Καβάλα: Η Σύγχρονη Τέχνη θα «συνομιλήσει» με τους μύθους και την Ιστορία στους Φιλίππους

Παρουσιάστηκε το πρόγραμμα και οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες στο 1ο Συμπόσιο που διοργανώνει η Επιστημονική Ομάδα των «Οψόμεθα» στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων

Το απόγευμα της Πέμπτης 8 Ιουλίου 2021 πραγματοποιήθηκε στο Καφέ «Προσκήνιο» στους Φιλίππους η συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση του προγράμματος αλλά και των συμμετεχόντων καλλιτεχνών στο 1ο Συμπόσιο Τέχνης παρουσία διοργανωτών, υποστηρικτών και φίλων των «Οψόμεθα».

Το Συμπόσιο θα ξεκινήσει την Κυριακή 11 Ιουλίου με στόχο να αναδειχθεί η Τέχνη μέσα από τη ματιά σύγχρονων τοπικών καλλιτεχνών, από την Καβάλα, τη Δράμα και τις Σέρρες [διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα].

Το 1ο Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης Φιλίππων διεξάγεται στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Οι 11 συμμετέχοντες καλλιτέχνες που θα φιλοξενηθούν στον περιβάλλοντα χώρο του αρχαίου θεάτρου των Φιλίππων, θα κληθούν να δημιουργήσουν τα έργα τους σε επτά (7) ημέρες. Η θεματική είναι ο Μύθος της Αρπαγής της Περσεφόνης και οι τέχνες που θα παρουσιαστούν είναι η ζωγραφική, η γλυπτική, η μουσική, η performance και το γκράφιτι.

Οι συμμετέχοντες καλλιτέχνες

  • Αγάλλου Γιώργος-Μαρμαρογλύπτης
  • Αποστολίδης Κυριάκος-Εικαστικός/Performer
  • Δεληγιαννίδης Αριστοτέλης-Εικαστικός/Γκραφίτι
  • Δήμτσιου Βασιλική-Εικαστικός
  • Λεόνογλου Αναστάσης-Γλύπτης
  • Σταγγίδης Διαμαντής-Ζωγράφος
  • Σωτηρέλης Νίκος-Sound Artist
  • Tano Fine Arts-Εικαστικός
  • Ταξίδης Γιώργος-Εικαστικός
  • Ταταρίδης Βασίλης-Ξυλογλύπτης
  • Τοσουνίδης Οδυσσέας-Γλύπτης

Τις πρωινές ώρες, σε ανοιχτά καλλιτεχνικά εργαστήρια οι συμμετέχοντες θα δουλεύουν τα έργα τους, ενώ το απόγευμα θα είναι αφιερωμένο στην αλληλεπίδραση με το κοινό και την κοινωνία. Επιπρόσθετα, το κοινό δηλώνοντας την συμμετοχή του μπορεί να πάρει μέρος στις παράλληλες δραστηριότητες, όπως: βιωματική-συστημική αναπαράσταση, παιδικό εργαστήρι, μουσικό εργαστήρι, μουσική εκδήλωση, γευσιγνωσία και παρουσίαση βοτάνων της περιοχής.

Στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου, η Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Συμποσίου Βίκυ Κωνσταντινίδου, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την παρουσία τους, κάλεσε στο «βήμα» τους εκπροσώπους των συνδιοργανωτών για έναν χαιρετισμό.

Ο Δήμαρχος Καβάλας Θόδωρος Μουριάδης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους «Οψόμεθα» για όσα κάνουν όλα αυτά τα χρόνια, εξήρε το όραμα της Ομάδας για το «Πάρκο Φιλίππων» και, επί τη ευκαιρία, τους συνεχάρη για την πρόσφατη διάκρισή τους στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Αρχιτεκτονικής Τοπίου [διαβάστε περισσότερα εδώ].

Ο Διευθυντής Προγραμματισμού της Αναπτυξιακής Καβάλας Νίκος Θωμαΐδης δήλωσε ότι η Ανάπτυξη ενός τόπου «περνάει» ΚΑΙ μέσα από τον Πολιτισμό, υπογραμμίζοντας τη διαχρονική και αμέριστη συμπαράσταση της ΑΝΚΑ στην Ομάδα των «Οψόμεθα».

Εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Καβάλας, ο Γιάννης Κούτρας δήλωσε με τη σειρά του ότι ο Πολιτισμός συμπεριλαμβάνεται στα προτάγματα του ΕΒΕ, ειδικά εφόσον δραστηριοποιεί ανθρώπους της περιοχής μας και μετέφερε την αμέριστη συμπαράσταση του οργάνου στη διοργάνωση.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ Φιλίππων Θοδωρής Γκόνης δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος που το Φεστιβάλ συμπεριλαμβάνει το Συμπόσιο στις παράλληλες δράσεις της 64ης διοργάνωσης αλλά και ταυτόχρονα… λυπημένος επειδή οι φορείς [Δήμος, Φεστιβάλ, ΔΗΠΕΘΕ] δεν μπορούν να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο τέτοιες αξιόλογες προσπάθειες λόγω της οικονομικής κατάστασης, επιφυλασσόμενος για το μέλλον…

Ο πρόεδρος της Επιστημονικής Ομάδας και «ψυχή» των «Οψόμεθα» Χαράλαμπος Τσουρουκίδης δήλωσε βαθιά συγκινημένος γιατί είναι σε θέση να βλέπει μπροστά του να γίνονται πράξη όσα στο πρόσφατο παρελθόν ο ίδιος, πάντα σε συνεργασία με τα μέλη, οραματίστηκε για το «Πάρκο Φιλίππων».

Στη συνέχεια, η οργανωτική ομάδα του Συμποσίου ευχαρίστησε ονομαστικά όλους τους χορηγούς, τους υποστηρικτές και τους χορηγούς επικοινωνίας της διοργάνωσης και κάλεσαν τον κόσμο να συμμετέχει στις δράσεις του.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

11/07 – ώρα. 19.30
Εναρκτήρια ομιλία από τους συντελεστές της διοργάνωσης και παρουσίαση καλλιτεχνών.

12/7 – 18/7 – ώρα 11.00 -14:00
Δημιουργία έργων καλλιτεχνών

12/7 – 18/7 – 18.00 -21.00
Αλληλεπίδραση με τους καλλιτέχνες
Καθημερινές ξεναγήσεις των επισκεπτών από ξεναγούς του συμποσίου.

18/07 – ώρα. 18.00 – 21.00
Παρουσίαση των τελικών έργων και performances.

Οι παράλληλες δράσεις

12/07/21 – ώρα. 19.00
Το φρούτο της ζωής.
Καλλιτεχνικό εργαστήρι
Βασιλική Δήμτσιου, εικαστικός

13/07/21 – ώρα. 18.00 – 21.00
Περίπατος αναζήτησης ασυνήθιστων ήχων και συχνοτήτων.
Εισαγωγικό εργαστήρι στην ηχογράφηση τοπίου με το κοινό
Νίκος Σωτηρέλης, αρχιτέκτων/sound artist

14/07/21 – ώρα. 20.00
Ο μύθος μέσα μας – Περσεφόνη
Αρχαίο θέατρο – συστημική αναπαράσταση – μύθος / αρχέτυπα – ψυχή
Άννα Κυριακίδου, Ψυχολόγος/Συστημική αναπαραστάτρια ΕΙΣΑ Bert Hellinger.

15/07/21 – ώρα. 21.00
Τέτοιαν ώρα οι ψυχές διψούν & πάνε διαβαίνοντας λιβάδια από ασφοντύλι
Ομιλία/Γευσιγνωσία
Ζηνοβία Αντωνιάδου – Ιωάννης Ζαλίδας (TSAI ACADEMY)

16/07/21 – ώρα. 20.30
Cocktails και μουσικά ταξίδια με τον Backpacker
Άρης Μπογιατζής

17/07/21 – ώρα. 18.30
Ένας μύθος με εικόνες και λέξεις.
Παιδικό Καλλιτεχνικό εργαστήρι
Μαργαρίτα Κελέσογλου,, visual designer


Λόγω περιορισμών COVID-19 θα πρέπει να κλείσετε θέση για τη συμμετοχή σας στις παράλληλες δράσεις του συμποσίου, είτε μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης www.symposiumphilippi.com είτε στις Εκδηλώσεις (events) που έχουν αναρτηθεί στην σελίδα Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης-Θέατρο Φιλίππων @symposiumphilippi είτε στη γραμματεία του Συμποσίου.

Οι συμμετέχοντες θα πρέπει να τηρούν τις ενδεδειγμένες υγειονομικές οδηγίες οι οποίες ενδέχεται να τροποποιούνται. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να φέρουν μάσκα μαζί τους και να τηρούν την υγιεινή των χεριών.