Sombre Caste ή αλλιώς το φως του Έβρου σε μια σκοτεινή δεκαετία με τον φακό του Αντώνη Πασβάντη

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας υποδέχεται τον Καβαλιώτη φωτογράφο για την παρουσίαση ενός ασπρόμαυρου φωτογραφικού project από μια ευαίσθητη περιοχή, με ιδιαίτερο εθνικό, αλλά και φωτογραφικό χαρακτήρα

Ο Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας υποδέχεται τον Καβαλιώτη φωτογράφο, Αντώνη Πασβάντη για την παρουσίαση της εργασίας του “Sombre Caste“. Η παρουσίαση θα λάβει χώρα στον κινηματογράφο «Ζέφυρο» στην πόλη της Καβάλας την Κυριακή 21 Ιουνίου 2021 στις 21:00.

Από το photologio του Αντώνη Πασβάντη

Το project “Sombre Caste”

“Sombre Caste” είναι το φωτογραφικό ταξίδι που καταγράφει την εμφάνιση μιας νέας τάξης πολιτών που δημιουργήθηκε ως συνέπεια της δεκαετούς ελληνικής κρίσης στην περιοχή του Έβρου. Αυτή η τάξη υπήρχε πάντοτε, αλλά λόγω της κοινωνικής συνοχής και των ισχυρών οικογενειακών δεσμών στην ελληνική κοινωνία, η κατάστασή της δε βγήκε ποτέ στην επιφάνεια. Το γεωγραφικό όριο έχει την ιδιότητα να πιέζει τις ζωές των ανθρώπων. Από το 2010 όταν και ξέσπασε η ελληνική κρίση, παρατηρήθηκε η κατάρρευση της μεσαίας τάξης. Τα περισσότερα εργοστάσια του Έβρου έκλεισαν και μετατράπηκαν σε βιομηχανικά κουφάρια.

“Sombre Caste”-Αντώνης Πασβάντης

Άνθρωποι οδηγήθηκαν απότομα στη φτώχεια και η παραμελημένη διαχρονικά περιοχή του Έβρου, οδηγήθηκε στην απομόνωση. Ο Έβρος είναι μια ευαίσθητη περιοχή, με ιδιαίτερο εθνικό χαρακτήρα. Τα τελευταία 100 χρόνια στην επικράτεια της Θράκης συμβιώνουν ειρηνικά 4 διαφορετικές εθνότητες. Το “Sombre Caste” αποτυπώνει την καθημερινή αγωνία για επιβίωση και την ειρηνική συνύπαρξη των διαφορετικών θρησκευτικών πληθυσμών.

Ο φωτογράφος, Αντώνης Πασβάντης

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας εδώ ή να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα 6977 469909 και 6974 701460.

Διαβάστε [εδώ] τη συνέντευξη του Αντώνη Πασβάντη στο VICE για το project (φωτογραφίες)