Ένα ταξίδι στο έργο του Σολωμού: Από τον αυτοσχεδιασμό στην αναζήτηση της τελειότητας της έκφρασης

ΑΠΘ, Università Degli Studi Di Palermo και Φεστιβάλ Φιλίππων, σε συνδιοργάνωση με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και τον ΣΦΓΤ Καβάλας «Διαβάζουν πάλι τον Σολωμό»

Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Università Degli Studi Di Palermo και το Φεστιβάλ Φιλίππων, σε συνδιοργάνωση με το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και τον Σύνδεσμο Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας «Διαβάζουν πάλι τον Σολωμό» την Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021 στις 21:00 στους Κήπους της Οικίας του Μοχάμεντ Άλι.

«Διαβάζοντας πάλι τον Σολωμό»

Εθνικός ποιητής και σύμβολο εθνικό. Αλλά και ποιητής σπουδαίος, που έδεσε τον εαυτό του στην περιπέτεια της νεότερης ποίησης, της γλώσσας και της έκφρασης.

Έτσι, στην ολότητά του, τον αναζητούν οι αναγνωστικές διαδρομές στο έργο του, δεμένες μεταξύ τους με νήματα που τραβιούνται κάθε φορά από τις υφάνσεις των σολωμικών κειμένων και οδηγούν από το ένα ποίημα στο άλλο ή, με τη δυναμική τους και πέρα από αυτά, σε κείμενα τρίτων και πάλι πίσω στο έργο και στο εργαστήριο του ποιητή, που παλεύει να δαμάσει τα συναισθήματα, τις εντυπώσεις και τον λόγο. Αναγνώσεις απόλαυσης, οικείωσης, αναζήτησης, έμπνευσης.

Από τα Επτάνησα και την Ιταλία με το βλέμμα στην Ελλάδα και σε όλον τον κόσμο. Στην ησυχία του μικρού του δωματίου. Ποίηση ιταλική και ποίηση ελληνική. Ο αγώνας για την ακρίβεια της έκφρασης. Ο εσωτερικός ρυθμός. Η συνοχή μορφής και περιεχομένου. Ιταλικά προσχέδια που πλαισιώνουν τα καλύτερα ελληνικά που είχαν γραφτεί. Η φύση στην καλή της ώρα και ως απροσδόκητο. Ο έρωτας και ο θάνατος∙ ο έρωτας ως υπέρβαση του θανάτου. Ο άνθρωπος και ο Θεός. Το καλό, το κακό. Η δικαιοσύνη, εδώ και μετά. Η ελληνική επανάσταση και η πολιτική ελευθερία, αλλά και η εσωτερική. Ο άνθρωπος και το ψυχικό μεγαλείο του, αλλά και η σκοτεινότατη άβυσσος της ψυχής του. Το υψηλό. Η πατρίδα, η μικρή και η μεγάλη. La Grecia (o altra cosa) και τα μεγαλύτερα ηθικά συμφέροντα για ολόκληρη την οικουμένη.

Από τις Αυτοσχέδιες Ρίμες (Rime Improvvisate) στο Ελληνικό Καράβι από τον Ύμνο εις την Ελευθερίαν στα σχεδιάσματα για τον «Ανατολικό πόλεμο», από τη φρίκη της «Κόλασης» και την αγαλλίαση της «Παραδείσου» στον «Πόρφυρα», από την αγνότητα της «Μοναχής» στην άρτια ομορφιά και ηθική τελείωση της «Φραγκίσκας Φραίζερ», από το παιγνιώδες «Όνειρο» στο ζόφο της «Τρίχας», από την ευκολία του αυτοσχεδιασμού στη βασανιστική αναζήτηση της τελειότητας της έκφρασης.

  • Επιμέλεια κειμένων: Κατερίνα Τικτοπούλου, Maria Rosa Caracausi, Ελένη Πετρίδου
  • Σχεδιασμός: Κατερίνα Τικτοπούλου, Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού, Ιφιγένεια Παπούλη
  • Διαβάζουν: Maria Rosa Caracausi, Νίκη Κωνσταντίνου-Σγουρού, Enrico Palumbo, Παναγιώτης Παντζαρέλας, Ιφιγένεια Παπούλη, Ελένη Πετρίδου, Κατερίνα Τικτοπούλου

Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο μετά την έναρξη της εκδήλωσης.

Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη (λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Πληροφορίες

  • ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510 220876-7 (ώρες γραφείου)
  • Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά 10:00-14:00 και 18:00-21:00

*Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα πραγματοποιηθεί ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.