Καβάλα: Όλη η πόλη φιλοξενεί ενδιαφέρουσες πολιτιστικές εκδηλώσεις μέχρι τον Σεπτέμβριο

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη γράφει στην Athens Voice για την πολιτιστική κίνηση αυτό το καλοκαίρι στην πόλη με «αιχμή» το Φεστιβάλ Φιλίππων και το Cosmopolis

Τo 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων φέτος το καλοκαίρι ξεκίνησε με πολλή φόρα, με αφιέρωμα στον Διονύσιο Σολωμό και ήδη μεγάλη επιτυχία τώρα που ζεσταινόμαστε  – η «ομπρέλα» των εκδηλώσεων είναι «Διονύσιος Σολωμός, ύμνος εις την ελευθερίαν». Γράφτηκαν έργα, θεατρικά και κείμενα ειδικά για το Φεστιβάλ από διάσημους συγγραφείς, οι παραστάσεις είχαν και έχουν πολλή επιτυχία και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του, Θοδωρής Γκόνης, ευτυχώς δεν ξεμένει ποτέ από ιδέες.

Σε συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το Πανεπιστήμιο του Παλέρμο, το 64ο Φεστιβάλ είναι μοναδικό και φέτος – μπορεί να ακούσατε πόσο ενθουσιάστηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τον Γκόνη τον ίδιο και την δουλειά του στο Φεστιβάλ, αν όχι, ψάχτε το και θα δείτε ότι ξετρελάθηκε, πάρα πολύ δικαίως.

Το Φεστiβάλ Φιλίππων λοιπόν υποδέχεται μεγάλες παραστάσεις αρχαίου δράματος στο μοναδικό Θέατρο Φιλίππων, παραστάσεις του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, παραγωγές του Εθνικού, του ΚΘΒΕ, του ελεύθερου θεάτρου αλλά και του νέου θεσμού του Υπουργείου Πολιτισμού, «όλη η Ελλάδα ένας πολιτισμός».

Μέσα στην πόλη, φιλοξενούνται εκδηλώσεις και παραστάσεις σε οκτώ διαφορετικούς ιστορικούς ή αξιοσημείωτους χώρους, που μάλιστα είναι ο ένας καλύτερος από τον άλλον – από τις Καμάρες και το Φρούριο μέχρι τους Κήπους του σπιτιού του Μoχάμεντ Άλι. Μελετήστε το πρόγραμμα που κρατάει ως τις 5/9, σίγουρα θα βρείτε υπέροχα πράγματα για τις καλοκαιρινές νύχτες.

Η Καβάλα έχει πολλούς σπέσιαλ υπαίθριους και ημι-υπαίθριους χώρους που μπορούν να φιλοξενήσουν εκδηλώσεις – φωτισμένη κατάλληλα, η πόλη ολόκληρη μοιάζει με σκηνικό  όπερας.  Από τις 25 έως τις  29 Αυγούστου, «παίζει» και το Cosmopolis Festival 2021. Άνθρωποι της Μουσικής και της Τέχνης από πολλά μέρη του κόσμου θα βρεθούν στην πόλη για τέσσερις μέρες. Με χρώματα, μουσικές, χορούς, τέχνες, γεύσεις, παραδόσεις, συνομιλούν στην κοινή παγκόσμια γλώσσα του πολιτισμού, ανοίγοντας έναν (πολυπολιτισμικό) διάλογο που ξεκινάει από την Καβάλα και φτάνει ως τις δικές τους χώρες.

Κάποιοι από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της Worldmusic σκηνής εμφανίζονται στο πανέμορφο κέντρο. Σε εναλλαγή με τις παραδοσιακές μουσικές από συναυλίες ταλαντούχων τοπικών καλλιτεχνών πλαισιώνουν τις συναυλίες για το CosmoConcerts 2021.

Οι προσκεκλημένες χώρες στο Cosmopolis festival 2021 μας ταξιδεύουν στους παραδοσιακούς χορούς και στις χαρακτηριστικές γεύσεις τους. Σε συνεργασία με τον θερινό κινηματογράφο «Ζέφυρο» θα προβληθούν ταινίες από κάθε χώρα.

Παράλληλα διεξάγεται το «CosmoLights»: σχεδιαστές projection mapping από όλο τον κόσμο συμμετάσχουν στον 2ο διεθνή διαγωνισμό «Cosmolights», με σκοπό να συνδέσουν την ιστορία και την αρχιτεκτονική της Δημοτικής Καπναποθήκης Καβάλας με ένα μοναδικό θέαμα. (Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται με την χρηματοδότηση και την Αιγίδα του ΥΠΠΟΑ).

Πρωτοποριακό είναι και το «CosmoUpcycle Park», ένα θεματικό πάρκο το οποίο «δημιουργεί ένα απροσδόκητο τοπίο σε οικείο δημόσιο χώρο» – στην κεντρική πλατεία της πόλης: μια μοντέρνα αστική ζούγκλα, με εκατοντάδες φυτά, σχεδιασμένη από τον διακοσμητή Τάσο Παπαδόπουλο.

Μέσα στο πάρκο γίνονται δράσεις με θέμα την οικολογία, εργαστήρια για παιδιά και εκθέσεις eco-friendly προϊόντων με την συνοδεία ζωντανής μουσικής από δημοφιλή συγκροτήματα της πόλης.

Η Καβάλα, εκτός από κούκλα πόλη (που ήτανε πάντα) με καταπληκτικές παραλίες, έχει γίνει πια κέντρο πολιτισμού που ανθίζει κάθε καλοκαίρι!

Πρόγραμμα Cosmopolis: Από 25-29/8. City of the Sun με εκρηκτικές  live εμφανίσεις. Ακολουθούν στην Πλατεία Ελευθερίας οι Kolida Babo, και οι Alias. Οι Jaya The Cat, Αμερικάνοι. Στις Καμάρες οι Casentuli, μουσική, τραγούδια και χορούς της Σικελίας. Oι Echographia μια μουσικοχορευτική παράσταση, οι PUROS, τετραμελές rock συγκρότημα από την Καβάλα, όπως και οι Pasta Tomato. Στις Καμάρες ο διεθνούς φήμης Janusz Prusinowski, με πολωνική παραδοσιακή μουσική. Ο Πάρης Τσίρτσης με ένα ατμοσφαιρικό ταξίδι ηλεκτρονικής μουσικής, οι HOT STAFF, ένα ξεσηκωτικό σχήμα από τη Θεσσαλονίκη. Στον Κήπο της Δημαρχείας οι Θεσσαλονικείς BAiLDSA, balkan punk n’ roll.

Στις Καμάρες, οι LA PORTEÑA Tango. Το Sinafi Τrio, τρεις Ελληνίδες μουσικοί. Οι DEEP SOUL, παρέα μουσικών από την Καβάλα, στον Κήπο της Δημαρχείας το Jazz Quintet Christos El. Papadopoulos από τη Θεσσαλονίκη. Στις Καμάρες οι Entavia, ένα πρόζεκτ από τη Σαλαμάνκα.

Πηγή: athensvoice.gr