Το Φεστιβάλ Φιλίππων απέδειξε ότι η Ελευθερία δεν έχει «γλώσσα», παρά μόνον αίμα και ψυχή [φωτογραφίες]

Μία διεθνής-δίγλωσση παραγωγή για τον Διονύσιο Σολωμό που παρουσιάστηκε στη «σκιά» του Φάρου της Παναγίας «μίλησε» τον Εθνικό μας Ύμνο αντλώντας δύναμη από ομογενείς της Νέας Υόρκης


Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το αφιέρωμα «Διονύσιος Σολωμός. Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων, ένα αφιέρωμα με 15 εκδηλώσεις που «μιλούν» για τον εθνικό μας ποιητή με αφορμή την Επέτειο για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση.

Το βράδυ της Τετάρτης 28 Ιουλίου 2021 το Φεστιβάλ, σε συνεργασία με το Spleen Theater της Νέας Υόρκης, παρουσίασε την παράσταση «Hymn to Liberty», μία διαφορετική «ανάγνωση» του «Ύμνου εις την Ελευθερίαν» του Σολωμού, στα αγγλικά με ελληνικούς υπέρτιτλους, σε σκηνοθεσία της Laura Tesman.

Τον δύσκολο και απαιτητικό ρόλο του αφηγητή ανέλαβε με περίσσιο πάθος ο Gene Gillette ο οποίος, επί σχεδόν μία ώρα, «πυροβολούσε» από το στόμα τούς σολωμικούς στίχους, φέρνοντας εις πέρας το κοπιώδες έργο της απαγγελίας-ερμηνείας και των 158 στροφών του «Ύμνου» όπως τους έχει μεταφράσει ο Arnold Green.

Επί σκηνής μαζί του η Rosie McNamara, με χορευτικές κινήσεις αλλά και απαγγελία, συμπλήρωνε την «δραματοποίηση» του «Ύμνου» που, αν και «ξένος», ακούστηκε οικείος στα αυτιά των θεατών οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να «δούνε» το κείμενο με άλλο «μάτι».

Την παρουσίαση ολοκλήρωσε ένα ιδιαίτερα συγκινητικό απάνθισμα με on camera συνεντεύξεις ομογενών και μεταναστών της Νέας Υόρκης οι οποίοι μιλούσαν για τη σχέση τους με την Ελλάδα και τραγουδούσαν «από καρδιάς» τις πρώτες στροφές του εθνικού μας «Ύμνου».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την παράσταση «Hymn to Liberty»