Cosmopolis_2021: Τρίτη μέρα #CosmoHome. Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε [αναλυτικό πρόγραμμα]

«Δροσερά» ρεμπέτικα με... άρωμα γυναίκας, ποιητικές νότες σε ήχο μεσογειακό, παρεΐστικη ατμόσφαιρα με ένα γιουκαλίλι, αλλά και... ροκ πάρτι στην «καρδιά» της αγοράς

Την Πέμπτη 22 Ιουλίου το Cosmopolis_2021 συνεχίζεται με τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα της ενότητας #CosmoHome να «ξεδιπλώνονται» για δεύτερη εβδομάδα στα στενά, τα σοκάκια και τις αυλές των σπιτιών της συνοικίας της Παναγίας αλλά και την ιστορική αγορά του Αγίου Νικολάου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του #CosmoHome_2021


Άγιος Νικόλαος @19:30 | Α. Κεβόπουλος & Αφρόκρεμα

Το συγκρότημα “Αφρόκρεμα” είναι ένα σχήμα με έντονη παρουσία σε stages σε μικρές και μεγάλες πόλεις την Αν. Μακεδονίας και Θράκης τα τελευταία χρόνια. Δημιουργήθηκε από την ανάγκη των μελών του να μοιραστούν όμορφες στιγμές με το κοινό, μέσα από γνωστά τραγούδια της pop-rock, εγχώριας σκηνής. Το εύθυμο full band ρεπερτόριο, σε συνδυασμό με τη φωνή και την κιθάρα του Αλέξανδρου Κεβόπουλου, το σαξόφωνο του Πέτρου Δημοσθενόπουλου και τα drums του Δημήτρη Ψαλτόπουλου, υπόσχεται δυνατές  στιγμές!

Αλέξανδρος Κεβόπουλος Τραγούδι, κιθάρα
Δημήτρης Ψαλτόπουλος Κρουστά
Πέτρος Δημοσθενόπουλος Σαξόφωνο–Programming
Μπάμπης Καρανίκας Ηλεκτρική κιθάρα


Πάρκινγκ Φάρου @21:00 | Niriis

ΜΜε έναυσμα το φεστιβάλ βιολιού της Γάνδης “Fiddlers on the Move” το 2016, ο Wouter Vandenabeele (Γάνδη) και η Βενετσιάνα Αργυρίου (Θεσσαλονίκη) δημιούργησαν τους “NiriiS” ένα πολυσυλλεκτικό σχήμα τεσσάρων μουσικών. Το όνομα του σχήματος προέρχεται από την ελληνική μυθολογία. Νηρηίδες, οι νύμφες των νερών που λατρεύονταν ως θεές της ήρεμης θάλασσας, φιλικές προς τους ανθρώπους, προσωποποιούσαν τις καταστάσεις και τα χαρακτηριστικά της θάλασσας. Μεγάλο μέρος του ρεπερτορίου των Niriis προέρχεται από παραθαλάσσιες είτε νησιωτικές περιοχές, όπου δεσπόζει η ζυγιά: βιολί και σαντούρι. Βόρειο Αιγαίο, Σμύρνη, Κυκλάδες αποτελούν την εκκίνηση του μουσικού τους ταξιδιού και χωρίς να περιορίζονται στο χρόνο ή στον τόπο, ακολουθούν τον προσωπικό τους ήχο. Διασκευάζουν παραδοσιακά τραγούδια και λαϊκές συνθέσεις των Βαλκανίων,της Κεντρικής Ευρώπης και της Ελλάδας δημιουργώντας κύκλους ιστοριών.

Wouter Vandenabeele Βιολί
Κατερίνα Δούκα Τραγούδι
Βενετσιάνα Αργυρίου Σαντούρι
Γιάννης Καρακαλπακίδης Κιθάρα


Αυλή Χριστίνας @21:00 | Αλεξάνδρα

ΗΑλεξάνδρα Βασιλειάδου, μία νέα μουσικός από την Καβάλα, πρόκειται να συστηθεί για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό μέσα από τη συμμετοχή της στην ενότητα Cosmo Home. Τραγουδώντας και παίζοντας solo, υπόσχεται ένα φρέσκο πρόγραμμα με διασκευές γνωστών κομματιών, προσαρμοσμένες στη μουσική και το ύφος του Ukulele. Οι επιρροές της προέρχονται από pop, indie και έντεχνα ακούσματα. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο Cosmopolis festival 2021, θα παρουσιάσει ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει κατά βάση διασκευές της ελληνικής μουσικής σκηνής. Σε “παρεΐστικο” mood, τα θετικά vibes και η καλοκαιρινή διάθεση χαρακτηρίζουν τη μουσική πρόταση της Αλεξάνδρας.

Αλεξάνδρα Βασιλειάδου Τραγούδι, Ukulele


Οδός Ιερολοχιτών @21:00 | Οι Άγγελοι του Τσιτσάνη

Το φετινό καλοκαίρι η ανάγκη για ταξίδια και καλοκαιρινές εμπειρίες είναι μεγαλύτερη από ποτέ. Οι Άγγελοι του Τσιτσάνη αποφάσισαν να φτιάξουν μια μουσική εκδρομή από το Φάληρο ως το Μπαχτσέ Τσιφλίκι, με μια μικρή βαρκούλα σε φίνο ακρογιάλι, με μπύρες και καλαμαράκια, πεύκο και ακροθαλασσιά γιατί απλά… απόψε το κορίτσι θέλει θάλασσα! Σας καλούν λοιπόν να ταξιδέψετε μαζί τους. Οι Άγγελοι του Τσιτσάνη είναι ένα γυναικείο, ρεμπέτικο σχήμα. Το ρεπερτόριο τους ξεκινάει από τις αρχές του ρεμπέτικου τραγουδιού μέχρι και τον Τσιτσάνη. Η δωρική ενορχήστρωση έχει ηχόχρωμα που παραπέμπει στις πρώτες εκτελέσεις του ρεμπέτικου τραγουδιού, η προσέγγιση όμως έχει σύγχρονα στοιχεία και επιρροές από άλλα είδη μουσικής με χιούμορ και σεβασμό.

Μαριάνα Βογιατζή Μπαγλαμάς, τραγούδι
Ελένη Νοταρίδου Κρουστά, τραγούδι
Λένα Τζαμπάζη Κιθάρα, τραγούδι


Κάθε Πέμπτη 08.07-12.08.2021 | Η Γεωγραφία Των Συναισθημάτων

Η «Γεωγραφία των συναισθημάτων» είναι ένα συμμετοχικό εγχείρημα που διαδραματίζεται στις αυλές των σπιτιών της Χερσονήσου της Παναγίας. Κάθε Πέμπτη τον Ιούλιο και μέχρι τις 12 Αυγούστου 2021, στις φιλόξενες αυλές των σπιτιών της Παλιάς Πόλης ανοίγει η βαλίτσα των συναισθημάτων: αντικείμενα και φωτογραφίες γίνονται οι αφορμές για ζωντανές αφηγήσεις, προβολές αρχειακού υλικού και φωτογραφιών του οικογενειακού άλμπουμ, πρωτότυπες εγκαταστάσεις που επαναφέρουν από το παρελθόν και τοποθετούν στο παρόν μνήμες ανθρώπων που δεν ιστορήθηκαν, για ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη να ιστορηθούν, εμπλουτισμένες και επηρεασμένες από το τώρα. «Η Γεωγραφία των συναισθημάτων» παρουσιάζεται από την ομάδα του Postcards from home -Φωτεινή Παπαχατζή, Ίρις Περουλιού- Σεργάκη και Μυρτώ Ζαρόκωστα- σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, τον Σύλλογο Παναγίας “Το κάστρο” και Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, στο πλαίσιο του #Cosmohome του φεστιβάλ Cosmopolis 2021.

Η «Βαλίτσα των συναισθημάτων», γεμάτη αντικείμενα και φωτογραφίες από το παρελθόν, θα ανοίξει και αυτή την Πέμπτη 22 Ιουλίου 2021, στις 21:00 σε δύο σημεία της Παλιάς Πόλης:

  • στην Αυλή της Χριστίνας, η Θεοδώρα Γεωργακούδη από τον Σύλλογο Παναγίας «Το Κάστρο» ξεκλειδώνει τη μνήμη με την αφήγησή της «Το Κλειδί» και
  • στη θέση Τέρμα Ιερολοχιτών, ο Τηλέμαχος και η Σοφία Απλάκη από από τον Σύλλογο Παναγίας «Το Κάστρο», με την αφήγηση «Η Δύναμη της Πίστης μας», χαρτογραφούν την οικογενειακή τους ιστορία.

Διοργάνωση & Επιμέλεια
Postcards from Home
Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας
Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας “Το Κάστρο”
Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας”
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού