Το απολλώνιο φως του Δημοσθένη Σωτηρούδη θα «φωτίσει» το Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας

Εγκαινιάζεται η έκθεση με έργα σύγχρονης γλυπτικής και ζωγραφικής του γνωστού καλλιτέχνη

Το Απολλώνιο φως του γνωστού γλύπτη και ζωγράφου Δημοσθένη Σωτηρούδη θα «φωτίσει» το Αρχαιολογικό Μουσείο της Καβάλας από την Παρασκευή 9 Ιουλίου και για περίπου 3 μήνες. Η έκθεση όπου θα παρουσιαστούν έργα σύγχρονης γλυπτικής και ζωγραφικής θα εγκαινιαστεί στις 21.00 και θα την παρουσιάσει ο Ιστορικός Τέχνης Βασίλης Μακέδος. Τον καλλιτέχνη θα παρουσιάσει η επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων Χάιδω Κουκούλη Χρυσανθάκη.

Η έκθεση θα ολοκληρωθεί στις 26 Σεπτεμβρίου και θα είναι ανοιχτή για το κοινό καθημερινά από τις 8.30 έως τις 15.30.

Ο Δημοσθένης Σωτηρούδης, γεννημένος στα Πετρωτά Έβρου, ζει και δημιουργεί στην Καβάλα. Σπούδασε στην Ελευθέρα Σχολή Καλών Τεχνών και στην Κρατική Ακαδημία Εικαστικών Τεχνών στη Στουτγκάρδη και, μετά από ένα ταξίδι αναζήτησης στις ΗΠΑ, εγκαταστάθηκε μόνιμα στην Καβάλα το 1975. Έχει εργασθεί ως μουσειακός γλύπτης για την Αρχαιολογική Υπηρεσία και έβαλε τη σφραγίδα του για το στήσιμο πολλών εκθέσεων μουσείων τις τελευταίες δεκαετίες με πιο πρόσφατο το αρχαιολογικό μουσείο της Θάσου.

Στη γλυπτική έχει δημιουργήσει ένα προσωπικό, αναγνωρίσιμο ύφος έκφρασης με επίκεντρο το ανθρώπινο σώμα. Υλικά του η χυτή πέτρα και το μέταλλο που μετουσιώνονται σε ρευστές αλλά στιβαρές μορφές με υπαρξιακή ένταση.

Οι δημιουργίες του έχουν εκτεθεί σε πολυάριθμες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Από τις 33 ατομικές εκθέσεις του ενδεικτικά αναφέρουμε: Παιδαγωγική Ακαδημία του Ρόιτλινγκεν, Πανεπιστήμιο Γέιλ, Γκαλερί Ζυγός, Παλαιό Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Βυζαντινό Μουσείο Θεσσαλονίκης, Μουσείο Κατσίγρα Λάρισας, Αρχαιολογικό Μουσείο Καβάλας.