«Διάλογος» ή αλλιώς ο Σολωμός διαβάζει Σολωμό επί σκηνής του 64ου Φεστιβάλ Φιλίππων [φωτογραφίες]

Τέσσερις νέοι ηθοποιοί με τη σκηνοθετική καθοδήγηση της Γεωργίας Μαυραγάνη ανέδειξαν θεατρικά το ιδιαίτερο πεζό κείμενο ακολουθώντας τη σκέψη του Διονυσίου Σολωμού κατά τη διάρκεια της σύνθεσης των ποιημάτων του


Φωτογραφίες: Λάσκαρης Τσούτσας


Η Γεωργία Μαυραγάνη είχε δώσει τα «διαπιστευτήριά» της με τον «Προμηθέα Δεσμώτη» στο 61ο Φεστιβάλ Φιλίππων. Αυτήν τη φορά, όμως, διαπραγματεύτηκε σκηνοθετικά ένα πιο απαιτητικό κείμενο…

Ο λόγος στον (ή για τον) «Διάλογο» του Διονυσίου Σολωμού. Τέσσερις νέοι ηθοποιοί (Γιάννης Αποσκίτης, Ειρήνη Ζήκα, Θανάσης Λυσανδρόπουλος, Μαρίνα Παπούλια) μετέφεραν θεατρικά το ιδιαίτερο αυτό πεζό κείμενο, ακολουθώντας τον νου του Διονυσίου Σολωμού κατά τη διάρκεια της σύνθεσης των ποιημάτων του και παράλληλα τον αριαδνικό μουσικό μίτο του Χάρη Νείλα και τη σκηνογραφική επιμέλεια της Μαρίνας Παπούλια.

Με Πλατωνική δομή και γρήγορη ροή ο Σολωμός διαβάζει Σολωμό, συνδιαλέγεται με τους προβληματισμούς του και με το κοινό, προσπαθώντας να ξεφύγει από τη στείρα διαμάχη «δημοτική ή καθαρεύουσα», μιας και ο λόγος του διασπά την ευωχία των γλωσσικών ζητημάτων και περνάει στην αιωνιότητα της ηθικής, του έρωτα και της επανάστασης.

Μια «απλωμένη» παράσταση πάνω σε σκληρές έννοιες οι οποίες βρίσκονται σε διαρκή κίνηση, κόντρα στο Αγγελοπουλικά δομημένο κόσμο του ποιητή, χωρίς υπερβολές, μα με εξάρσεις κάθαρσης, ικανές να βάλουν τον θεατή πάνω και πέρα από τη σκηνή.

Δείτε φωτογραφίες από την παράσταση