Φεστιβάλ Φιλίππων: Οι πρώτες φωτογραφίες από τη νέα παράσταση του Θοδωρή Γκόνη

Δύο κείμενα για τον Διονύσιο Σολωμό, μία ενιαία παράσταση που κορυφώνει το αφιέρωμα του Φεστιβάλ στον εθνικό μας ποιητή


Φωτογραφίες: Μαρία Καλογιώργη


Τη Δευτέρα 16 και την Τρίτη 17 Αυγούστου 2021 ο κύκλος του αφιερώματος «Διονύσιος Σολωμός-Ύμνος εις την Ελευθερίαν» του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων κορυφώνεται με την παρουσίαση της νέας παράστασης του Θοδωρή Γκόνη.

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και του Φεστιβάλ σκηνοθετεί τα κείμενα της Γλυκερίας Μπασδέκη «Μικρός Προφήτης» και του Άκη Δήμου «Ανθή/Ανθούλα/Μόνικα» σε μία ενιαία παράσταση που θα παρουσιαστεί στις 21:00 το βράδυ, στους Κήπους της Οικίας του Μοχάμεντ Άλι.

Μικρός Προφήτης

[ Περίπατος για ένα παιδί, έναν εθνικό ποιητή και έξι αισθήσεις ]

ΟΜικρός Προφήτης διασχίζει την Σολωμική ποίηση με όλες του τις αισθήσεις. Βλέπει τα τοπία, τους ανθρώπους, τις σκιές. Κοντοστέκεται στα ωραία περιβολάκια και κουνάει το μαντηλάκι του στην Ξανθούλα. Ακούει τις καμπάνες στον Λάμπρο, τ’ αστροπελέκια στον Κρητικό και το έρμο ντουφέκι του Σουλιώτη στους Ελεύθερους Πολιορκημένους. Μυρίζει την γαλάζια πεταλούδα στην λίμνη με τα άγρια κρίνα και γεύεται του λαγού το αίμα.

Ο Μικρός Προφήτης έρχεται από το πριν και το μετά κάνοντας μια στάση στο τώρα. Με μια ορθάνοιχτη καρδιά, που μόνον τα παιδιά κι οι ποιητές μπορούν να έχουν, ψελλίζει με τα λόγια του Διονύσιου Σολωμού την εθνική ιστορία όλων μας. Λόγια ορατά και λόγια αόρατα, όπως οφείλουν να είναι οι προφητείες.

Ανθή/Ανθούλα/Μόνικα

Μια νέα γυναίκα, σε μια επαρχιακή πόλη, καθρεφτίζεται στο ποτάμι της σολωμικής ποίησης. Μοναχική, στερημένη, στοιχειωμένη από τον άδοξο έρωτά της για τον φιλόλογο των σχολικών της χρόνων, η Ανθή Διαμαντούρου, ακροβατεί ανάμεσα στην πραγματικότητα και την υπέρβασή της ανασύροντας απ’ τις σκιές του ύπνου της τα πολλαπλά της πρόσωπα. Ερασιτέχνης συγγραφέας, συνεχώς αιωρούμενη μεταξύ δυο εποχών, επινοεί τον εαυτό της λέξη λέξη ξέροντας, κατά βάθος, ότι «όταν το στόμα πεινάει για φιλί καμιά λέξη δεν μπορεί να το χορτάσει».

Διαβάστε επίσης: Τα «σολωμικά» κείμενα του Φεστιβάλ Φιλίππων έγιναν βιβλίο

Συντελεστές

Σκηνοθεσία: Θοδωρής Γκόνης
Σκηνικά – Κοστούμια: Ματίνα Μέγκλα
Βοηθός Σκηνογράφου – Ζωγραφική εκτέλεση σκηνικών: Ορέστης Παπακωνσταντίνου

Ερμηνεύουν:
Μικρός Προφήτης
Άρης Νινίκας και ο μικρός Φώτης Ευαγγελίδης
Ανθή/Ανθούλα/Μόνικα
Μάρω Παπαδοπούλου

Info

64o ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΦΙΛΙΠΠΩΝ
Γλυκερίας Μπασδέκη
Μικρός Προφήτης
[ Περίπατος για ένα παιδί, έναν εθνικό ποιητή & έξι αισθήσεις ]

Άκη Δήμου
Ανθή/ Ανθούλα/ Μόνικα

Παραγωγή: ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας

Κήποι Οικίας Μοχάμεντ Άλι
Δευτέρα 16 και Τρίτη 17 Αυγούστου, ώρα 21:00

Απαγορεύεται η είσοδος στο χώρο μετά την έναρξη της εκδήλωσης.
Είναι υποχρεωτική η χρήση μη ιατρικής μάσκας από τους θεατές κατά την είσοδο και έξοδο από το χώρο, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Τιμές εισιτηρίων: 12 € Γενική Είσοδος, 10 € Φοιτητικό, Άνω των 65 ετών, Πολυτέκνων, ΑΜΕΑ, Ανέργων

Προπώληση: www.ticketservices.gr, καταστήματα public

ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας 2510. 220876 – 7 (ώρες γραφείου)
Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά 10:00 – 14:00 και 18:00 – 21:00.

* Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων θα πραγματοποιείται ακολουθώντας τις ειδικές οδηγίες των υγειονομικών αρχών, με προτεραιότητα τη δημόσια υγεία και με αίσθημα ευθύνης απέναντι στο κοινό και τους καλλιτέχνες.