Cosmopolis_2021: «Αυλαία» πρώτης ενότητας με συναυλίες σε Άγιο Νικόλαο και Παναγία [αναλυτικό πρόγραμμα]

Τι θα δούμε, τι θα ακούσουμε απόψε στο «κλείσιμο» του #CosmoHome

Την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021 το Cosmopolis_2021 συνεχίζεται με τις τελευταίες εκδηλώσεις και τα δρώμενα της ενότητας #CosmoHome να «ξεδιπλώνονται» για έκτη εβδομάδα στα στενά, τα σοκάκια και τις αυλές των σπιτιών της συνοικίας της Παναγίας αλλά και την ιστορική αγορά του Αγίου Νικολάου.

Ήδη, έχει παρουσιαστεί και επίσημα το πρόγραμμα της δεύτερης ενότητας του φεστιβάλ #CosmoWorld με τις εκδηλώσεις να ξεκινούν αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο [διαβάστε περισσότερα πατώντας εδώ].

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του #CosmoHome_2021 για την Πέμπτη 12.08.2021


Άγιος Νικόλαος @19:00 | Φωνές Που Μας Μάγεψαν

Μια φωνή κι ένα πιάνο. Ακολουθώντας τις φωνές και μελωδίες που τους μάγεψαν, ο Κώστας και η Τότα συνεχίζουν να παίζουν ρεμπέτικα διασκευάζοντας κομμάτια και από τις τρεις περιόδους του (1922-1932, 1932-1942, 1942-1952). Φέτος, θα μας παρουσιάσουν τραγούδια της δεύτερης περιόδου, της εποχής δηλαδή που χαρακτηρίζεται ως η κλασική για το ρεμπέτικο τραγούδι. Γνωστά και άγνωστα κομμάτια σπουδαίων συνθετών που άφησαν το δικό τους στίγμα και επηρέασαν καθοριστικά την πορεία του ελληνικού αστικού λαϊκού τραγουδιού όπως ο Βαγγέλης Παπάζογλου, ο Κώστας Σκαρβέλης, ο Μάρκος Βαμβακάρης, ο Βασίλης Τσιτσάνης και άλλοι. Οι δυο μουσικοί, θα μας παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα με ήχο επηρεασμένο από διάφορα είδη μουσικής ξεκινώντας από την παραδοσιακή και φτάνοντας μέχρι και την τζαζ.

Τότα Ευλαβή Τραγούδι
Κώστας Μπακιρτζής Πιάνο, Τραγούδι


Πλατεία Πιπίνου @21:00 | Δημήτρης Σίντος & Ανατολή Μαργιόλα

ΟΔημήτρης Σίντος και η Ανατολή Μαργιόλα, με καταγωγή από τη Δράμα και την Καβάλα αντίστοιχα, φέρνουν τη νέα τους δισκογραφική δουλειά «στο σπίτι». Στη μουσική τους συναντιούνται τα μοτίβα των λαϊκών παραμυθιών, το εφτάρι της Μακεδονίας, το σύνολο εγχόρδων, η ηπειρώτικη πεντατονία, το λαϊκό σαμπάχ, οι πλούσιες ενορχηστρώσεις του Δημήτρη και η μεταλλική φωνή της Ανατολής. Όλα κεντημένα με την Κόκκινη Κλωστή, που μας συνδέει σαν νήμα με το εργόχειρο στο πατρικό μας σπίτι, μας δείχνει ποιο δρόμο να ακολουθήσουμε στο μαγικό δάσος, μας θυμίζει πως η πρώτη ύλη για κάθε ιστορία είναι το κόκκινο της καρδιάς. Οι 9 συνθέσεις του δίσκου συνομιλούν με άλλα αγαπημένα τους τραγούδια και με σταθμούς της έως τώρα δισκογραφίας του Δημήτρη και της Ανατολής.

Δημήτρης Σίντος Ενορχήστρωση
Ανατολή Μαργιόλα Τραγούδι
Βασίλης Προδρόμου Κιθάρα, μπαγλαμάς
Θάνος Τσελεμπής Κρουστά
Δέσποινα Σπανού Βιολοντσέλο
Διονύσης Θεοδόσης Πνευστά
Νίκος Μέρμηγκας Λάφτα, τρίχορδο μπουζούκι


