Φεστιβάλ Φιλίππων: Έλληνες μετανάστες και ομογενείς από τη Νέα Υόρκη «διαβάζουν» Διονύσιο Σολωμό

Μια διεθνής παραγωγή, μια δίγλωσση παράσταση αφιερωμένη στον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» από τη Laura Tesman

ΤΤο 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων σε συνεργασία με το Spleen Theatre παρουσιάζουν την Τετάρτη 28 Ιουλίου, στις 21:30, στον Προαύλιο Χώρο του 7ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας (Φάρος) το έργο του Διονυσίου Σολωμού «Hymn to Liberty».

Η παράσταση που σκηνοθετεί η Laura Tesman δημιουργήθηκε από το καλλιτεχνικό σχήμα Spleen και περιέχει ζωντανές μαρτυρίες Ελλήνων μεταναστών και ομογενών που ζουν στη Νέα Υόρκη.

Η παράσταση παρουσιάζεται στα αγγλικά και στα ελληνικά.

Αιώνιο πνεύμα του αδούλωτου νου!
Πιο λαμπρή από παντού στα μπουντρούμια, Ελευθερία! Είσαι εσύ,
Γιατί κατοικία σου είναι η καρδιά…
[ Λόρδος Μπάιρον ]

Το πνεύμα της Ελευθερίας έχει καταρρακωθεί. Καταδικασμένο να κουβαλάει αιώνες ανθρώπινου πόνου, περιμένει. Θα εμφανιστεί μόνο όταν καλεστεί.

Τα χρόνια της καταπίεσης, της υποδούλωσης και της εξαθλίωσης έχουν αφήσει τα σημάδια τους. Κανένας δεν μπορεί να βρει δύναμη να την καλέσει. Τι κάνουμε σε τέτοιους καιρούς; Τη λησμονούμε; Ξεχνάμε ότι μέσα μας παραμένει ζωντανή;

Τότε, 200 χρόνια πριν, η φλόγα της Ελευθερίας αναζωπυρώθηκε στην καρδιά και το νου των Ελλήνων.
Σήμερα, ο αφηγητής μας, ένας άνθρωπος που εκπροσωπεί όλα τα “κλαδιά” του δέντρου της δημοκρατίας, ταξιδεύει από τη Νέα Υόρκη το 2021, («Με πηγαία απ’ την ψυχή αγάπη, χαιρετά τη χώρα του Ουάσιγκτον»), στην Ελλάδα του 1821, για να θυμηθεί. Για να την καλέσει. Για να αφηγηθεί την ιστορία της. Να θυμηθεί τις θυσίες που πρέπει να γίνουν για τη λευτεριά και τη δημοκρατία. Μα όταν η φλόγα ανάψει, η Ελευθερία δεν θα τον αφήσει απλά να αφηγηθεί την ιστόρία της. Θα τον υποχρεώσει να τη ζήσει.

Σε μια στιγμή της ιστορίας που η αμερικανική δημοκρατία φαίνεται πιο εύθραυστη από ποτέ άλλοτε στην πρόσφατη μνήμη, σε μια εποχή που οι δημοκρατίες σε όλο τον κόσμο απειλούνται από την πόλωση, τις εκστρατείες παραπληροφόρησης και τη διάρρηξη των ιστών, o Ύμνος στην Ελευθερία του Σολωμού μας μιλά σήμερα τόσο ξεκάθαρα όσο και όταν γράφτηκε. Ανακαλεί διδάγματα που όλες οι δημοκρατίες ανά τον κόσμο οφείλουν να θυμούνται και να κάνουν πράξη. Όταν πάρει φωτιά μες στο μυαλό, η καρδιά της λευτεριάς που χτυπά δεν μπορεί να σβήσει.

Ποτέ από τις γλώσσες των συκοφαντών
Να μην αφήσετε, παλικάρια, να ειπωθεί
Ότι παραδομένα τα χέρια σας στο μίσος,
Σηκώθηκαν ενάντια σ’ αδελφό.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Laura Tesman
Καλλιτεχνικοί διευθυντές του Spleen Theatre:
Laura Tesman Gillette & Gene Gillette
Συνεργάτες της Παράστασης:
Brian Freeland
Gene Gillette
Laura Tesman Gillette
Ερατώ Α. Κρεμμύδα
Rosie McNamara

Με την υποστήριξη των: School of Visual, Media and Performing Arts at Brooklyn College και PSC-CUNY Research Foundation.

Info

«Hymn to Liberty»
7ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας (Φάρος)
Τετάρτη 28 Ιουλίου, ώρα 21.30
Απαγορεύεται η είσοδος στον χώρο μετά την έναρξη της εκδήλωσης.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.
Τιμές εισιτηρίων: 8 € Γενική Είσοδος, 5 € Φοιτητικό, Άνω των 65 ετών, Πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, Ανέργων
Προπώληση: www.ticketservices.gr, καταστήματα public

Πληροφορίες:

  • ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510. 220876 – 7 (ώρες γραφείου)
  • Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.

* Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.