Από τον Σολωμό στον Κάλβο: Η ποιητική πραγματικότητα και η οικουμενική ηθική της Ελληνικής Επανάστασης

Ο Διονύσης Καψάλης ξετύλιξε την «Καθολικότητα της ελευθερίας στον Σολωμό και τον Κάλβο» στους Κήπους της Οικίας Μοχάμεντ Άλι στο πλαίσιο του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων-Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση

Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας

Φέτος συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, με τις Τέχνες και τα Γράμματα να την έχουν «χιλιοτραγουδήσει» και πριν από το 1821 να διατηρούν τη φλόγα της, μέχρι το ξέσπασμά της.

Το 64ο Φεστιβάλ Φιλίππων βάζει το δικό του λιθαράκι στον «Ύμνο εις την Ελευθερία» και τον Διονύση Καψάλη να συνδράμει με την ομιλία του για την «Καθολικότητα της ελευθερίας στον Σολωμό και τον Κάλβο» στους Κήπους της Οικίας Μοχάμεντ Άλι.

Η λυρικότητα του Κάλβου συμπληρώνει την ποιητική «πραγματικότητα» του Σολωμού, με τον πραγματισμό και την οικουμενική ηθική στα έργα τους να δομούν και να δομούνται από τα ιδεώδη της Ελληνικής Επανάστασης. Αμφότεροι εφορμούν από την αφετηρία της ανάδειξης και εξύμνησης της Ελληνικής Επανάστασης και του αγώνα για ελευθερία.

Νεοκλασικισμός και ρομαντισμός, στοιχεία της ποίηση της Επτανησιακής Σχολής, διατρέχουν τα έργα του Σολωμού και του Κάλβου οι οποίοι χτίζουν τα έργα τους πάνω στο αρχιτεκτονικό σχέδιο της Επανάστασης, με μοναδική διαφορά τη γλώσσα. Η Σολωμική δημοτική και η Καλβική καθαρεύουσα, όμως, υποκλίνονται στα μεγαλειώδη ποιήματα και δοκίμιά τους, ύμνοι σπουδαίοι για την Ελληνική Επανάσταση και για την παρακαταθήκη της.

Δείτε φωτογραφίες από την ομιλία του Διονύση Καψάλη