Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων με αφορμή τη μεγάλη επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση, είναι αφιερωμένο στην «ανάγνωση» του Σολωμικού Έργου. Φέτος στην πόλη μας, ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θα είναι του Διονυσίου Σολωμού.
Ο Παντελής Μπουκάλας συμμετέχει στο Φεστιβάλ Φιλίππων. Η ομιλία του έχει θέμα «Ο Διονύσιος Σολωμός & η μνήμη των νεκρών» και θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 9 Ιουλίου 2021 στις 21:30, στον προαύλιο χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.
«Ο Σολωμός του Ύμνου εις την Ελευθερία, ο Κολοκοτρώνης του δημοτικού τραγουδιού για την άλωση της Τριπολιτσάς και ο Κολοκοτρώνης των Απομνημονευμάτων ερμηνεύουν με τον ίδιο τρόπο το «πελέκημα» των εχθρών τον «σκληρόψυχο τον τρόπο του πολέμου»: με τη μνήμη των νεκρών Ελλήνων.
Στη Διήγησιν συμβάντων της ελληνικής φυλής που υπαγόρευσε στον Τερτσέτη ο Γέρος του Μοριά «επαρηγορήθηκε και διά τον σκοτωμόν των Τούρκων», ενθυμούμενος «πόσοι από το σόγι του και από το έθνος του εκρεμάσθησαν».
Στο δημοτικό, ο Κολοκοτρώνης απαντά στον Κεχαγιά, υπαρχηγό του Χουρσίτ πασά που για να υποτάξει της επανάσταση είχε μακελέψει τη Βοστίτσα: «Τι φλυαρείς παλαιό-Τουρκε, τι λες παλαιομουρτάτη; / Ισνάφι έκαμες εσύ εις την πικρήν Βοστίτσαν, / όπ’ έσφαξες τ’ αδέρφια μας και όλους τους δικούς μας;»
Στον «Υμνο», στις στροφές που συγγενεύουν με την ομηρική «Νέκυια», την εντολή της θανάσιμης εκδίκησης και του θανάτου είναι σαν να τη δίνει η «εντάφια συντροφιά», «ίσκιοι / αναρίθμητοι γυμνοί, / κόρες, γέροντες, νεανίσκοι, / βρέφη ακόμη εις το βυζί», «όσοι είν’ άδικα σφαγμένοι / από τούρκικην οργή». ο Σπυρίδων Τρικούπης: «Πόσον προσφυής είναι ο τρόπος, με τον οποίον ο ποιητής επιχειρίζεται να δικαιολογήση την τόσην σφαγήν εκείνης της τρομερής ημέρας!» γράφει ο Σπυρίδων Τρικούπης. «Υποθέτει ότι αναρίθμητοι ίσκιοι των αδικοφονευμένων Ελλήνων αναίβαιναν από τα σπλάγχνα εις το πρόσωπον της γης, οι οποίοι χορεύοντες μέσ’ τα πηκτά αίματα, βρυχίζοντες βραχνά, και μανίζοντες εις το πλάγι των Ελλήνων έγγιζαν τα στήθη των πολεμιστών· αυτό το έγγισμα έδιωχνεν από την ελληνικήν καρδίαν κάθε αίσθημα λύπης».
Ποιος είναι ο Παντελής Μπουκάλας
Γεννήθηκε το 1957 (ηλικία 64 χρονών) στο Λεσίνι του Μεσολογγίου. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή Αθηνών. Την περίοδο 1987-1990 είχε την ευθύνη της σελίδας βιβλιοκριτικής στην εφημερίδα Η Πρώτη. Από τον Δεκέμβριο του 1990 και για τα επόμενα είκοσι χρόνια είχε την ευθύνη της ανά Τρίτη σελίδας του βιβλίου στην εφημερίδα Καθημερινή, όπου επίσης δημοσιεύει κάθε μέρα μέχρι τώρα επιφυλλίδες πολιτιστικού, κοινωνικού και πολιτικού σχολιασμού.
Έχει δημοσιεύσει στις εκδόσεις «Άγρα» τα εξής βιβλία ποίησης: Αλγόρυθμος (1980), Η εκδρομή της ευδοκίας (1982), Ο μέσα πάνθηρας (1985), Σήματα λυγρά (1992), Ο μάντης (1994), Οπόταν πλάτανος (1999) και Ρήματα (2009, Κρατικό Βραβείο Ποίησης 2010). Επίσης έχει εκδώσει έναν τόμο δοκιμίων και βιβλιοκριτικών με τον τίτλο Ενδεχομένως – Στάσεις στην ελληνική και ξένη τέχνη του λόγου (1996) και δύο τόμους υπό τον τίτλο Υποθέσεις, με τις επιφυλλίδες του στην Καθημερινή της Κυριακής (2001 και 2007).
Μεταφράσεις:
Βίωνος, Επιτάφιος Αδώνιδος (1985)
Επιτάφιος λόγος – Αρχαία ελληνικά επιτύμβια επιγράμματα (1999)
Αισχύλος, Αγαμέμνων (ΔΗΠΕΘΕ Αγρινίου, 2005)
Αριστοφάνης, Αχαρνείς (Εθνικό Θέατρο, 2005), Θεσμοφοριάζουσες (Φεστιβάλ Αθηνών, 2018)
Ευριπίδης, Τρωάδες (Θέατρο του Νέου Κόσμου, 2009)
Ανθολογία (2009) Συμποτικά επιγράμματα – Από το Ενδέκατο Βιβλίο της Παλατινής
Ευρυπίδης, Κύκλωψ (Φεστιβάλ Αθηνών, 2017)
Το 2016 εξέδωσε το βιβλίο Όταν το ρήμα γίνεται όνομα: Η “αγαπώ” και το σφρίγος της ποιητικής γλώσσας των δημοτικών, που αποτελεί τον πρώτο τόμο της σειράς δοκιμίων του για το δημοτικό τραγούδι, με τον τίτλο Πιάνω γραφή να γράψω… Το 2017 εκδόθηκε ο δεύτερος τόμος της σειράς, με τίτλο Το αίμα της αγάπης: Ο πόθος και ο φόνος στη δημοτική ποίηση. Με την ολοκλήρωσή της, η σειρά θα υπερβεί τους δέκα τόμους.
Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα ιταλικά (αφιέρωμα του περιοδικού Poesia του Μιλάνου τον Νοέμβριο του 2014), στα πολωνικά (η μετάφραση των Ρημάτων εκδόθηκε στο Γκντασκ το 2014), τα αγγλικά, τα αλβανικά, τα αραβικά, τα ισπανικά, τα καταλανικά (στον τόμο La busqueda del Sur, Βαρκελώνη, 2016) και τα γαλλικά (στον τόμο Poétes Grecs du 21e Siècle, Παρίσι, 2017)
Το 2014, στο πλαίσιο της σειράς «Ελληνες ποιητές» της Καθημερινής, είχε την ευθύνη (εισαγωγή και ανθολόγηση) για τους τόμους με το έργο του Κ.Π. Καβάφη, του Γιώργου Σεφέρη (δύο τόμοι), του Μανόλη Αναγνωστάκη, του Ανδρέα Εμπειρίκου και του Νίκου Εγγoνόπουλου.
Info
Παντελής Μπουκάλας | Oμιλία
«Ο Διονύσιος Σολωμός & η μνήμη των νεκρών»
Προαύλιος Χώρος 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας
Παρασκευή 9 Ιουλίου, ώρα 21.30
Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο μετά την έναρξη της εκδήλωσης.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Η είσοδος είναι ελεύθερη (λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).
Πληροφορίες:
- ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 220876 – 7 (ώρες γραφείου)
- Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.
*Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.