64ο Φεστιβάλ Φιλίππων ή ένας «Ύμνος» στον Πολιτισμό. «Ξεφυλλίζοντας» το πρόγραμμα δίπλα στον Φάρο [φωτογραφίες]

Με την ευχή να είναι για πολλά χρόνια ακόμα ένας «φάρος» Πολιτισμού παρουσιάστηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων της φετινής διοργάνωσης που «εμπνέονται» από τον εθνικό μας ποιητή

Στον προαύλιο χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου στην Καβάλα πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 23 Ιουνίου 2021 το «ξεφύλλισμα» του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων, παρουσία διοργανωτών, συντελεστών, ηθοποιών, ανθρώπων των Τεχνών και των Γραμμάτων.

Δύο πανεπιστήμια, Έλληνες και ξένοι μελετητές, σκηνοθέτες, συγγραφείς, μουσικοί, κινηματογραφιστές, χορευτές και ηθοποιοί «συστήνουν» τον αρχηγέτης της Επτανησιακής Σχολής στο κοινό, μέσα από πληθώρα δράσεων στις οποίες εμπλέκονται Τέχνες, άνθρωποι και ιδέες.

«Φέτος ο κορυφαίος πολιτιστικός θεσμός της βόρειας Ελλάδας και ένας από τους κορυφαίους όλης της Ελλάδας κλείνει 64 χρόνια ζωής. Μέσα από 15 δράσεις σε διάφορα σημεία του Δήμου Καβάλας, θα θυμηθούμε τις τεράστιες προσπάθειες που κατέβαλλε ο εθνικός μας ποιητής για να αναδείξει τον τεράστιο πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Θοδωρής Γκόνης, μαζί με την ομάδα των συνεργατών του και τη συνδρομή εκπροσώπων της πανεπιστημιακής κοινότητας, συνδυάζει το ποιητικό έργο του Διονυσίου Σολωμού με τη θεατρική αφήγηση της Ιστορίας», δήλωσε ο Δήμαρχος Καβάλας, Θόδωρος Μουριάδης, εκθειάζοντας, παράλληλα τη δουλειά του κ. Γκόνη, δίνοντας έμμεσα την «υπόσχεση» ότι αυτή θα συνεχιστεί [διαβάστε εδώ τις δηλώσεις του Δημάρχου Καβάλας για τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Φεστιβάλ].

«Όταν οι γονείς μας, μάς πήγαιναν στο θέατρο με τα λεωφορεία για να παρακολουθήσουμε την αρχαία τραγωδία, αυτό πέρασε στο DNA μας, γι’ αυτό και αγαπάμε το Φεστιβάλ Φιλίππων», πρόσθεσε ο κ. Μουριάδης.

«Φέτος τιμούμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με το Φεστιβάλ να αποτελεί έναν φάρο πολιτισμού και όχι μόνον», σχολίασε ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, Σωκράτης Μποζούδης.

«Το Φεστιβάλ είναι οι απλοί άνθρωποι»

«Φέτος το Φεστιβάλ έχει μία μόνον λέξη: Σολωμός. Μια και μοναδική λέξη, αλλά αρκετή και πάρα πολύ μεγάλη για τις πλάτες μας. Διαβάζουμε τα έργο του, τα χειρόγραφά του, χειρόγραφα τα οποία είναι ένα άλλο έργο. Διαβάζοντάς τα κατάλαβα ότι δεν είχα ιδέα για τον Σολωμό. Χειρόγραφα τα οποία κινδύνευσαν να καούν, αν ένας ανώνυμος πολίτης δεν έβαζε σε πρώτη μοίρα να τα σώσει, παρά να σώσει το σπίτι του. Θέλω να πω ότι και σε ένα Φεστιβάλ, αν δεν υπάρχουν οι απλοί πολίτες, η αγάπη, η αυτοθυσία δεν μπορεί να γίνει τίποτα. Αυτό είναι το Φεστιβάλ Φιλίππων, με την ουσία να είναι επίσης η ακρίβεια και όχι η πρωτοτυπία, κάτι που μας το λέει ο Σολωμός στα χειρόγραφά του», δήλωσε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων, Θοδωρής Γκόνης.

«Κύριο πράγμα είναι ο απλός κόσμος. Αν αυτοί συμμετέχουν, τότε το Φεστιβάλ είναι στον σωστό δρόμο. Και το Φεστιβάλ είναι κυρίως η πνευματικότητά του, όχι μόνον η ψυχαγωγία», πρόσθεσε.

Το Φεστιβάλ με τα μάτια των μαθητών

Η Δήμητρα, τελειόφοιτη του 4ου ΕΠΑΛ Καβάλας, μίλησε για τη συμμετοχή μαθητών και μαθητριών του σχολείου στο Φεστιβάλ Φιλίππων, χαρακτηρίζοντάς το ως μια βιωματική μαθησιακή εμπειρία, «όπου βλέπουμε όσα μάθαμε τόσα χρόνια στο σχολείο», ενώ προέτρεψε όλους τους μαθητές να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Από την πλευρά του ο ηθοποιός, Παύλος Σταυρόπουλος, εκ μέρους της θεατρικής ομάδας KOUINTA THEATER PRODUCTIONS, μίλησε για τον «Κρητικό» του Διονυσίου Σολωμού, όπου μαζί με τη Ναταλία Βασιλέκα θα διεισδύσουν στο βαθύ νόημα του εμβληματικού ποιήματος, «ενός ποιήματος το οποίο θέτει και υπαρξιακά ζητήματα, πέρα από το να καταδεικνύει το μέγεθος του ποιητή», όπως είπε ο Καβαλιώτης ηθοποιός.

Ο Χαράλαμπος Τσουρουκίδης, εκ μέρους της επιστημονικής ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» η οποία συνδιοργανώνει με τον Δήμο Καβάλας το 1ο Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης, μια παράλληλη δράση με το Φεστιβάλ, τόνισε ότι 12 και πλέον καλλιτέχνες για μια εβδομάδα θα ξετυλίξουν διαδραστικά την Ιστορία των Φιλίππων, περιγράφοντας εικαστικά την αρπαγή της Περσεφόνης.

Ξεφυλλίστε [ΕΔΩ] το πρόγραμμα του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων