Cosmopolis_2021: «Πρεμιέρα» για το #CosmoHome. Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε την πρώτη μέρα [αναλυτικό πρόγραμμα]

Παρουσίαση νέου δίσκου από τους Dreamers, κινηματογραφικά τραγούδια αλλά και ρεμπέτικες «πινελιές» από τον Κώστα Λιούμπα και την παρέα του

Την Πέμπτη 8 Ιουλίου 2021 το Cosmopolis κάνει «ποδαρικό» για το 2021 με τις πρώτες εκδηλώσεις της ενότητας #CosmoHome να «ξεδιπλώνονται» στα στενά, τα σοκάκια και τις αυλές των σπιτιών της συνοικίας της Παναγίας αλλά και την ιστορική αγορά του Αγίου Νικολάου.

 

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του #CosmoHome_2021

Άγιος Νικόλαος @19:30 | The Dreamers

Οι Dreamers είναι ένα indie-rock συγκρότημα από την Καβάλα που σχηματίστηκε όταν τα μέλη του συγκροτήματος ήταν ακόμη μαθητές. Έχουν εμφανιστεί σε μουσικές σκηνές σε όλη τη χώρα μεταξύ των οποίων το Block 33 στη Θεσσαλονίκη και το sixd.o.g.s στην Αθήνα, καθώς και σε πολυάριθμα μουσικά φεστιβάλ. Πριν τρία χρόνια πραγματοποίησαν την πρώτη τους διεθνή εμφάνιση στο εξωτερικό συμμετέχοντας στο Fairy tale Festival στο Osnabrück της Γερμανίας. Έχουν κυκλοφορήσει ανεξάρτητα δύο δισκογραφικές δουλειές. Το ντεμπούτο τους με τίτλο “The Dreamers” κυκλοφόρησε το 2013. Ο δεύτερος δίσκος με τίτλο “Songs of the heart & bed” που αποτελείται από 13 τραγούδια κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2019.  Ο νέος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο “No. 3” θα κυκλοφορήσει στις αρχές του καλοκαιριού.

Νίκος Μπακιρτζής Κιθάρα, τραγούδι
Τότα Ευλαβή Τραγούδι
Αλέξανδρος Κυριλλίδης Μπάσο
Δημήτρης Φραντζής Κιθάρα
Κώστας Μπακιρτζής Πλήκτρα
Θανάσης Κωνσταντινίδης Τύμπανα
Κωνσταντίνος Κουτσουπάκης Τρομπέτα
Φωτεινή Σταυρούδη Τρομπέτα


Κυπαρίσσι @21:00 | Street Project Band

Τα τελευταία χρόνια, σε μια εποχή πολυμορφίας και πολυπολιτισμικότητας, η κινηματογραφική μουσική παραπέμπει σε ένα χωνευτήρι όλων των μουσικών τάσεων του παρελθόντος και του παρόντος. Μεταμορφώνεται για να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα της παγκοσμιοποίησης και να συμβάλλει στη μαζική αποδοχή μιας ταινίας. Αποβάλλει στοιχεία από παραδοσιακές μελωδίες για να μετατραπεί σε μια αναγνωρίσιμη και εύπεπτη μορφή μουσικής, γεφυρώνοντας έτσι το χάσμα μεταξύ παραδοσιακής και διεθνούς μουσικής. Στη συναυλία των Street Project Band, επηρεασμένοι από αυτή την διεθνοποίηση, διασκευάσαμε και παρουσιάζουμε τραγούδια του ελληνικού κινηματογράφου αγκαλιά με τραγούδια του ξένου κινηματογράφου. Μια αγκαλιά που χρειάζεται δύο και αυτός που δίνει πάντα παίρνει. Το πρόγραμμα παρουσιάζεται ανά ζεύγη όπου το ένα τραγούδι καλωσορίζει το άλλο.

