Cosmopolis_2021: «Ανάσες» δροσιάς εν μέσω καύσωνα με «σπιτικές» συναυλίες και μαζική συμμετοχή του κόσμου [βίντεο-φωτογραφίες]

Όλα όσα έγιναν τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων της ενότητας #CosmoHome του φεστιβάλ

Μπορεί ο υδράργυρος αυτές τις ημέρες να χτυπάει «κόκκινο», ωστόσο ο κόσμος δεν «πτοήθηκε» από τις υψηλές θερμοκρασίες και το βράδυ της Πέμπτης 15 Ιουλίου 2021 ανηφόρισε στη χερσόνησο της Παναγίας για τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων της ενότητας #CosmoHome του φεστιβάλ Cosmopolis.

Με την απαραίτητη «στάση» στην αγορά του Αγίου Νικολάου για το «καλωσόρισμα», οι καρέκλες που στήθηκαν στην πλατεία Πιπίνου, στο Θεατράκι του Μεχμέτ Αλή και στη Βόρεια Πύλη του Φρουρίου της Καβάλας, οι καρέκλες όλες «γέμισαν», αφού τα ηλεκτρονικά εισιτήρια για τις «σπιτικές» συναυλίες του Cosmopolis είχαν από πριν εξαντληθεί.

Το κοινό απόλαυσε τις τέσσερις συναυλίες αλλά και την παράλληλη δράση «Γεωγραφία των συναισθημάτων» που παρουσιάζει η ομάδα Postcards from Home του Φωτογραφικού Ομίλου Καβάλας σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της Παναγίας «Το Κάστρο» και τον Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας».

Το εβδομαδιαίο μουσικό «ραντεβού» της Πέμπτης ξεκίνησε στις 19:30 από τον πεζόδρομο της οδού Αγίου Νικολάου, εκεί όπου η κοινή αισθητική, ο ακουστικός ήχος, η έκφραση και η διάθεση για πειραματισμό αποτέλεσαν το όχημα για ένα ταξίδι γεμάτο μελωδίες και ρυθμούς. Μια αρμονική συνύπαρξη επί σκηνής με μουσικές παραδόσεις της Μεσογείου από την Αγγελική Χατζηβασιλείου στο τραγούδι και την κιθάρα και τον Παναγιώτη Σάκκουλα στο λαούτο σε μια ιδιαίτερη ηχητική «ΜΕΤατροπία», όπως ονομάζεται το φρέσκο αυτό διμελές ηχητικό σχήμα.

Λίγο πιο ψηλά, στον ιστορικό χώρο της Βόρειας Πύλης του Φρουρίου, το κοινό απόλαυσε μια «Βραδιά για Φλάουτο & Κιθάρα» με τους Motus Rectus Duo (Αλέξανδρος Παρισσίδης και Ρεβέκκα Μελετιάδου) σε ένα μουσικό ταξίδι από τη Λατινική Αμερική μέχρι τα σοκάκια του Παλέρμο, με την σαγηνευτική συνήχηση της κιθάρας με το φλάουτο και την ερμηνεία συνθέσεων εμπνευσμένων από την παράδοση, τους μεγάλους κλασικούς μέχρι σύγχρονους συνθέτες που είναι εν ζωή.

Πριν την έναρξη της συναυλίας, στο πλαίσιο της εκδήλωσης «Γεωγραφία των συναισθημάτων», η Στέλλα Ρόκκου από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας «Το Κάστρο» αφηγήθηκε την ιστορία με τίτλο «Ο χορός», βασισμένη σε αντικείμενα και φωτογραφίες από το παρελθόν.

Στο θεατράκι του Μεχμέτ Αλή το #CosmoHome φιλοξένησε την τετραμελή, ακουστική μπάντα FourΤune σε μια άκρως pop, rock και alternative μουσική διάθεση μέσα από ιδιαίτερες ακουστικές διασκευές. Η Βίκυ Φυσεκίδου και η Υρώ Ζερβούδη «έδεσαν» τις δυναμικές, με ξεχωριστό ηχόχρωμα και διαφορετικό χαρακτήρα φωνές τους, με τους ήχους της ακουστικής κιθάρας του Ευριπίδη Ταρασίδη και του καχόν του Αλέξανδρου Μαντιράκη.

Η τετράδα των συναυλιών συμπληρώθηκε από την παρουσία του μουσικού σχήματος Refené, με τον Παύλο Κιουρτσή στην κιθάρα και το τραγούδι, τον Πέτρο Παπαδόπουλο στο μπουζούκι, την Κατερίνα Μπαταλογιάννη στο τραγούδι φωνή και τον Θάνο Αναγνωστόπουλο στο βιολί, στην οδό Πιπίνου, πίσω από τις Καμάρες, οι οποίοι διαμόρφωσαν διασκευές από αγαπημένες τους δημιουργίες, σκοπούς και μελωδίες από το παρελθόν ως το μουσικό σήμερα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της δράσης «Γεωγραφία των συναισθημάτων», η Σοφία Τσίγκου από τον Σύλλογο Μικρασιατών αφηγήθηκε την ιστορία με τίτλο «Τα ρολόγια της γιαγιάς», βασισμένη σε αντικείμενα και φωτογραφίες από το παρελθόν.

Δείτε φωτογραφίες από τη δεύτερη μέρα του #CosmoHome