, Λαογραφικό Μουσείο Νέας Καρβάλης, Μουσείο Προσφυγικού ελληνισμού, Μουσείο Καπνού, Ναυτικό Μουσείο Καβάλας, Μουσείο Μωχάμετ Άλη) ο επισκέπτης μπορεί να έρθει σε επαφή με το παρελθόν της περιοχής μας και να γνωρίσει τα ήθη, τα έθιμα και τις ιδιαίτερες πτυχές της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της Καβάλας.

Σύντομα στους προαναφερόμενους χώρους πολιτισμού, θα προστεθεί και το Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Καβάλας (Δημοτική Καπναποθήκη), προκειμένου να φιλοξενήσει το Λαογραφικό Μουσείο και τα έργα του Πολύγνωτου Βαγή.

Η παραπάνω εξέλιξη μας δίνει μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να εξετάσουμε με τη δέουσα προσοχή και σοβαρότητα το θέμα του φετινού εορτασμού: “Το Μέλλον των Μουσείων: Αναστοχασμός και Επανεκκίνηση”.

Έχω την αίσθηση ότι το πλήρωμα του χρόνου επέστη για να επαναπροσδιορίσουμε το ρόλο των μουσείων και να αναζητήσουμε σύγχρονες μεθόδους διάχυσης της πολιτιστικής δημιουργίας και της ιστορικής παρακαταθήκης σε ολοένα και μεγαλύτερο τμήμα του κοινωνικού συνόλου».

Θεόδωρος Μουριάδης
Δήμαρχος Καβάλας