Μπακαλάκια @21:00 | Λεφτοκάρυα & Guests

Έρχεται η στιγμή που η νύφη αφήνει το πατρικό της, ο νέος αφήνει την καλή του, η μάνα χάνει το παιδί της, η κοπέλα χάνει το αγόρι της, η γυναίκα αποχαιρετά τον άντρα της. Πώς περνάει ο καιρός σε αυτές τις ‘στάσεις’• το γάμο, τον πόλεμο, το θάνατο, τον χωρισμό, την ξενιτιά; Η επανένωση έρχεται πάντα; Μέσα από την παράδοση του Πόντου ζωντανεύουμε τους λαϊκούς ήρωες, δημιουργούμε όμως και καινούργιους, ανακαλύπτουμε τι σήμαινε η απόσταση τότε, αλλά και τι σημαίνει σήμερα. Παλιοί σκοποί και νέες προσωπικές δημιουργίες φτιάχνουν μια παράσταση όπου ο χρόνος είναι πολύ ελαστικός και εξυπηρετεί την παρουσία της δημοτικής μουσικής στο σήμερα.

Νατάσα Τσακηρίδου Τραγούδι
Γιάννης Τσανασίδης Ποντιακή λύρα
Ιάκωβος Μωυσιάδης Πολίτικο λαούτο & Ταμπουράς
Onur Şentürk (Guest) Σάζι, τουλούμι
James Wylie Ιρανική κεμεντζέ, σαξόφωνο


Imaret @21:00 | Μουσικές του Αραβικού Κόσμου

ΗΈλενα Μουδίρη-Χασιώτου, ο Δημήτρης Παναγούλιας και η Μαρίνα Λιόντου-Μωχάμεντ, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα αφιερωμένο στην πλούσια μουσική παράδοση του αραβικού κόσμου. Τραγούδια της Feyrouz, της Umm Kulthum, καθώς και οργανικοί σκοποί των RiadAl – Sunbati, El Aryan και άλλων, καθώς και ελληνικά τραγούδια επηρεασμένα από την αραβική παράδοση ερμηνευμένα από ένα τρίο πολύ διαδεδομένο στην αραβική μουσική, θα μας μεταφέρουν στο Λίβανο, τη Συρία, την Αίγυπτο και στις κοινές μουσικές της περιοχής.

Έλενα Μουδίρη-Χασιώτου Τραγούδι, κρουστά
Δημήτρης Παναγούλιας Κρουστά
Μαρίνα Λιόντου-Μωχάμεντ Ούτι


Postcards from Home | Η Γεωγραφία Των Συναισθημάτων

H«Γεωγραφία των συναισθημάτων» είναι ένα συμμετοχικό εγχείρημα που διαδραματίζεται στις αυλές των σπιτιών της Χερσονήσου της Παναγίας. Κάθε Πέμπτη τον Ιούλιο και μέχρι τις 12 Αυγούστου 2021, στις φιλόξενες αυλές των σπιτιών της Παλιάς Πόλης ανοίγει η βαλίτσα των συναισθημάτων: αντικείμενα και φωτογραφίες γίνονται οι αφορμές για ζωντανές αφηγήσεις, προβολές αρχειακού υλικού και φωτογραφιών του οικογενειακού άλμπουμ, πρωτότυπες εγκαταστάσεις που επαναφέρουν από το παρελθόν και τοποθετούν στο παρόν μνήμες ανθρώπων που δεν ιστορήθηκαν, για ανθρώπους που δεν είχαν την τύχη να ιστορηθούν, εμπλουτισμένες και επηρεασμένες από το τώρα. «Η Γεωγραφία των συναισθημάτων» παρουσιάζεται από την ομάδα του Postcards from home -Φωτεινή Παπαχατζή, Ίρις Περουλιού- Σεργάκη και Μυρτώ Ζαρόκωστα- σε συνεργασία με τον Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας, τον Σύλλογο Παναγίας “Το κάστρο” και Σύλλογο Μικρασιατών Καβάλας, στο πλαίσιο του #Cosmohome του φεστιβάλ Cosmopolis 2021.

Η «Βαλίτσα των συναισθημάτων», γεμάτη αντικείμενα και φωτογραφίες από το παρελθόν, θα ανοίξει και αυτή την Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021, στις 21:00 σε δύο σημεία της Παλιάς Πόλης:

ΠΙΠΙΝΟΥ-ΚΑΜΑΡΕΣ | “Περάσαμε κάβους πολλούς” Ιωάννης Κιουρτσόγλου, Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο»

ΜΠΑΚΑΛΑΚΙΑ | “Η Φωτογραφία” Λίλα Μπρουκάκη, Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο»

Διοργάνωση & Επιμέλεια
Postcards from Home
Φωτογραφικός Όμιλος Καβάλας
Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας “Το Κάστρο”
Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας “Μνήμη Μικράς Ασίας”
Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού