Φεστιβάλ Φιλίππων: Ο Παντελής Μπουκάλας έδωσε πρώτος το σύνθημα «Σολωμός» [φωτογραφίες]

Δεύτερη «πρεμιέρα» για την 64η διοργάνωση με την έναρξη του αφιερώματος στον εθνικό μας ποιητή

Το Φεστιβάλ Φιλίππων φέτος έχει «σύνθημα» μία και μόνον λέξη: ΣΟΛΩΜΟΣ! Ο πρώτος που «έδωσε» το σύνθημα αυτό στο κοινό της Καβάλας το βράδυ της Παρασκευής 9 Ιουλίου 2021 ήταν ο Παντελής Μπουκάλας· και το σύνθημα «ακούστηκε» καθάριο και «τρεχούμενο», σαν το «νεράκι» των δημοτικών μας τραγουδιών και της ποίησης του μεγάλου Ζακυνθινού.

Ο ποιητής, συγγραφέας, μεταφραστής, ερευνητής και αρθρογράφος της Καθημερινής «άνοιξε» το «σολωμικό» κεφάλαιο του Φεστιβάλ μιλώντας για τον «Διονύσιο Σολωμό και τη μνήμη των νεκρών».

Μετά τις τυπικές «συστάσεις» από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή Θοδωρή Γκόνη, ο Παντελής Μπουκάλας ξεκίνησε να «πυροβολεί» το κοινό που γέμισε τις καρέκλες που είχαν στηθεί στο προαύλιο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας στη «μύτη» της Παναγίας με φόντο τις πολεμίστρες του Κάστρου και «σκηνικό» τον Φάρο· μόνον που οι «σφαίρες» του ήταν η αστείρευτη γνώση [για την Επανάσταση, το δημοτικό τραγούδι, τη Γλώσσα, την Ποίηση] και το πάθος του μεθοδικού ερευνητή.

Για μία περίπου ώρα η αυλή του σχολείου μετατράπηκε σε «σκηνή» από όπου «παρήλασαν» δεκάδες μορφές της Ιστορίας μας με επίκεντρο την Επανάσταση· οι φιλόσοφοι και οι ποιητές που προηγήθηκαν [Λουκιανός, Αριστοτέλης, Πλάτωνας, Αισχύλος, Ευριπίδης], οι «πρωταγωνιστές» και τα γεγονότα και οι μύθοι του ’21 [Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, αλλά και Κιαμίλ-Μπέης και Κιουταχής, η Άλωση της Τριπολιτσάς και ο Χορός του Ζαλόγγου], οι μελετητές και οι ποιητές που ακολούθησαν [Πολυλάς, Σεφέρης, Καβάφης, Δεληβοριά] αλλά και όλοι εμείς, οι νεοέλληνες «απόγονοι» και ο «τρόπος» μας.

Και σε όλα τα παραπάνω, σταθερή «αναφορά» το δημοτικό μας τραγούδι στη μελέτη του οποίου ο Παντελής Μπουκάλας έχει αφιερώσει μεγάλο μέρος της ζωής του [μνημειώδεις θεωρούνται οι τόμοι που έχει δημοσιεύσει, για τους οποίους, άλλωστε, έχει τιμηθεί και το Κρατικό Βραβείο Δοκιμίου].

Η ομιλία της Παρασκευής ήταν και μια δεύτερη -αλλά σίγουρα πιο σημαντική από την πρώτη- «πρεμιέρα» για το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων, αφού «άνοιξε» τον κύκλο «Διονύσιος Σολωμός-Ύμνος εις την Ελευθερίαν» που περιλαμβάνει συνολικά 15 εκδηλώσεις [θεατρικές παραστάσεις, αναγνώσεις, ομιλίες, περφόρμανς, μουσική, αναλόγια] αφιερωμένα στον εθνικό ποιητή [δείτε το πλήρες πρόγραμμα πατώντας εδώ].

Το «παρών» στην ομιλία Μπουκάλα, μεταξύ άλλων, έδωσαν ο τ. βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης, η πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ Άννα Μισσιριάν και ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Σωκράτης Μποζούδης.