Η φωνή του «Δράκου του Σέιχ Σου» αντήχησε στο Φρούριο Καβάλας: «Είμαι αθώος, μανούλα μου»! [φωτορεπορτάζ]

«Αρίστος»: Μια συγκλονιστική ιστορία, ένα βραβευμένο μυθιστόρημα, μια άρτια παράστααση με «δυνατές» ερμηνείες στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων


Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας

Ηβραβευμένη παράσταση του Γιώργου Παπαγεωργίου «Αρίστος», με κεντρικό θέμα τη ζωή του Αριστείδη Παγκρατίδη, του φερόμενου ως «Δράκου του Σέιχ Σου», έχοντας συγκεντρώσει την ευρεία αποδοχή του κοινού και των κριτικών, ανέβηκε την Πέμπτη 29 Ιουλίου στο Φρούριο Καβάλας, στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Το έργο πραγματεύεται την εκτέλεση, σε ηλικία 28 ετών, το 1968, του Αριστείδη Παγκρατίδη. Πριν 50 χρόνια, καταδικάστηκε τετράκις εις θάνατον αφού θεωρήθηκε ένοχος για τα κατά συρροή εγκλήματα στο δάσος του Σέιχ Σου. Ο « Δράκος»-δολοφόνος,  πλησίαζε και σκότωνε ζευγάρια, σπάζοντας τα κεφάλια των θυμάτων του και βιάζοντας εν συνεχεία τις γυναίκες. Τα ειδεχθή αυτά εγκλήματα είχαν συνταράξει τότε την τοπική κοινωνία, καθώς το δάσος του Σέιχ Σου, χώρος αναψυχής για τους Θεσσαλονικείς και σήμα κατατεθέν τρόπον τινά για την πόλη, γινόταν πλέον απροσπέλαστο εξαιτίας του φόβου κι αμαυρωνόταν μετά τις αποτρόπαιες δολοφονίες. Η Θεσσαλονίκη είχε παγώσει.  Επικρατούσε τρόμος και μια δρακομανία άνευ προηγουμένου…

Η παράσταση βασίστηκε στο βραβευμένο βιβλίο του Θωμά Κοροβίνη Ο γύρος του θανάτου, σε έρευνα που έχει γίνει σε έντυπα της εποχής, εφημερίδες και δικαστικά έγγραφα, καθώς βέβαια και σε μνήμες φίλων, εργοδοτών, συνεργατών, γειτόνων, ερωτικών συντρόφων κ.ά. απ’ τη συναναστροφή τους μαζί του. Μαρτυρίες που συνθέτουν το χρονικό μιας υπόθεσης δικαστικής πλάνης ενδεχομένως που συντάραξε την κοινή γνώμη εκείνα τα χρόνια κι η οποία οδήγησε τελικά στην εκτέλεση ενός νέου ανθρώπου σε μια απ’ τις τελευταίες αποφάσεις θανατικής ποινής που εφαρμόστηκαν στην Ελλάδα.

Τον Αρίστο τον ανέκριναν 9 ημέρες, χωρίς ούτε νερό, αναγκάζοντάς τον να ομολογήσει τα εγκλήματα μετά τα βασανιστήρια που είχε υποστεί. Μετά όμως αναίρεσε τα όσα είχε πει λέγοντας « Αν άντεχα να σκοτώσω άνθρωπο, θα γύρναγα στο χωριό να σκοτώσω το φονιά του πατέρα μου»!

Τον εκτέλεσαν στο δάσος το Σέιχ Σου, εκεί που ήταν υποτίθεται το πεδίο της εγκληματικής δράσης του αλλά και η περιοχή στην οποία μεγάλωσε. Εκείνος ζήτησε να του κλείσουν μόνο τα μάτια κρατώντας απ’ αυτόν τον κόσμο τη μυρωδιά της παιδικής του ηλικίας, των αναμνήσεων αυτών, των ανέγγιχτων από το ψέμα και την οδύνη.

Τα τελευταία του λόγια ήταν: «Είμαι αθώος, μανούλα μου»!

Όλα τα παραπάνω, σε συνδυασμό με μία «δυνατή» διανομή [Φιλαρέτη Κομνηνού, Γιάννης Λεάκος, Ιωάννης Αθανασόπουλος], «ανέβασαν» πολύ κόσμο το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στο Φρούριο Καβάλας, παρά τη ζέστη, για να παρακολουθήσουν μία παράσταση που άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις, συγκίνησε και, εν πολλοίς, καθήλωσε τους θεατές.

Δείτε φωτογραφίες από τον «Αρίστο» στο Φρούριο Καβάλας