Δημήτρης Στογιάννος Κιθάρα, τραγούδι
Χρύσα Παπαδοπούλου Τραγούδι
Σπύρος Λαμπρινόπουλος Ακορντεόν


Φάρος @21:00 | Μες στα θερινά τα σινεμά

Οελληνικός κινηματογράφος και η μουσική του συνδέονται άμεσα. Είναι η εποχή που τα τραγούδια ακουγόταν για πρώτη φορά στην οθόνη του σινεμά και γινόταν επιτυχίες. Από τον Μάνο Χατζιδάκι, τον Μίμη Πλέσσα, τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Γιάννη Σπανό, τον Νίκο Μαμαγκάκη, τον Σταύρο Ξαρχάκο και τόσους άλλους συνθέτες που άφησαν το δικό τους αποτύπωμα στον αξέχαστο ελληνικό κινηματογράφο. Μια βραδιά λοιπόν με τραγούδια που αγαπήσαμε, που μας συγκίνησαν και μας έκαναν να ονειρευτούμε «κάτι νύχτες με φεγγάρι, μες στα θερινά τα σινεμά».

Λίτσα Ασωνίτου Τραγούδι
Γιώργος Σεμερτζίδης Πιάνο


Θεατράκι Μεχμέτ Αλή @21:00 | Κώστας Λιούμπας

 

Ηδισκογραφική δουλειά του Κώστα Λιούμπα “Φύγε από την σκέψη μου” είναι ένα μάτσο τραγούδια που γράφτηκαν με κίνητρο και αποδέκτη την παρέα. Ο ίδιος επί 35 ολόκληρα χρόνια υπηρέτης του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού με το μπουζούκι του, συναντά τα λόγια του φίλου του Γιώργη Ζαφειρίου και ξεκινούν το ταξίδι. Ένα ταξίδι που την ευθύνη της παραγωγής του έχει η διεθνούς φήμης συνθέτρια και σολίστρια του ακορντεόν Ζωής Τηγανούρια. Σε αυτό το ταξίδι συμπράττουν οι μαέστροι Δημήτρης Σίντος και Νίκος Σαμαράς με τις εκτελέσεις τους και φυσικά οι φρέσκες φωνές της Ηλιάνας Χατζηιωαννίδου και του Θανάση Κωνσταντινίδη που παίρνουν τον καθένα μας σ αυτήν την υπέροχη τσάρκα που γεννήθηκε και ξεκίνησε στην Καβάλα για να φτάσει όσο πιο μακριά γίνεται. Μελωδίες και λόγια από καρδιάς που θυμίζουν τα παλιά και γράφτηκαν με αγάπη στο δύσκολο σήμερα.

Κώστας Λιούμπας Μπουζούκι, τραγούδι, σύνθεση
Θανάσης Κωνσταντινίδης Κιθάρα, τραγούδι
Ηλιάνα Χατζηιωαννίδου Τραγούδι
Βασίλης Γαλαζούλας Ακορντεόν
Γιώργος Ζαφειρίου Στίχοι



Κάθε Πέμπτη 08.07-12.08.2021 | Η Γεωγραφία Των Συναισθημάτων

Η «Γεωγραφία των συναισθημάτων» είναι ένα συμμετοχικό εγχείρημα που διαδραματίζεται στις αυλές των σπιτιών της Χερσονήσου της Παναγίας. Κάθε Πέμπτη τον Ιούλιο και μέχρι τις 12 Αυγούστου 2021, στις φιλόξενες αυλές των σπιτιών της Παλιάς Πόλης ανοίγει η βαλίτσα των συναισθημάτων: αντικείμενα και φωτογραφίες γίνονται οι αφορμές για ζωντανές αφηγήσεις, προβολές αρχειακού υλικού και φωτογραφιών του οικογενειακού άλμπουμ, πρωτότυπες εγκαταστάσεις που επαναφέρουν από το παρελθόν και τοποθετούν στο παρόν μνήμες ανθρώπων που δεν ιστορήθηκαν, για ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη να ιστορηθούν, εμπλουτισμένες και επηρεασμένες από το τώρα. «Η Γεωγραφία των συναισθημάτων» παρουσιάζεται από την ομάδα του Postcards from home -Φωτεινή Παπαχατζή, Ίρις Περουλιού- Σεργάκη και Μυρτώ Ζαρόκωστα- σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, τον Σύλλογο Παναγίας “Το κάστρο” και Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, στο πλαίσιο του Cosmohome του φεστιβάλ Cosmopolis 2021.

Παναγία | @21:00

Διοργάνωση & Επιμέλεια
Postcards from Home
Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας
Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας “Το Κάστρο”
Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας”
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού