Κάθε Πέμπτη στις αυλές της Παναγίας, μια βαλίτσα «γεννά»… συναισθήματα και μας προσκαλεί σε ένα ταξίδι μνήμης

Σε πλήρη εξέλιξη η παράλληλη δράση του φεστιβάλ Cosmopolis «Η γεωγραφία των συναισθημάτων» - Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα των επόμενων αφηγήσεων

Ηφωτογραφία ως αρχειακό υλικό. Εικόνες που συνδέουν τις προσωπικές αφηγήσεις με την συλλογική μνήμη. Η «Γεωγραφία των Συναισθημάτων», μέσα από μια διατομεακή και διακαλλιτεχνική προσέγγιση, επιχειρεί να διερευνήσει τα συναισθήματα που προκαλεί η επίσκεψη σε ιστορικούς τόπους, τόπους προσφυγικούς.

Κάθε Πέμπτη στη χερσόνησο της Παναγίας μια φωτογραφία «γεννά» μια αφήγηση και μας συνδέει με την τοπική κοινωνία, με την ιστορία του τόπου μας.

«Η Γεωγραφία των συναισθημάτων» είναι ένα συμμετοχικό εγχείρημα που διαδραματίζεται στις αυλές των σπιτιών της Χερσονήσου της Παναγίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ενότητας #CosmoHome του φεστιβάλ Cosmopolis_2021, στις φιλόξενες αυλές των σπιτιών της Παλιάς Πόλης ανοίγει η βαλίτσα των συναισθημάτων: αντικείμενα και φωτογραφίες γίνονται οι αφορμές για ζωντανές αφηγήσεις, προβολές αρχειακού υλικού και φωτογραφιών του οικογενειακού άλμπουμ, πρωτότυπες εγκαταστάσεις που επαναφέρουν από το παρελθόν και τοποθετούν στο παρόν μνήμες ανθρώπων που δεν ιστορήθηκαν, για ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη να ιστορηθούν, εμπλουτισμένες και επηρεασμένες από το τώρα.

Η «Βαλίτσα των συναισθημάτων», γεμάτη αντικείμενα και φωτογραφίες από το παρελθόν, θα ανοίξει και αυτή την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, στις 21:00 σε δύο σημεία της Παλιάς Πόλης:

  • στην Αυλή της Χριστίνας, η Θεοδώρα Γεωργακούδη από τον Σύλλογο Παναγίας «Το Κάστρο» ξεκλειδώνει τη μνήμη με την αφήγησή της «Το Κλειδί» και
  • στη θέση Τέρμα Ιερολοχιτών, ο Τηλέμαχος και η Σοφία Απλάκηαπό από τον Σύλλογο Παναγίας «Το Κάστρο», με την αφήγηση «Η Δύναμη της Πίστης μας», χαρτογραφούν την οικογενειακή τους ιστορία.

Η Γεωγραφία των συναισθημάτων» παρουσιάζεται από την ομάδα του Postcards From Home –Φωτεινή Παπαχατζή, Ίρις Περουλιού-Σεργάκη και Μυρτώ Ζαρόκωστα– σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναγίας «Το Kάστρο», τον Σύλλογο Μικρασιατών Νομού Καβάλας «Μνήμη Μικράς Ασίας» και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού, στο πλαίσιο του #CosmoHome του φεστιβάλ Cosmopolis 2021.

Το αναλυτικό πρόγραμμα

29.07.2021

ΚΑΡΥΔΙΑ | “Τα σκουλαρίκια της μαμάς μου” Έλενα Ζαχαροπούλου, Σύλλογος Μικρασιατών

ΚΗΠΟΙ ΟΙΚΙΑΣ ΜΕΧΜΕΤ ΑΛΗ | “Η επανασύνδεση” Απόστολος Μουμτσάκης, Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο»

05.08.2021

ΑΥΛΗ ΑΝΝΑΣ | “Το μυστικό του μπαούλου”, Άννα Κιουρτσόγλου, Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο»

ΤΕΡΜΑ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΩΝ | “10 χρόνια διαφορά” Σοφία Κάπαρη, Σύλλογος Μικρασιατών

12.08.2021

ΠΙΠΙΝΟΥ-ΚΑΜΑΡΕΣ | “Περάσαμε κάβους πολλούς” Ιωάννης Κιουρτσόγλου, Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο»

ΜΠΑΚΑΛΑΚΙΑ | “Η Φωτογραφία” Λίλα Μπρουκάκη, Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο»