Μοχάμεντ Άλι: Στην Καβάλα η πρώτη παρουσίαση της βιογραφίας του θεμελιωτή της Νεότερης Αιγύπτου

Ο Καθηγητής του Cambridge, ιστορικός Χάλεντ Φάχμι, θα παρουσιάσει μαζί με τον αρχαιολόγο Μιχάλη Λυχούνα τη βιογραφία του Καβαλιώτη Μοχάμεντ Άλι στο «σπίτι» του στην Παναγία

Το Ερευνητικό Κέντρο MOHA και οι Εκδόσεις Παπασωτηρίου παρουσιάζουν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το βιβλίο του ιστορικού Khaled Fahmy [Χάλεντ Φάχμι] «Μοχάμεντ Άλι ο εκ Καβάλας».

Το βιβλίο-βιογραφία του έγκριτου ιστορικού, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Cambridge University, θα παρουσιαστεί την Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021, στις 19:30, στους Κήπους της Οικίας Μοχάμεντ Άλι στη χερσόνησο της Παναγίας.

Για το προσφάτως μεταφρασμένο στα ελληνικά βιβλίο θα συζητήσουν ο συγγραφέας και ο Πρόεδρος του Ερευνητικού Κέντρου ΜΟΗΑ Μιχάλης Λυχούνας.

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Γεννήθηκε στην Καβάλα, στους κόλπους μιας όχι ιδιαίτερα επιφανούς οικογένειας· αρχικώς τα πράγματα έδειχναν ότι το αντικείμενο του βιοπορισμού του θα ήταν το καπνεμπόριο, όμως, στην ηλικία των τριάντα ετών, κατατάχτηκε στον οθωμανικό στρατό και βρέθηκε για πρώτη φορά στην Αίγυπτο το 1807. Τυπικά υποτελής του Οθωμανού σουλτάνου, αλλά κατ’ ουσίαν ανεξάρτητος ηγεμόνας της σπουδαίας αυτής επαρχίας, κράτησε τα ηνία της εξουσίας επί μία πεντηκονταετία περίπου και υπήρξε ιδρυτής μιας δυναστείας που ηγεμόνευσε για σχεδόν έναν αιώνα μετά τον θάνατό του.

Σε αυτή τη διεισδυτική και περιεκτική βιογραφία, ο Χάλεντ Φάχμι αποτιμά τον βίο και το έργο του Μοχάμεντ Άλι, εξετάζοντας τις άνευ προηγουμένου οικονομικές, στρατιωτικές και κοινωνικές πολιτικές που εισήγαγε και εφάρμοσε, καθώς και το οικογενειακό πλέγμα εξουσίας που διαμόρφωσε.

Για τον Έλληνα αναγνώστη, η εξοικείωση με τη μείζονα αυτή προσωπικότητα έχει επιπρόσθετο ενδιαφέρον: οι μεταρρυθμίσεις που εισήγαγε, με τεράστιο κοινωνικό και ανθρώπινο κόστος, κατέστησαν εφικτή τη δημιουργία του στρατού και του στόλου, κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, που, με επικεφαλής τον γιο του, Ιμπραήμ Πασά, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Επανάστασης του 1821, οδηγώντας σχεδόν στην κατάπνιξή της.

Ο Χάλεντ Φάχμι είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Σύγχρονων Αραβικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge.

Info

Μοχάμεντ Άλι ο εκ Καβάλας
Παρουσίαση βιβλίου
Χάλεντ Φάχμι | Μιχάλης Λυχούνας
Τετάρτη 4 Αυγούστου 2021
Ώρα έναρξης: 19:30

Για περισσότερες πληροφορίες:
Ε [email protected]
Τ 2510620515