Cosmopolis 2021: Ακόμη μία Πέμπτη γεμάτη μουσική σε μέρη αναπάντεχα. Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε [αναλυτικό πρόγραμμα]

Σκοποί και τραγούδια από την Καππαδοκία, ένα γυναικείο πολυφωνικό σύνολο, μία σόλο εμφάνιση αλλά και «διάλογος» μεταξύ παραδόσεων

Την Πέμπτη 29 Ιουλίου το Cosmopolis_2021 συνεχίζεται με τις εκδηλώσεις και τα δρώμενα της ενότητας #CosmoHome να «ξεδιπλώνονται» για τέταρτη εβδομάδα στα στενά, τα σοκάκια και τις αυλές των σπιτιών της συνοικίας της Παναγίας αλλά και την ιστορική αγορά του Αγίου Νικολάου.

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του #CosmoHome_2021 για την Πέμπτη 29.07.2021


 

Άγιος Νικόλαος @19:30 | Κιορ Τοπάλ

Ημουσική μπάντα ‘’Κιορ Τοπάλ’’ δημιουργήθηκε αναβιώνοντας μια παλιά μπάντα Ελλήνων μουσικών της Καππαδοκίας οι οποίοι μετέφεραν την πολύ μεγάλη και ιδιαίτερη μουσική τους παράδοση στη νέα τους πατρίδα. Οι σκοποί και τα τραγούδια που ερμηνεύουν είναι αποτέλεσμα βιωματικής σχέσης και καταγραφής. Η μουσική τους μας έρχεται από τα υψίπεδα και τις υπόγειες πόλεις της Καππαδοκίας, από τις ιστορικές πόλεις του δυτικού Πόντου και από τα προσφυγικά χωριά της βόρειας Ελλάδας. Το καλοκαίρι του 2019 κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ των ‘’Κιορ Τοπάλ’’ «Τραγούδια και Σκοποί της Καππαδοκίας» με 16 από τα πιο δημοφιλή Καππαδοκικά. Μέχρι το τέλος του 2020 θα κυκλοφορήσει το δεύτερο, με μουσική βασισμένη αποκλειστικά στην καταγραφή προσφύγων πρώτης γενιάς από την Καρβάλη (Gelveri) της Καππαδοκίας, της ιδιαίτερης πατρίδας των ‘’Κιορ Τοπάλ’’.

Ζαφείρης Ευθυμιάδης Κεμανέ, τραγούδι
Σωτήρης Τσουλουφίδης Ούτι
Κώστας Αποκατανίδης Κρουστά


Φρούριο [Προαύλιο Φυλακής] @21:00 | Nefes Project

Νefes είναι η ανάσα που ηχεί. Είναι τραγούδι από το σώμα. Είναι γνωστή μελωδία κι ας μην την έχεις τραγουδήσει πιο πριν… Το φωνητικό σύνολο “Nefes” συστάθηκε τον Οκτώβριο του 2019. Με τη μορφή εργαστηρίου, μελετάει ρεπερτόριο της παραδοσιακής μουσικής της Μεσογείου, με μια προσέγγιση περισσότερο παραστατική. Ερμηνεύει πρωτότυπες διασκευές για φωνές, μέσα από τη δυναμική της ομάδας, τον φωνητικό και σωματικό αυτοσχεδιασμό. Αφηγείται ιστορίες αγάπης, θανάτου, χωρισμού, έρωτα, ξενιτεμού, γέννησης, τραγουδώντας σε διαφορετικές γλώσσες, ήχους γεμάτους ταπεραμέντο!

Έλενα Μουδίρη-Χασιώτου Σύλληψη, Διδασκαλία, Καθοδήγηση φωνητικού συνόλου
Βασίλης Μιξαφέντης Κλασική κιθάρα

Τραγουδούν
Ροζίτα Ανδρικοπούλου, Λίζα Ανέστη, Σέβη Βλέτση, Κατερίνα Γκουντούλια, Νίκη Ζερβού, Μαρία Κοντοβουνίσιου, Νίκη Κωσταρέλη, Μαρία Μαντζώνη,
Αλίκη Μαργαρού, Τζίνα Μιξαφέντη, Πέτρος Παπαζήσης, Δήμητρα Σταματίου, Γαλήνη Τσινταβή


Καρυδιά @21:00 | Παυλίνα Καλπαξίδου

ΗΠαυλίνα Καλπαξίδου έχει συμμετάσχει σε διάφορα ακουστικά κυρίως σχήματα, σε Θεσσαλονίκη και Καβάλα εξερευνώντας διάφορα μουσικά μονοπάτια, εναλλάσσοντας συνεργάτες με σκοπό την γνώση και την τριβή με πολλά είδη μουσικής. Έχει φιλοξενηθεί σε διάφορους χώρους στη Θεσσαλονίκη όπως το Καφωδείο Ελληνικό, Blue Barrel,  Παπαγάλος, French Keys και η Μαύρη Τρύπα. Στο Cosmopolis festival πρόγραμμα που θα παρουσιάσει θα είναι σε ύφος folk, country, blues, rock, pop  κ.α. Κυρίως της ξένης σκηνής αλλά και με ψήγματα Ελληνικής μουσικής, αντίστοιχου ύφους.

Παυλίνα Καλπαξίδου Τραγούδι
Δημήτρης Ντομπρούλου Ακουστική κιθάρα (special guest)


Κήποι Οικίας Μοχάμεντ Άλι @21:00 | Παραδόσεις στο σήμερα

ΗΑχιτζάνοβα Ανδριάνα στο νέι και η Ελένη Κοκκάλα στο ούτι, μας ταξιδεύουν πίσω στο χρόνο εκεί που τα όρια μεταξύ λόγιου και λαϊκού, σύγχρονου και παραδοσιακού δεν είναι πάντα τόσο διακριτά. Η Ανδριάνα και η Ελένη, παίζοντας δύο όργανα με κοινό παρελθόν και ως μουσικοί του σύγχρονου αστικού τοπίου, αναζητούν τη δική τους ταυτότητα, το δικό τους χώρο και ήχο ορμώμενοι από παραδοσιακούς σκοπούς που ηχούν μέχρι και σήμερα. Σκοποί της στεριανής και νησιώτικης Ελλάδας μέσα από τη δική τους ματιά, επαναφέροντας ακούσματα, συναισθήματα, μνήμες και αρώματα.

Ανδριάνα Αχιτζάνοβα-Πεταλά Νέι, τραγούδι
Ελένη Κοκκάλα Ούτι, τραγούδι


Postcards from Home | Η Γεωγραφία Των Συναισθημάτων

Η«Γεωγραφία των συναισθημάτων» είναι ένα συμμετοχικό εγχείρημα που διαδραματίζεται στις αυλές των σπιτιών της Χερσονήσου της Παναγίας. Κάθε Πέμπτη τον Ιούλιο και μέχρι τις 12 Αυγούστου 2021, στις φιλόξενες αυλές των σπιτιών της Παλιάς Πόλης ανοίγει η βαλίτσα των συναισθημάτων: αντικείμενα και φωτογραφίες γίνονται οι αφορμές για ζωντανές αφηγήσεις, προβολές αρχειακού υλικού και φωτογραφιών του οικογενειακού άλμπουμ, πρωτότυπες εγκαταστάσεις που επαναφέρουν από το παρελθόν και τοποθετούν στο παρόν μνήμες ανθρώπων που δεν ιστορήθηκαν, για ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη να ιστορηθούν, εμπλουτισμένες και επηρεασμένες από το τώρα. «Η Γεωγραφία των συναισθημάτων» παρουσιάζεται από την ομάδα του Postcards from home -Φωτεινή Παπαχατζή, Ίρις Περουλιού- Σεργάκη και Μυρτώ Ζαρόκωστα- σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, τον Σύλλογο Παναγίας “Το κάστρο” και Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, στο πλαίσιο του #Cosmohome του φεστιβάλ Cosmopolis 2021.

Η «Βαλίτσα των συναισθημάτων», γεμάτη αντικείμενα και φωτογραφίες από το παρελθόν, θα ανοίξει και αυτή την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021, στις 21:00 σε δύο σημεία της Παλιάς Πόλης:

ΚΑΡΥΔΙΑ | “Τα σκουλαρίκια της μαμάς μου” Έλενα Ζαχαροπούλου, Σύλλογος Μικρασιατών

ΚΗΠΟΙ ΟΙΚΙΑΣ ΜΟΧΑΜΕΝΤ ΑΛΙ | “Η επανασύνδεση” Απόστολος Μουμτσάκης, Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο»

Διοργάνωση & Επιμέλεια
Postcards from Home
Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας
Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας “Το Κάστρο”
Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας”
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού